我隻毛毛四個幾月大, 平均每日食一個草球, 二十粒兔糧, 木瓜丸, 南瓜子, 香蕉乳酪各一粒. 唔知算唔算係正常呢?  我仲想開始餵佢食一條菜心, 唔知食得未呢?
christineo_o 2008-5-7 02:44:59 PM
原帖由 007reborn 於 7-5-2008 02:30 PM 發表

甘你餵邊種菜多架?

菜心 唐生菜 油麥菜 娃娃菜 白菜 九層塔(羅勒) 豆苗 青瓜
佢最愛我估係豆苗同青瓜 最唔愛應該係白菜同九層塔
bu bu有d怪 eg菜心 白菜 若果成碗咁比佢 佢一定食晒d綠色先
但若果逐次一兩棵咁比佢 佢就會食完一棵先食另一棵

生果就有蕉白色d絲 木瓜 菠蘿 萍果 藍梅 橙 士多啤梨
樣樣都咁愛
christineo_o 2008-5-7 02:47:20 PM
原帖由 lingyan 於 7-5-2008 02:36 PM 發表
我第一次俾既係小白菜,2條 。
通常佢都係食哂綠色個D,剩返條白色既係到。
個時我都浸左成個鐘,再用食水洗下,用廚房紙印過哂D水先俾佢食。

MIFFY食過小白菜、白菜、菜心、介蘭。
仲有番茄BB。

芥蘭我無比 因為含有水銀 而且係一種比較高鈣既菜 我唔知會唔會唔係咁好
007reborn 2008-5-7 02:48:50 PM
唔該日西大家提供甘多十分有用嘅資料!

wesky 2008-5-7 02:52:57 PM
已取消內容乾擾碼
重新複製貼上即可~~
lingyan 2008-5-7 03:09:50 PM
原帖由 christineo_o 於 2008-5-7 14:47 發表

芥蘭我無比 因為含有水銀 而且係一種比較高鈣既菜 我唔知會唔會唔係咁好

我同兔爸都好鐘意食  :040:

最主要既係...屋企個日煮飯有咩菜 :040:
nievedith 2008-5-7 03:25:55 PM
好耐以前上網睇過話兔的味蕾很發達, 所以比得太多好野佢地食, 會令到佢地咀刁, 所以我隻女都係主打兔糧 + 草 + 一種零食 (不記得叫乜名, 好像瓜子肉的樣子)

因為兔家是實行無火煮食, 所以新鮮菜波子都好少食到, 一有得食便會好快咁食曬.
(上個禮拜係度見到話兔仔會食蕉, 買比佢食佢又唔食, 仲走夾唔"頭"tim......... :068:  )
wesky 2008-5-7 03:30:52 PM
哈~~ 我兩隻女好鍾意食香蕉架~~
見你食緊就會行埋黎  又企又爬咁~
小丸仲連蕉皮都唔放過!
lingyan 2008-5-7 03:35:21 PM
miffy又未食過香蕉 wor,
今晚返去試下先 :040:
Colleen 2008-5-8 06:37:46 AM
原帖由 wesky 於 2008-5-7 15:30 發表
哈~~ 我兩隻女好鍾意食香蕉架~~
見你食緊就會行埋黎  又企又爬咁~
小丸仲連蕉皮都唔放過!

包包都係,簡直為左蕉可以以身相許:059:

包包同muffin試過既菜菜果果多到都費事打lu:040:
nievedith 2008-5-8 10:14:47 AM
哈~ 我尋晚試過鍡蘋果比波子食, 食得好快, 好鐘意食咁, 呵?~ :023:
nievedith 2008-5-8 10:15:56 AM
原帖由 lingyan 於 7-5-2008 15:35 發表
miffy又未食過香蕉 wor,
今晚返去試下先 :040:

呵, 記得話我知MIFFY有乜反應, 睇下會不會同波子一樣
lingyan 2008-5-8 03:54:12 PM
原帖由 nievedith 於 2008-5-8 10:15 發表

呵, 記得話我知MIFFY有乜反應, 睇下會不會同波子一樣

尋晚,屋企D香蕉無哂,試唔到。

不過有個榴槤,我就諗住整蠱佢,俾佢聞唔俾佢食,
等佢有得望 無得食,
點知佢一聞就跑走左 :040:
007reborn 2008-5-9 09:52:49 AM
原帖由 lingyan 於 2008-5-8 03:54 PM 發表

尋晚,屋企D香蕉無哂,試唔到。

不過有個榴槤,我就諗住整蠱佢,俾佢聞唔俾佢食,
等佢有得望 無得食,
點知佢一聞就跑走左 :040:

俾榴槤甘攪嘢?:040: 我曾經有一刻想有甘嘅魔鬼念頭 不過驚佢食咗會釘蓋 :041: 你知兔哥條命脆過著片啦!:049: 話byebye 就 bye bye...都唔使理主人感受嘅!:044:

lingyan 2008-5-9 11:12:44 AM
原帖由 007reborn 於 2008-5-9 09:52 AM 發表

俾榴槤甘攪嘢?:040: 我曾經有一刻想有甘嘅魔鬼念頭 不過驚佢食咗會釘蓋 :041: 你知兔哥條命脆過著片啦!:049: 話byebye 就 bye bye...都唔使理主人感受嘅!:044:

呢d叫整蠱 哈哈 :040:
榴槤味道太濃,我都唔敢俾佢食,不過見佢衝得咁快,由房衝出黎,咪玩下佢囉。:059:

鬼叫 miffy 成隻為食鬼咁,一見到我拎住野食,就會飛奔走埋黎,
如果我蹲係到,佢就會用哂佢既方法誓要爬到去我大脾到。
007reborn 2008-5-9 11:21:34 AM
原帖由 lingyan 於 2008-5-9 11:12 AM 發表

呢d叫整蠱 哈哈 :040:
榴槤味道太濃,我都唔敢俾佢食,不過見佢衝得咁快,由房衝出黎,咪玩下佢囉。:059:

鬼叫 miffy 成隻為食鬼咁,一見到我拎住野食,就會飛奔走埋黎,
如果我蹲係到,佢就會用哂佢既 ...

哈哈, 好似隻隻兔仔都係為食鬼咁! :031: 我相信呢度99%嘅兔主都經歷過你敘述嘅狀況! :051:

快速發帖