頭先放工,係尖沙咀搭地鐵荃灣線返屋企,
見到一個大肚婆,個肚都好凸,
應該都有成7-8個月,就快生得個d,
大家都知啦,6點鐘放工,個段時間尖沙咀超級多人,:056:
我同佢入同一個車卡,佢凸住個肚扶實條柱,
左手扶柱,右手拎住一個手挽袋同一袋報紙,
背住左座位個邊,可能人地睇唔到,所以無讓座啦,
跟住到佐敦站,佢行入左去平時好多人都會 "唉" 住既玻璃個到扶實條柱,
個肚向住座位,雖然佢著黑色衫,但係咁大個肚都知道佢係大肚婆啦,
d人仲唔讓座,望下個d人,全部都係30幾歲既,仲有2個20幾歲既女仔,
跟住之後,地鐵行得唔係好順,成日都窒窒下,
個大肚婆又好似唔多企得穩咁,都仲無人讓座 !!! :076:
一個二個都扮睇唔到。
到左旺角站,好多人落車,空左一個位出黎,
跟住一個肥佬唔該都無聲就攝左落去 !!!

而家咩世界丫,見到人地鑼咁大個肚都仲唔識讓俾人坐,:052:
成日教小朋友要讓座俾需要既人,但係自己就唔識做榜樣 !!!!
wesky 2008-5-9 07:24:45 PM
而家香港好多人都好自私架~~
靜係掛住自己,  其他人既事覺得同佢無關係
邊似得我地呢度既兔友個個都咁好人~~ :014:
大富翁 2008-5-9 08:23:52 PM
世界上真係有好多d 咁ge 衰人.!!
企一陣好似要死咁...有冇諗過個大肚婆...個肚入面有個bb ...佢好辛苦咖..!!!
唉....香港真係咩世界呀!
mim0510 2008-5-9 11:07:27 PM
我而家個肚未算好大, 但係都見到係大左肚,坐車坐地鐵輕鐵都無人會讓位比我ga

咁耐只係有一個OL係中環站上車讓過位比我咋:061:
hh0 2008-5-10 10:36:18 AM
唉....未大過肚既唔會了解頂住7-8個月肚果種感受.....
casey 2008-5-10 11:00:42 AM
我而家大住個肚
都係冇人讓位呀
有一次同個女一齊搭地鐵
仲有個死8婆(40幾)攝我面前個位tim呀
我咪話囉....有大有細唔洗咁下話:052:
佢話咩呀......我邊有同你(曾)呀???
唉......d人真係...................
lingyan 2008-5-10 11:09:54 AM
20幾歲既,未有過bb,唔知有bb既辛苦,唔讓位都算。
但係40歲既正常都生過仔啦,知道有bb既辛苦,點解仲唔讓位。

企一陣又唔係會企好耐,好似會死咁 :056:
mim0510 2008-5-10 12:28:44 PM
有d一家大細都唔會讓比你ga

d父母都唔知點教d細路仔
阿度 2008-5-10 12:36:22 PM
唔至細路呀~
最大問題係好多3x-4x既人~成日驚死執輸咁樣
香港開始越黎越多人去到  事不關己, 己不勞心  呢個情況啦....
仲要大又係咁細又係咁, 可以理直氣壯話自己冇錯都得
wesky 2008-5-10 12:38:54 PM
原帖由 阿度 於 2008-5-10 12:36 PM 發表
唔至細路呀~
最大問題係好多3x-4x既人~成日驚死執輸咁樣
香港開始越黎越多人去到  事不關己, 己不勞心  呢個情況啦....
仲要大又係咁細又係咁, 可以理直氣壯話自己冇錯都得

好多香港人都係咁

快速發帖