如果第日我隻兔發情,而我又得一隻兔
洗唔洗同佢絕育呢
wesky 2008-4-13 05:32:13 PM
兔女最好係一歲之前絕架~~
唔係會生癌症
http://mini-house.coms.hk/viewth ... &extra=page%3D1
casey 2008-4-13 05:39:27 PM
係咪一定要既做既呢???
wesky 2008-4-13 05:42:50 PM
你想佢長命D 最好做囉~~~~
lingyan 2008-4-14 12:13:34 AM
兔仔我有問過betty,
betty話唔主動建議兔主去做,
因為兔仔如果就算生殖器官有問題,都係7-8年先會發生,
7-8年唔好聽講句,兔兔都可能已經上左彩虹橋。
如果因為健康而絕育,就唔建議去做,
但如果因為行為上而絕育,咁去做都無所謂。
wesky 2008-4-14 12:17:15 AM
係啊?? 依家先知
rosy 果度個個都話絕絕絕
話兔女唔絕會較易患上CANCER
咁依家仲絕唔絕好呢 = =
hh0 2008-4-14 01:14:55 AM
我朋友隻女2歲啦都無絕
又未曾見過有發情, 假懷孕的行為
所以個fd一直都無打算去絕
可能同只養一隻有D關係
不過隻隻唔同既, 留意下D行為啦
始終患cancer 既機會係有......但唔等於唔絕會一定生cancer
wahaha24hour 2008-4-14 02:19:56 AM
唔係噃,我睇過d書(台灣的)、rosy嘅書、同Betty都話,如果兔囡唔desex,於2、3歲後就有7-8成機會會患上子宮or乳癌,Betty仲話,如果人絕育後都有一d後遺症,不過我唔記得係咩,但係兔兔壽命不長,喺後遺症出現之前,佢哋就已去咗彩虹橋,所以兔囡絕育,就只有好處,不見壞處。
只係因為兔兔做desex要全身麻醉,醒唔番的機會會比貓狗大,不過我又唔記得係幾多份之一,所以如主人好驚好驚有風險,醫生就必會提醒呢一點。
見過好多網友的兔仔仔唔絕育,會成日噴尿喎,係跳起凌空咁噴,一地都係,絕咗就唔會(可能間唔中一次咁)。
casey 2008-4-14 08:20:50 AM
咁絕育要幾多錢左右呀??
wesky 2008-4-14 08:28:58 AM
我兩隻女依家就無噴尿的行為
依家都唔知絕唔絕好tim~
Dr Betty 大概$1200 for 仔~
Dr Gerry 大概$900 for 仔~
Dr Tiger 就貴D~
lingyan 2008-4-14 12:12:38 PM
betty 佢有話如果係兔女就讚成去絕育,
因為兔女會比較易有CANCER問題。
問完BETTY之後都唔知同唔同MIFFY仔去做好,
但係我最後都怕佢會噴尿 = =|||
都係帶佢去做,因為我怕佢一噴尿就麻煩 ...

兔女既話 DR TIGER 好似係 1800蚊。
wahaha24hour 2008-4-14 08:47:59 PM
我今年3月初幫Ling Ling喺Betty度做desex,兔囡的手術費其實只係$800,但加埋其他做手術時的藥物費、頭罩、手術後的抗生素、止痛藥、草粉,就$1500幾,草粉我買了包大的($2XX),否則可要包細的($1XX),會平少少添。
Betty度做desex,包覆診,唔洗診金,但覆診後如要開藥,就要比藥費,好似Ling Ling咁,7日後覆診傷口有少少咬損咗,所以再開了藥及洗傷口藥水、藥膏,藥就要另外比錢,診金就不用比,之後再7日後覆診,Betty確定傷口已完全埋口就ok,也是免診金。
wesky 2008-4-14 08:56:17 PM
咦~~~~~ 又話兔女貴D既~~
Betty都係$800咋??
咁我5-6月都去絕左兩隻衰女先~~
Betty 真係好好人 @@
波丸媽 2008-4-14 11:28:18 PM
都係計返佢加埋其他做手術前後所須要既e生費,藥費果d架啦~~~
但Dr Gerry 大概$900 for 仔~唔知係咪又要另計做手術前後所須要既e生費,藥費果d野o既呢?:017:
hh0 2008-4-14 11:55:19 PM
GERRY個費用已包括麻醉手術醫生等費用
沒有其他什項, 唔會失預算

快速發帖