昨天..caca 去左做身體檢查!!
個e 生..叫我俾勁多草佢食....我知啦.!!
但係...個e 生叫我早晚..每次只好俾佢食一茶匙個糧佢食..!!
咁我就跟佢咁講..!
點知...搞到caca ...今早..冇咩精神!!
而且草又唔多食...最慘係佢唔識係草架到食..!
只係食少少!!~!....我可以點做???
大富翁 2008-4-23 04:56:54 PM
原帖由 wesky 於 2008-4-23 16:38 發表
兔BB 做BODY CHECK 比較穩陣~~~
因為有D兔 BB 係寵物店果陣已經有病
尤其旺角果幾間~~~~~

不昨天...caca 已經睇左!!
我又唔想咁快又去睇betty..好似好浪費錢咁..!!
咁如果係你地..你地如似我咁..會再幾時去睇多次betty!?
lingyan 2008-4-23 05:50:37 PM
其實你帶佢去睇前一個醫生,睇完醫生之後只係叫你俾少D糧俾佢 ?
仲有無講點解 或者 有無話仲有其他問題 ?

如果醫生話非常健康,只係減少糧既份量,
但係減少左糧兔兔唔肯食既話,
我個人做法就會依照醫生既說話減少份量,
塞一堆草入籠俾佢食,
兔兔肚仔餓就自己走去食。
順帶問一句,你兔兔食緊日本糧 ?

兔兔唔多食草係因為 佢覺得草草唔好食 ?
有無試下買第二隻牌子既草草佢試下 ?
草架唔識用既話,你可以用個普通裝野食既保鮮盒。

如果有哂所有方法兔兔都係一樣,
我會帶佢睇多次醫生,
雖然係浪費多二百蚊,但係買個安心都好丫。
small_tra 2008-4-23 07:11:31 PM
睇多次e生~!係好d!~!
大家都放心d~
仲有睇betty緊係搵陣d~!

希望你個寶貝食多d草~身體健康~!
唔好令到主人擔心啦~!
大富翁 2008-4-23 08:10:13 PM
原帖由 lingyan 於 2008-4-23 17:50 發表
其實你帶佢去睇前一個醫生,睇完醫生之後只係叫你俾少D糧俾佢 ?
仲有無講點解 或者 有無話仲有其他問題 ?

如果醫生話非常健康,只係減少糧既份量,
但係減少左糧兔兔唔肯食既話,
我個人做法就會依照醫生既說話 ...

因為我個隻係領養回來...所以都係用跟上手野..
佢就係食跟日本糧....所以我想同佢轉..!
而且佢係食跟Kaytee草...我想幫佢糧同草都用曬Oxbow !!!~
我睇完e 生後...;都係跟足佢咁講..!!
我都有用草架...見佢唔識食...我都有d 普通食物豌到放d 草!
但係佢就係中意係草架到食..之後落曬去我放係下面ge 豌到...!
但係又唔食wo!~= =

wesky 2008-4-23 08:16:21 PM
你試下買一細包OXBOW既A草俾佢
睇下佢食唔食~~
我之前無晒OXBOW草  買左包Kaytee草返黎
兩隻兔都唔係太鐘意食~~
可能佢唔鐘意食呢隻草瓜~~
大富翁 2008-4-23 08:46:27 PM
OXBOWt草最少係幾多?
同幾多$?
wesky 2008-4-23 09:37:22 PM
Oxbow Alfalfa Nibbles   15 oz     $ 38
Station-X 價~~~~
lingyan 2008-4-23 10:36:34 PM
唔好再食日本糧啦,你唔覺得佢飲好多水既咩?
我個隻之前食日本糧,一日一樽水都唔夠飲。

有d兔兔係唔食跌左係地下既草草,
咁唯有你辛苦d,執返起佢落草架囉。
大富翁 2008-4-23 11:12:08 PM
原帖由 lingyan 於 2008-4-23 22:36 發表
唔好再食日本糧啦,你唔覺得佢飲好多水既咩?
我個隻之前食日本糧,一日一樽水都唔夠飲。

有d兔兔係唔食跌左係地下既草草,
咁唯有你辛苦d,執返起佢落草架囉。

就係覺呀////
我都係要轉下好..!!
咁之前個d 唔要?
wesky 2008-4-23 11:26:52 PM
為左兔兔健康著想
之前果D算吧~~^^
lingyan 2008-4-24 01:09:19 AM
唔要LA,
食壞左兔兔要去睇醫生咪仲蝕本。

買包 OXBOW 既俾佢,
慢慢轉糧,
第一日俾10份1新糧,第二日俾10份2新糧,
第三日俾10份3新糧。
慢慢將日本糧轉哂。
唔好咁心急一次過轉哂糧,
兔兔腸胃入面既細菌係需要時間去適應新糧。
大富翁 2008-4-24 01:19:58 AM
原帖由 lingyan 於 2008-4-24 01:09 發表
唔要LA,
食壞左兔兔要去睇醫生咪仲蝕本。

買包 OXBOW 既俾佢,
慢慢轉糧,
第一日俾10份1新糧,第二日俾10份2新糧,
第三日俾10份3新糧。
慢慢將日本糧轉哂。
唔好咁心急一次過轉哂糧,
兔兔腸胃入面既細 ...

咁樣的話...其實d糧!!..一包5lb ge 真係可以食好耐wo?
會唔會食到最低生"毛"?

wesky 2008-4-24 01:26:09 AM
生"毛"就唔會既
不過兔糧最緊要適當地保鮮~ 以免變壞~~
我係用保鮮盒裝~~
大富翁 2008-4-24 01:29:48 AM
原帖由 wesky 於 2008-4-24 01:26 發表
生"毛"就唔會既
不過兔糧最緊要適當地保鮮~ 以免變壞~~
我係用保鮮盒裝~~

保鮮盒!!?!咁咪要好大個lo??
我個d 草,糧,小食..都有分開用盒裝!!
咁你一包食幾耐?
lingyan 2008-4-24 10:52:35 AM
之前我嫌 OXBOW 個開口唔係太好用,
成日都要花精神日日拉返埋,
跟住我去日本城買左個十幾蚊既玻璃密實樽,
返到屋企洗好等乾水之後就倒滿個樽,
其他個D就封返好佢,等個樽食哂先再倒。

快速發帖