我隻兔兔係執返o黎架,佢個身上有一直有一陣臭味..之前睇vet,醫生教我用濕毛巾清潔,唔好同佢沖涼。

但係我日日同佢抹身,陣味都係一樣咁勁..
我想問大家係點樣幫兔兔清潔先無陣臭味o既呢??
syt174698 2011-11-3 11:44:22 PM
係乜嘢臭味先,醫生聞唔聞到??勤D梳毛,用濕毛巾再抺多幾次,睇下好無好D
sanny0066 2011-11-3 11:54:50 PM
狂梳毛梳走佢D臭既毛毛囉...唔好用沖涼粉...化學野黎...冇益
lok518 2011-11-4 12:00:08 AM
佢陣味好複雜架,又有屎味,尿味,汗味咁樣...
醫生都聞到呀,佢仲係咁話佢又臭又dirty又瘦lor....
我每日都同佢梳毛+抹身,不過佢一見到個梳就好驚咁...你地d兔兔會唔會好驚梳架???
sanny0066 2011-11-4 12:02:20 AM
lok518 發表於 2011-11-4 12:00 AM
醫生都聞到呀,佢仲係咁話佢又臭又dirty又瘦lor....
我每日都同 ...

唔會好驚個梳嫁..你用針梳幫佢梳梳都分好多種..我女友就用針梳同去蝨密梳
醫生咁冇口德既
lok518 2011-11-4 12:12:40 AM

唔係針梳,係普通直梳o黎架..就係怕用針梳佢會驚...(因為我隻貓就係好驚人用針梳幫佢梳毛)
點知隻兔兔連直梳都驚....反而抹身無乜野..
其實醫生好關心兔兔,佢都有教我點照顧佢..不過就無教我點整走陣味lor....
我上網同睇書都係話:"e個係主人o既責任"...睇黎都係要多d幫佢抹身先得.......
sanny0066 2011-11-4 12:14:46 AM
多抹身多梳毛就得嫁啦...其實兔兔係好貪靚...會自己打理自己既身體...你幫兔兔梳走D雜毛就OK嫁啦...最好就每日用濕毛巾抹下個身囉
肥墨魚 2011-11-4 12:17:35 AM 來自手機
lok518 2011-11-4 12:21:54 AM
係!!順便問埋,兔兔隻腳生腳瘡..而家唔肯俾我用濕毛巾抹腳,我而家強行抹佢隻腳d毛就一腳伸過o黎...
我係唔係唔好格硬抹佢隻腳,等佢好返d先呢?
之前醫生有開藥水洗傷口
lok518 2011-11-4 12:25:52 AM
肥墨魚 發表於 2011-11-4 12:17 AM
未絕育?男仔?

係女仔,大約3~4歲到..
我都會帶佢去做絕育,不過醫生就叫我等佢d腳瘡同發炎好返d先考慮lor
syt174698 2011-11-4 12:31:00 AM
lok518 發表於 2011-11-4 12:25 AM
係女仔,大約3~4歲到..
我都會帶佢去做絕育,不過醫生就叫我等佢d腳瘡同發炎好返d先考慮lor ...

女仔唔好太遲做絕育,風險好高,等兔兔腳瘡好返,就即刻帶佢絕育,唔係好容易有癌症呀
syt174698 2011-11-4 12:32:44 AM
lok518 發表於 2011-11-4 12:21 AM
係!!順便問埋,兔兔隻腳生腳瘡..而家唔肯俾我用濕毛巾抹腳,我而家強行抹佢隻腳d毛就一腳伸過o黎... ...

軟既唔得就要用硬,始終都係為佢好,用腳夾住兔兔膊頭,佢就唔會點郁
syt174698 2011-11-4 12:37:29 AM
lok518 發表於 2011-11-4 12:00 AM
我每日都同 ...

兔兔係街流連左咁耐,唔多唔少一定有味,正如人點解每日要沖涼,唔沖涼咪會變左乞衣咁囉,依家唯有每日勤同兔兔梳洗
我兩個仔見到梳都即刻逃跑,抱佢哋梳毛時不停"咕咕"聲抗議,但都無辦法啦
lok518 2011-11-4 12:43:27 AM

我都擔心太遲絕育會有事同埋會貴好多,我問過大圍dr tiger,做絕育要3k以上...
唉.....我執左佢返o黎之後,d錢好似倒水咁...
有時見到佢個可憐樣,就唔係幾忍心太過格硬,輕輕抹幾下就算.............
wm20472 2011-11-4 12:45:03 AM
留意清潔, 同埋比d時間佢自己清潔, 一段時間後應該會慢慢散

快速發帖