本來我家兔兔食左APD的草年幾,最近打算替牠轉轉新口味試下食MOMI,誰不知佢唔願食,重等我買左一大箱返黎比佢...........
而佢只係食左幾扎,之後都無動過D草...............而箱草就比我原箱擺埋了2,3星期!(現在D草重有好香的草香味,還很新鮮的)
最後,決定放上黎,免費送比大家始終大家都是愛兔者嘛...............
本人免費送出一箱Momi 1st cut Timothy草2.5KG(現餘下約2KG吧)唯獨有一個條件,必須在馬鞍山區交收,因為始終是一大箱草(最後近新港城中心),謝謝^^
丫芷^0^ 2012-2-2 11:35:59 PM
多謝你大方送出, 1ST MOMI 唔係隻隻受,而且你果隻仲係食開APD tim ......

想請問你同佢轉草係一次轉定有慢慢轉?
SUPERHEIBB 2012-2-2 11:43:28 PM
你係咪真係5要??
我有意要左佢..地點可以就你..
yin051191 2012-2-3 01:20:49 PM
SUPERHEIBB 發表於 2012-2-2 11:43 PM
你係咪真係5要??
我有意要左佢..地點可以就你..

係呀,我唔要呀,可否在馬鞍山馬鐵站(新港城中心方向)交收?
yin051191 2012-2-3 01:23:54 PM
丫芷^0^ 發表於 2012-2-2 11:35 PM
多謝你大方送出, 1ST MOMI 唔係隻隻受,而且你果隻仲係食開APD tim ......

想請問你同佢轉草係一次轉定有慢 ...

哦,原來如此........其實1st cut同2nd cut有咩分別?
我一次過轉呀!
wesky 2012-2-3 01:55:32 PM
yin051191 發表於 2012-2-3 01:23 PM
哦,原來如此........其實1st cut同2nd cut有咩分別?
我一次過轉呀!

1st 的枝比2nd cut 粗幾倍,且葉較少
太硬,唔係隻隻食
丫芷^0^ 2012-2-3 02:41:11 PM
yin051191 發表於 2012-2-3 01:23 PM
我一次過轉呀!

其實,起兔友當中,大家都認同APD 係最靚既草草, D葉又香.
但MOMI 1ST 就係纖維最多,枝夠粗, 花花一流, 磨牙仔最好. 但唔係隻隻大帝都肯食. (唔代表其他草磨牙唔好, 因為草有枝,有適當厚度, 及長期肯食草就可以磨牙)
MOMI 2ND 就比1 ST CUT 多葉D, 草幼細D, 但花花都係一流香.
我自己果2隻就係寧願MOMI 1ST 當床當廁所都唔肯食.

但轉草時要記得唔好突然一次換晒兔兔既草, 好似BB咁都唔可以突然轉奶粉架嘛. 食唔慣當然唔肯食啦.
最好逐漸將新草同D食開既舊草混埋一齊. 先係1/4 咁混, 如冇問題肯食就變1/3, 再1/2, 最後先一次過轉.

如果你發現過一段時間,你隻大帝都係唔食新草,只食舊草, 咁呢隻新草就可以宣告入冷宮了~~
kayissss 2012-2-10 03:38:41 PM
請問Momi 1st cut Timothy草仲有冇
kayissss 2012-2-10 03:39:03 PM
我有意

快速發帖