Halo~
我係尋日先開始養兔兔架
請大家一定要多多指教
付上一張家中兔兔既相
佢叫:賓紛樂

請大家多多指教LA
牙恩 2012-2-4 05:59:02 PM
你既兔仔'賓紛樂'在哪買的>?<
我想養兔仔'~><
晴晴 2012-2-5 12:36:01 AM
牙恩 發表於 2012-2-4 05:59 PM
你既兔仔'賓紛樂'在哪買的>?<
我想養兔仔'~>

Haahaa~~
你真係諗住養兔仔0.0?
養兔兔會好煩架wor~
屋企人比唔比架?
同埋養兔仔要好多錢架wor XD

好煩ar我-3-
賓紛樂我係MKE既I Love Rabbit到買架
Haaaahaa~~
我仲記得個陣揀左差唔多一兩個中=3=

不過最重要既
梗係要承諾照顧佢終生la
丫芷^0^ 2012-2-5 12:50:52 AM
晴晴 發表於 2012-2-5 12:36 AM
Haahaa~~
養兔兔會好煩架wor~

你講得好好呀~ 忍不住要支持你, 讚呀!!!

養兔仔係一生既承諾,要同屋企人亙相協調,溝通.

仲要預一大筆錢作為醫療基金,如絕育,身體年檢,醫藥費等等, 所以話養兔仔一d都唔平架.
晴晴 2012-2-5 12:59:24 AM
丫芷^0^ 發表於 2012-2-5 12:50 AM
你講得好好呀~ 忍不住要支持你, 讚呀!!!

養兔仔係一生既承諾,要同屋企人亙相協調,溝通.

Haaahaa~~
我頭個兩三日養個陣~
我都覺得自己會係挽挽下,,
(姐係病由得佢病,死由得佢死個種心態)
但養養下,同賓紛樂有左感情
又見到好多人,因為兔仔小小病就放棄佢,
我真係乙睇乙嬲,
從此,我承諾要對佢代責任>~<
丫芷^0^ 2012-2-6 10:20:27 AM
晴晴 發表於 2012-2-5 12:59 AM
Haaahaa~~
我頭個兩三日養個陣~
我都覺得自己會係挽挽下,,

恭喜你加入,成為兔奴一份子既第一步 ^^

兔仔健康就唔駛用咁多錢, 健康都唔難O既.

最基本要飲食健康, 唔好食咁多雜食^^

尤其係1歲前, bb 仔腸胃較弱, 應只食糧(早/晚1湯匙, 無草供應A草, T草

我地一齊多D傾下養兔經啦. ^^ 雖然我2隻兔已經4歲幾, 但我都仲有好多野要學架^^
晴晴 2012-2-6 07:37:29 PM
丫芷^0^ 發表於 2012-2-6 10:20 AM
恭喜你加入,成為兔奴一份子既第一步 ^^

兔仔健康就唔駛用咁多錢, 健康都唔難O既.

A草應無限量供應定日晚比小小?!
我為呢個問題煩左好耐,..
丫芷^0^ 2012-2-7 10:41:11 AM
晴晴 發表於 2012-2-6 07:37 PM
A草應無限量供應定日晚比小小?!
我為呢個問題煩左好耐,..

當年我地係食無限A草, 因為bb兔要吸收 A草既鈣質, 到左成兔期, 就唔可以吸收咁多.
但由於有時bb兔吸收過多鈣,會令屎尿上面有一層白色粉,尿尿乾左都有.
所以就要加返d T草.

依家亦有人建議可以A草:T草 比例,約 8:2左右

因為BB兔一方面可以吸收A草營養,又可以用T草磨牙,早D習慣以後轉草喎.
但對於BB,T草冇營養吸收的
晴晴 2012-2-7 07:26:55 PM
丫芷^0^ 發表於 2012-2-7 10:41 AM
當年我地係食無限A草, 因為bb兔要吸收 A草既鈣質, 到左成兔期, 就唔可以吸收咁多.
但由於有時bb兔吸收過 ...

姐係我依家要比A草多過T草?
8:2??
丫芷^0^ 2012-2-8 05:09:09 PM
晴晴 發表於 2012-2-7 07:26 PM
姐係我依家要比A草多過T草?
8:2??

係呀 9:1 or 8:2 都得, A 草要多過T草
花芝媽 2012-2-8 09:38:55 PM
我個陣養佢地都無比過A草 /口\ ..  睇DR.MA叫我一路比個D草就OK...     個D係T草黎.. 佢用眼望下咩草黎就話一路食就OK.....
到左佢地大個左先知要比...    但佢地已經大過左
好彩帶佢地比醫生睇,..,   醫生話.. 無吃過A草都咁大隻咁健康 @@   佢地一定好食得~~   

好彩都係健健康康=W=
sharonlai 2012-2-9 01:41:06 PM
晴晴 發表於 2012-2-5 12:36 AM
Haahaa~~
養兔兔會好煩架wor~

我之前應該係i love rabbit見過繽紛樂, 我仲懷疑繽紛樂同我dor dor好大機會係同一胎
不過dor dor應該係一胎裡面搶野食最叻個個, 因為佢你第一隻比人拎出黎賣
之後就一堆"dor dor樣"既接住拎出黎
以我個期每日要觀察, 繽紛樂有機會係最後一批
晴晴 2012-2-9 06:40:36 PM
sharonlai 發表於 2012-2-9 01:41 PM
我之前應該係i love rabbit見過繽紛樂, 我仲懷疑繽紛樂同我dor dor好大機會係同一胎
不過dor dor ...

哈哈~~
咁有緣>~<??
晴晴 2012-2-12 03:50:42 PM
sharonlai 發表於 2012-2-9 01:41 PM
不過dor dor ...

其實睇睇下...
賓紛樂同dor dor 又真係幾似樣wor!

快速發帖