因為個次去紅羅白買a草既時候,
個 staff 問我點解唔買另一隻草俾兔兔食,
而家就諗緊,遲下兔兔只要食 t 草,
咁駛唔駛買 d 其他既草草,
例如 : Mountain Grass Hay 、Oat Hay、 Orchard Grass Hay  俾兔兔食下呢 ?
大富翁 2008-5-1 11:54:46 PM
我知道其他ge唔可以好似t 草咁冇限量供應!
但係可以加dd俾佢地wo....!~
對於我來說..我覺得冇咩用.....因為如果真係加dd 俾佢..咁一包咪食好耐!~
而且...你知道包野幾大包....好阻地方~!
但買ge 方面就係...可以係其他草到食到d 係t 草冇ge 營養!!
而且對於兔兔都可能開心d...食到咁多唔同口味wo!!係咪?
lingyan 2008-5-2 12:00:29 AM
我睇完 station 個網,話 apd 既Mountain Grass Hay 都可以無限量供應,
唔知係咪真呢。
大富翁 2008-5-2 12:04:57 AM
但係Mountain Grass Hay ge 脂肪比t 草少好多..!??
係咪人地講ge 減肥草?
casey 2008-5-2 12:06:06 AM
我都好想知
究竟洗唔洗加其他草呀:013:
wesky 2008-5-2 12:06:19 AM
兔兔寶典有營養資料
搵搵看~~~
lingyan 2008-5-2 12:17:10 AM
Mountain Grass Hay

Crude Protein 蛋白質 (min)10.0 %
Crude Fat        脂肪 (min)      1.0  %
Crude Fiber 纖維 (min)    30.0  
Calcium  鈣(min)      1.0  
Moisture 水份(min)12.0 %

Timothy Gold Hay

Crude Protein 蛋白質 (min)13.00  %
Crude Fat        脂肪 (min)      4.00  %
Crude Fiber 纖維 (min)    19.00  %
Calcium   (min)      0.75  %
Moisture 水份(min)12.00 %

資料都係由 satation 得到的。
lingyan 2008-5-2 12:20:33 AM
APD Timothy High Fiber Hay 同 APD Timothy Gold Hay

我唔記得左邊隻係 1st cut 同 2nd cut ....

High Fiber Hay  係 2nd cut ?
Timothy Gold Hay 係 1st cut ?
wesky 2008-5-2 12:20:50 AM
乾草種類乾燥
程度 (%)
消化的能量
(kcal/kg)
天然
蛋白質
%
天然纖維
%

%
Alfalfa hay901800*15.3*27.0*1.4*
Barley hay8717907.624.0.2
Barley straw9115804.038.0.3
Bermuda grass hay921656*11*27.6*.4*
Clover hay red881760*17.3*21.8*1.3*
Clover hay white922024*21.4*20.9*1.8*
Lespedeza hay921290*12.7*28.1*.9*
Oat hay8820007.3*29.5*.3
Oat straw 9216404.137.0.3
Orchard grass hay8918299.8*30.0*.3
Prairie hay9216705.331.0
Ryegrass hay8620707.426.0.5
Sudan grass hay9118607.333.0.5
Timothy hay8920106.3*30.2*
Wheat hay8818707.425.0.2
Wheat straw8913403.237.0.2
Colleen 2008-5-2 12:21:09 AM
以我所知,mountain hay 係可以無限量供應gei

包包都有mountain hay, orchard grass 同偶然oat hay lor
TINA 2008-5-2 12:24:10 AM
Mountain我在4月時比阿咪阿雞食
佢地十分愛吃,,,,
每次都一條不淨,,,,
但"cwb的總統店"的姐姐說不可長期食,,,,,
久不久吃一箱都可以
lingyan 2008-5-2 12:30:17 AM
orchard grass 同 oat hay  我知一日只可以食少少,
但係高山草就真係唔知道。
lingyan 2008-5-2 12:31:06 AM
原帖由 TINA 於 2008-5-2 00:24 發表
Mountain我在4月時比阿咪阿雞食
佢地十分愛吃,,,,
每次都一條不淨,,,,
但"cwb的總統店"的姐姐說不可長期食,,,,,
久不久吃一箱都可以

咁講,真係可以當係後備草囉。

出面無得買 t 草,可以買高山草頂住先  :014:
Colleen 2008-5-2 12:36:05 AM
哈哈! 我呢邊冇t草買,包包由細到大都係食mountain hay ga

仲要係阿爾卑斯山mountain hay tim :057:  (雖然唔知有咩唔同,不過就貴d 同個名好聽d lor,偶然見到d無名mountain hay,如果綠d都會買比個衰仔)
阿度 2008-5-2 12:47:24 AM
我都有比mountain hay 佢地食~~兩隻都好鍾意
不過都係一星期比兩至三次左右~~

快速發帖