a_alex_coolplate
$60 一塊
唔知有冇兔友買左呢??
想買返塊塊 但唔知好唔好用
小桃栗 2008-4-5 03:22:48 PM
今日送左貨黎啦,,但隻兔兔成日係咁咬到塊板反轉左一半,,搞到要用個食物碗壓住
塊板送果d貼紙都唔知有咩用 我怕貼左上去隻兔兔會係咁咬 之後食左都唔知咩事- -
wesky 2008-4-5 03:26:18 PM
咦~ 塊板咁輕架咋
仲以為好重手下tim~~
兔兔係咁咬 會唔會係唔鐘意你放係果個位呢~
小桃栗 2008-4-5 03:55:13 PM
不過我用碗壓住之後佢就無再咬塊板啦,,應該啦-.-暫時
lingyan 2008-4-5 10:02:12 PM
我都唔知D貼紙有乜用…

我當佢裝飾咋 @@
你地俾左佢用LA??
我仲未俾GA。
hh0 2008-4-5 11:31:08 PM
宜家 仲未熱就用, 遲下點算呢
wesky 2008-4-5 11:43:15 PM
今日日頭好熱啊~~ 26.5度!~~~
仲熱到好想訓覺 :018:
aggie 2008-4-5 11:46:33 PM
兔子夏天可以DIY個冷氣系統給他!!!
之前上網看過...很簡單!!!

需要普通水瓶一個,10蚊店塑膠整理箱一個(D長方形放遙控o個類...)可以選擇橫型or插筒式

基本上...只需要把瓶子注入90%水,然後放入冰箱結冰,之後放入整理箱,把整個東西固定在籠子外面 (可以用小鐵圈or綁電線o個D貼鐵線仔綁住個箱仔! 咁就係一個DIY冷氣機喇!!! 兔兔有個咁涼快的東西掛在籠外...不必擔心他會中暑!!!

記得...冰瓶子始終會滴水...別忘了最好用毛巾墊住呀!!!

PS 個人認為,如果想個冰水瓶唔好溶得咁快...可以使用保溫袋套在整理箱外層... (沒有試過...不過可以試吓!! 哈哈...)
wesky 2008-4-6 12:19:20 AM
哈~~ 加左保溫袋套又怕唔涼喎~
滴水又麻煩   天氣咁墊  d冰應該好快溶晒~~~
wahaha24hour 2008-4-6 01:22:33 AM
塊鋁板係好輕架,如果兔兔百厭,就會咬起→跌番落地/籠就會"彭彭"聲,好嘈。
$80是細size,兔兔只瞓到半個身,唔夠舒服啊。
d貼紙唔好貼呀,因為第日一定會洗的,貼紙洗到半甩時仲肉酸。
雲石係白色的最涼,q兔的是雜色,涼快程度唔係好高。
aggie 2008-4-6 01:25:39 AM
原帖由 wesky 於 2008-4-6 00:19 發表
哈~~ 加左保溫袋套又怕唔涼喎~
滴水又麻煩   天氣咁墊  d冰應該好快溶晒~~~

保溫袋套在外面應該ok...留返一個開口等D涼冰滲出來!
夏天成30度...一天可能要換好多次D冰!
或者可以考慮用乾冰...不過小心兔兔碰到冷傷...
要隔得好D...
wesky 2008-4-6 01:38:41 AM
睇下呢塊散熱板好唔好用先~~
我諗應該都okay吧~~
再唔係整D可以反射熱能既保護罩俾佢罩住個籠
:066:
lingyan 2008-4-6 09:04:34 PM
我塊散熱板俾左佢用la…
不過佢當左做飯枱,食飯就過去,
訓就唔會訓上去 ...:011:
casey 2008-4-11 06:59:27 PM
原帖由 lingyan 於 2008-4-2 00:53 發表
聽人講呢隻唔係咁好,會界傷兔兔wor,
前幾日我去問過q兔,差唔多成一百蚊,
不過個雲石size 就唔係好大,大約得個籠長度既4份一 。

我打算買呢個

我昨日都0係station r到買左喇
80蚊
開頭佢只會抓同咬
之後佢自己就訓左上去喇
我隻兔仲好細,我將個墊(接)埋一半就夠佢訓,仲armarm好 tim
wesky 2008-4-11 07:24:22 PM
我今日都買左兩塊呢款啊~~
襯station-r 特價先買~~
最緊要兔兔訓得舒服~~
lingyan 2008-4-12 12:46:51 AM
呢個野,我隻仔唔多肯用。

而且好似太細,唔夠佢訓,成日都係得一半身訓得到 QQ

但係我發現呢塊板好易俾兔兔反轉,
我隻兔夜晚個時成日反轉又反轉,
搞到好鬼嘈 QQ
同埋呢,唔知點解佢係到要將有4個墊既貼紙個面反向上 ...

快速發帖