尋日返工之前,幫 miffy 打掃屋企,入草既時候發現a草就食哂,
本來諗住睇下食唔食到星期六去荃灣買既,
點知都係唔得,所以夜晚放工就拿拿琳去旺角到買草草la …:067:

去到旺角,唔敢行過去寵物落元個邊,
選擇行寵物便利個邊,經過既時候見到d兔兔好可愛 ><
忍唔住停低左落黎,望下d兔兔,
見到兔兔個鼻仔都幾乾淨,
我仲見到有隻 bunny baby 我望住佢,佢望住我咁樣,
真係好有衝動想帶佢返屋企,
但係一諗到,我怕又好似 miffy 一樣,
返到屋企又大病一場,我就怕怕 ...
之後就急急腳咁去左q兔,想睇下有無 oxbow 買,
點知佢個到無得賣,
反而俾我見到佢個到有草球賣10蚊個,
仲有個膠草架特價20蚊,
我就諗都無諗就買左俾 miffy  :060:

買完之後去左紅蘿蔔個超級寵物廣場個到買草草la,
點知我上到一樓,問佢有無 oxbow 既草草,
佢話有,但係要去獸醫個邊先有,
佢地紅蘿蔔個到無…
跟住我又走過去獸醫個邊問,
點知 ... 我買個草,就好似要考試咁 ... :011:

我 : 唔該,我想問下有無oxbow既alfafa草 ?
佢 : 你隻兔兔幾大,點解食 alfafa?
我 : 5個月大bb兔。
佢 : 咁點解食 alfafa ?
我 : 因為高旦白質。
佢 : alfafa 食得太多會令兔兔肚柯,兔兔要食 Orchard Grass 。
我 : 但係我隻兔兔係食開呢隻alfafa草 ga wor。
佢 : 係要食 orchard grass ga。
我 : 我個隻係 bb 兔wor (非常強調係" bb 兔")
佢 : 我屋企都有2隻兔兔,佢地都係食 orchard grass ga。
我 : 獸醫都叫我俾多d alfafa佢食ga。
佢 : 哦。咁我拎 alfafa 俾你。

買個草其實好簡單,都唔知做咩野要用左我成十分鐘 = =|||:028:
好明顯呢間診所,只係識醫狗…唔識醫兔仔…

但係好奇怪,成條金魚街,除左q兔之外,
其他都只係得k牌草同日本草。
只係得個間診所先有 oxbow 同q兔有apd…
唔知係唔係 oxbow 個到知道金魚街d pet shop信譽唔好所以唔俾貨佢地賣呢 *0*
mim0510 2008-4-19 12:09:45 AM
我未買過草球啊.........草做咪實會咬爛囉???

以前買過間草屋,最後成間屋比佢食晒
wesky 2008-4-19 12:15:35 AM
講錯tim~~ 應該係鐵球~ 三用果隻~~
草做果隻都可以買黎當玩具俾兔兔玩 -0-
聽說..間草屋... 好好味的~~~
:037:
好多兔兔唔駛一個禮拜就拆散~
hh0 2008-4-19 12:22:11 AM
q兔草有D似momi, 我買過一次都係因為食開既○記無貨頂住先
後來出左momi就更加唔駛買q兔草啦
真係唔知邊度黎, 價錢又唔係平
買番有牌子既比較安心D
mim0510 2008-4-19 12:23:14 AM
多多先生咪又係囉:050:

可能佢又肥,間屋又唔夠大,唔洗一個星期就無左個屋頂:056:
波丸媽 2008-4-19 12:42:49 AM
我未出過去金魚街既兔店......
搵日要見識下啦~~~
鄉下妹要出城~~~呵呵:009:
lingyan 2008-4-19 01:44:00 AM
下...
會食左間屋GA?

我係Q兔買個草做既波波俾佢,
佢只係咬左2下咋。
wesky 2008-4-19 08:49:22 AM
好多兔兔都會食架~~
不過唔代表每一隻都會既~~^^
lingyan 2008-4-19 11:04:28 AM
個日我都想買間屋仔俾佢,
但係望住d屋,我就諗 "門口咁細,會唔會卡住隻肥豬仔"
最後都無買到。

個新草架,用左2日,miffy都係唔識食,
係新草架到餵佢食草又唔得,
等佢食哂個草球唔入草俾佢,佢都唔肯食新草架既草,
佢最鐘意既 t 草都唔要 =3=|||
真係硬頸到呢 ..
mim0510 2008-4-19 01:59:58 PM
等幾日佢實食喇!!!

佢地點都會向現實低頭掛:057:
wahaha24hour 2008-4-20 02:07:46 AM
q兔草屋有大有細,驚入唔到,買大就得喇。
你個新草架,係咪外置膠的那種,我覺得兔兔用外置草架好難食到。以前試過用草球,固定喺籠身上的,兔兔都只係食突晒出嚟果d草,要佢辛苦d咬d草出嚟,佢都費事,所以而家我係咩都無用,直接將草放喺底盤度,佢就食得好多好多。
原帖由 lingyan 於 2008-4-19 11:04 發表
個日我都想買間屋仔俾佢,
但係望住d屋,我就諗 "門口咁細,會唔會卡住隻肥豬仔"
最後都無買到。

個新草架,用左2日,miffy都係唔識食,
係新草架到餵佢食草又唔得,
等佢食哂個草球唔入草俾佢,佢都唔肯食新 ...
wesky 2008-4-20 07:55:50 AM
咁都唔錯啊~~
可惜我兩隻女好浪費
跌左落地既好少食返
每隔幾日都要掃草....
lingyan 2008-4-21 03:10:26 PM
到而家都係唔肯食,
好硬頸。
可能佢細細個係pet shop都係食草球,
所以都習慣左食,
有時候我覺得佢好叻仔ga,
個草球入面d草都無伸到出黎,
佢自己都食到。

唉 .. 佢仲未識得自己去廁所便便,
成個籠底都係便便,放d草係個籠到我見到撈埋d便便,
好核突,所以都無咁做。
nievedith 2008-4-23 12:37:50 AM
原帖由 iamsuifa 於 18-4-2008 14:03 發表
我除左隻兔兔同兔糧(係pet-cafe買,送貨啊)..我全部野都係q兔買嫁..
d兔籠都比其他金魚街既店平,,草草同其他零食果d,,,
起碼比其他店有番d信譽~~

我都係係q兔度買糧同草, 因為我隻兔係個度買, 所以都好理所當然地係個度入貨~ 我個隻到現在都是食q兔金色package個隻糧架~
flyflyfung 2008-4-28 12:26:13 AM
1. 有一次行過見到q 兔d 草係散裝的, 有冇問題o家?
2. 兔協係邊家?
3. 咁如真係斷草斷糧咁點算?  兔兔冇野食未死?
wesky 2008-4-28 12:30:37 AM
1. Q兔既草唔知係咩草  唔清楚
2. 九龍旺角新填地街427A一樓 (旺角地鐵站C4出口近朗豪酒店
3.  無野食真係死架, 所以係D草糧未食晒之前, 就要入定貨啦~~

快速發帖