豪宅

Colleen 發表於 2008-04-06 22:20|只看該作者|倒序瀏覽|打印
終於儲夠$,咁尋日就買左個新籠,比MUFFIN la,muffin 前主人個籠攞黎養小天就差唔多,養兔就未免太細~ 包包等下次la!

入伙之前,幫muffin洗澡..............放佢落水,d水即刻變黃,真係想喊,muffin由細都大,到而家都差唔多三歲,由於個pat pat長期有好多cc stuck 住d毛(前主人唔識養),佢已經唔係好清潔自己果pat pat la(放棄掛?),個pat pat 污穢到......:075:

跟住就新居入伙!!!!

個籠有成 100x50x40cm 咁大,比起佢之前果個 (60x40x30cm)呢個簡直係豪宅!!!! :056: 開頭以為佢會驚,點知佢一入到去就掘掘掘同周圍跑,我見到佢咁,真係開心到想喊!!:050:

muffin 係咪即刻好似好細個咁呢? 哈哈!

muffin已經冇初初黎果時咁depressed la,而家好靚女la!

雖然muffin仲唔肯食草,我比佢試過strawberry?青瓜?endive?4種唔同既沙律菜?香蕉?carrot 同頂葉?黃芽白?幾種唔同既蘋果,佢淨係肯食少少endive (放一日既話) 同一隻叫honey crunch 既蘋果,大佬丫,隻honey crunch 又貴(6 hkd 一個)又唔係成日有,我真係搞到頭都大埋,不過我會繼續努力!:051:
wesky 2008-4-6 10:26:03 PM
哇~~~ 個籠真係好大~:048:
簡直係超級大豪宅啦~~ Muffin 一定好開心啦~
其實Muffin 係點黎??
聽你咁講 佢好似有點不好的過去咁既
con 2008-4-6 10:36:01 PM
how much and where to buy?? i want to buy one for my rabbit!:002:
hh0 2008-4-6 11:04:52 PM
muffin 既過去真係好不為人道, 好彩遇到Colleen, 好偉大!
好開心係呢度又可以知番muffin 既近況, 多D update下
Colleen 2008-4-7 05:34:28 AM
原帖由 con 於 2008-4-6 22:36 發表
how much and where to buy?? i want to buy one for my rabbit!:002:

我法國呢邊買個1m長既籠最平都要500 HKD,有牌子既要成800HKD,muffin個新籠係老公mami 特登去比利時買既,大約300HKD,平到爛:057:

我唔知香港有冇得賣wor:056:
Colleen 2008-4-7 05:43:35 AM
原帖由 hh0 於 2008-4-6 23:04 發表
muffin 既過去真係好不為人道, 好彩遇到Colleen, 好偉大!
好開心係呢度又可以知番muffin 既近況, 多D update下

我會多d影佢d相,但其3養左muffin 4個月先有少少進步,所以先唔係經常update jei :001:
Colleen 2008-4-7 06:22:13 AM
原帖由 wesky 於 2008-4-6 22:26 發表
哇~~~ 個籠真係好大~:048:
簡直係超級大豪宅啦~~ Muffin 一定好開心啦~
其實Muffin 係點黎??
聽你咁講 佢好似有點不好的過去咁既

muffin黎我家係有段故ga~

muffin bb 果時第一個主人話佢成日咬電線所以送比老公家姐 (第一次比人遺棄)
老公家姐唔識養兔,muffin以前連名都冇ga,佢黎到老公先幫佢改ga!
muffin 以前個籠細到丫~ 佢訓底就已經頂天立地la!
佢由細到大都冇食過草,每日淨係食糧同carrot/法包,亦從冇出黎玩,出親籠就係比人虐待(我見過老公個niece點樣對佢地隻dog!!!!!!!!!)
籠亦都得報紙鋪底,成日有軟便都冇人理 (所以而家muffin都唔會自己清潔patpat同條尾)
指甲長到有成3cm咁長,彎晒,所以muffin平日係唔多陏
patpat長期有軟便stick係到,初初黎果陣連佢條尾係邊都見唔到! 條尾比d cc stuck 左係個pat 度,冇得陏
咁我咪係佢家姐屋企攞muffin番黎lor

佢而家番左黎有4個月la,但仲唔肯出籠,所以先買個咁大個籠比佢ji ma~ 而家我仲手入籠佢仲驚到縮埋芟落角落頭
wesky 2008-4-7 07:16:26 AM
Muffin 都 好慘
好在身體上無咩問題  
好彩有你咋~  相信Muffin以後既日子都會好快樂~~~:053:

christineo_o 2008-4-7 06:51:59 PM
恭喜晒muffin  有大屋住喇  bu bu雖然無住前主人個狗籠仔
宜家都係住大籠  不過同muffin比 真係無得比呀
bubu佢直家都好乖呀<--除左便便外
可惜佢太懶喇  唔係食就係攤 再唔係都係攤........

希望muffin都快d活躍d 食返d草草啦
muffin媽都得閒去下bu bu既相簿啦

快速發帖