介紹:
何忍兔遭棄
每年復活節,兔仔都成為主角,但佳節過後,就是兔仔被遺棄的高峰期。香港市民所飼養的通常是家兔,完全沒有野外求生能力,如將牠遺棄在山頭和街上,兔仔會在缺乏適當食物和食水情況下死亡,或者成為被麻鷹、野狗的獵物。

請到以下網址觀看~
http://infolink.tvb.com/tvarchive.php

真兔比相可愛得多~
如果唔係屋企有兩隻  都會去領養一隻返屋企~~
波丸媽 2008-4-20 11:57:16 PM
唉.....亂咁遺棄既行為,好唔要得.........
:008:
casey 2008-4-21 12:27:00 AM
我諗我都會去領養一隻
兔爸爸肯喇!!!
wesky 2008-4-21 12:27:58 AM
真係恭喜晒~~
又多一隻兔兔找到新主人了~
值得慶祝~~
唔知你出左咩招數呢~~ 哈~
lingyan 2008-4-21 11:21:57 AM
我覺得TVB好叻,
介紹兔兔都識得搵有聲譽既,
唔同某D雜誌,搵埋D亂教人養兔既PET SHOP黎訪問。

應該要BETTY介紹多D兔兔,
d人成日覺得兔兔有好多菌,就用呢個理由唔要兔兔。
wesky 2008-4-21 12:57:23 PM
係啊~   成日都見到有人因為有左而唔要寵物..
我第一次見Dr Betty 咋~  仲以為好外國feel tim~~
都幾nice 啊~~
lingyan 2008-4-21 04:39:30 PM
唔好話因為有左而唔要寵物,
好多時候老人家都話兔仔好多菌ga,
之後有咩頭暈身熱就第一時間賴落隻兔仔到。

dr betty 真係好 nice ga,
有問必答,亦都唔會問非所答。
好多時睇完醫生,佢都話兔兔有咩事就即刻打電話黎問。
coinss 2008-4-21 05:26:50 PM
我第1次見兔協咋
真係好多棄兔啊:022:
seven2703 2008-4-21 05:42:57 PM
原帖由 coinss 於 2008-4-21 17:26 發表
我第1次見兔協咋
真係好多棄兔啊:022:

係lor...d籠好似多到唔夠位擺咁...
好慘呀d兔兔
大富翁 2008-4-23 11:38:00 AM
原帖由 seven2703 於 2008-4-21 17:42 發表

係lor...d籠好似多到唔夠位擺咁...
好慘呀d兔兔

我之前想養依加個隻個時!
我有上兔協睇...d 兔兔都係多到一個可怕..!
但我見到...好多兔都有人要啦...!!!
而且我知道去個到領養一定要上一d 講座同做義工!
先可以成功領養回來咖!~
Cwk 2008-4-24 10:52:57 PM
早一排兔協入面所有兔,包括領養同寄養一共有80隻!!
資料來源: 我親自逐隻數o既 ~
不過鑽石山擺完fair之後多左好多人黎領養
wesky 2008-4-24 11:05:31 PM
哇~~~ 80隻真係多得制喎...
點解D人養兔之前唔諗清楚
唉~~~
Cwk 2008-4-24 11:09:59 PM
最近仲有隻得兩個月o既 BB, 大過隻手少少
之前又有隻4個月, 5個月又有
唔知邊個衰人真係依頭買轉頭又唔要 :069:

P.S. 我諗緊係咁講兔協d情況會唔會唔係咁好 ~.~
wesky 2008-4-24 11:16:20 PM
唔會~~ 你唔講我都唔知~
希望有人會去領養啦~~
珊迪小姐 2008-10-12 08:34:52 PM
我見近排兔協好多兔兔都被"hold"