1P 幣
夏天就黎到喇!! 見到大家都開始幫兔兔剪毛*
我家兔兔近來死毛好多, 日日都梳到大大舊毛,
梳極都有, 多到隻個籠都有d 毛飛下飛下, 摸下佢又飛d毛出黎
係唔係佢sense到近來熱左, 所以luk得多左!???
剪毛可以解決呢個問題嗎!??

另外爬過文, 見大家會用冰種幫兔兔消暑, 尋日去左吉之島入左4個細冰種!!
第一次用冰種, 雪左入冰格一晚, 岩岩拎出黎放係籠頂. 個籠真係好似開左冷氣咁呀!!
但係d 水係咁趺落籠, 係唔係加個月餅盒係最好既方法?
大家有經驗既兔友可唔可以分享下!?
lovin_gloria 2012-4-26 11:00:45 AM
happyyuki 發表於 2012-4-4 12:23 AM
儲毛毛的確係個好主意呀!!!!

我而家仲未搵到鐵盒, 見今日都熱熱地, 我就放D 冰 ...

尋晚我都試整左俾我阿囡....
係咪要o係籠頂舖塊毛巾之後先o係上面放鐵罐架?
咁樣會唔會唔涼?.?

點樣先可以會涼快d呢?
all_loving_it 2012-4-26 11:42:02 AM
lovin_gloria 發表於 2012-4-26 11:00 AM
尋晚我都試整左俾我阿囡....
係咪要o係籠頂舖塊毛巾之後先o係上面放鐵罐架?
咁樣會唔會唔涼?.?

冰種先用毛巾包好, 然後放入密實保鮮袋, 再放入鐵盒入面

冰種融化出既水會比毛巾吸收, 毛巾吸5干, 多出既水份最多會留係密實袋入面, 唔會整濕到兔兔

你可以直接放入籠就OK!
Dylan 2012-4-26 12:26:16 PM
syt174698 發表於 2012-4-3 12:57 AM
我比涼板/雲石同埋雪種佢哋用,夏天真係好熱,不過我兩個仔好似唔多鍾意用咁,激死 ...

涼板/雲石係氣溫低先會涼, 所以如果 5 開冷氣既話即係無用
lovin_gloria 2012-4-26 01:03:49 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-26 11:42 AM
冰種先用毛巾包好, 然後放入密實保鮮袋, 再放入鐵盒入面

冰種融化出既水會比毛巾吸收, 毛巾吸5干, 多出 ...

我尋晚就係咁樣包好之後放埋入保鮮袋先放入鐵盒入面..

今朝反轉個鐵盒, 有好多水呀.....都唔知阿囡有無俾d水 dup親....
all_loving_it 2012-4-26 01:49:50 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-26 01:03 PM
我尋晚就係咁樣包好之後放埋入保鮮袋先放入鐵盒入面..

今朝反轉個鐵盒, 有好多水呀.....都唔知阿囡有無 ...

唔會架播

你用邊種保鮮袋?

如果你係用保鮮密實袋, 而且密實袋既夾鏈係封好, 5會有你提到既問題

因為我一直都係敢樣做, 都未試過你講既情況

我剛做了一個測試, 就係將冰種放入密實袋, 袋入面裝左好多水, 比冰種會溶化出黎多出好多倍, 然後將密實袋封口, 再倒吊, 一直吊5分鐘, 都無漏出半滴水, 半天吊都無問題, 如果係放入盒內, 無可能會反轉個盒就有水漏出

test_1.jpg test_2.jpg

hkhrachel 2012-4-26 06:29:39 PM

我家噹噹的籠子有底盤,我把凍種放在涼板下的底盤中,凍種在日本城有售,HK$9.5一個,我買了6個,1次用三個。

涼板.JPG 凍種.JPG
lovin_gloria 2012-4-27 11:04:16 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-26 01:49 PM
唔會架播

你用邊種保鮮袋?

喔...唔好意思..我再講清楚少少先

我意思係指個鐵盒底有好多水......
外面的, 唔係鐵盒入面呢...
all_loving_it 2012-4-27 11:31:41 AM
lovin_gloria 發表於 2012-4-27 11:04 AM

鐵盒外面好多水?

我尋晚都試過將冰種包毛巾, 再入密實袋, 放鐵盒入面, 今朝我去睇過, 但鐵盒底都無水播, D水全部係密實袋入面
貓仔兔 2012-4-27 12:11:55 PM 來自手機
lovin_gloria 發表於 2012-4-27 11:04 AM

咁係因為溫差,你可以加條細毛巾係鐵盒底就得喇!
貓仔兔 2012-4-27 12:14:18 PM 來自手機
hkhrachel 發表於 2012-4-26 06:29 PM
我家噹噹的籠子有底盤,我把凍種放在涼板下的底盤中,凍種在日本城有售,HK$9.5一個,我買了6個,1次用三 ...

咁...你會唔會同噹噹剪毛架?(純粹問問,以供參考)
lovin_gloria 2012-4-27 01:10:16 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 12:11 PM
咁係因為溫差,你可以加條細毛巾係鐵盒底就得喇!

我今朝又試多次整俾我個囡....今次加左塊毛巾o係個鐵盒下面...希望無滲水滴到阿囡啦.....

咁樣既話涼快效果會唔會減半呢
hkhrachel 2012-4-27 01:15:15 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 12:14 PM
咁...你會唔會同噹噹剪毛架?(純粹問問,以供參考)

我剛買噹噹回家3星期(本想在兔協領養,但某日經過Pet Shop,看見噹噹實在太像我數年前死去的兔兔,最後也守不住),所以還沒剪過毛毛,不過剪毛工具已買,再熱少少會幫他剪,但怕剪得好樣衰
貓仔兔 2012-4-27 01:30:38 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-27 01:10 PM
我今朝又試多次整俾我個囡....今次加左塊毛巾o係個鐵盒下面...希望無滲水滴到阿囡啦.....

咁樣既話涼快 ...

應該唔會,因為兔兔企係盒上面架嘛...除非太熱盒面都出現溫差,不過因為兔兔會伏到實一實,機會微D,兔協教人用水樽包毛巾,就咁放兔兔隔離都得,不過毛巾要包厚D同實啲,唔係會整濕兔兔,我試左,兔兔真係好涼架!

另外,兔爸亦物色黎工具將冰種固定係籠外,等兔兔更加涼快!
貓仔兔 2012-4-27 01:38:03 PM
hkhrachel 發表於 2012-4-27 01:15 PM
我剛買噹噹回家3星期(本想在兔協領養,但某日經過Pet Shop,看見噹噹實在太像我數年前死去的兔兔,最後也 ...

我都怕剪得樣衰....之前用較剪同佢剪....簡直...劣評如潮....搞到我只係剪左一部份就停晒手,而家買左電剪都未同佢開波!(兔婆兔公同兔爸都話阿仔剪完毛之後好自卑,LAM毛個樣好黯然....激死我!
lovin_gloria 2012-4-27 01:46:14 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 01:30 PM
應該唔會,因為兔兔企係盒上面架嘛...除非太熱盒面都出現溫差,不過因為兔兔會伏到實一實,機會微D,兔協教人 ...

其實我將個鐵盒放o係籠頂.......因為怕放入籠阿囡見到又抓又咬拉開個盒就麻煩.....

今晚睇下個情況點先, 如果唔係咁好就試下用水樽先.....希望阿囡生生性性啦....我都想佢可以涼快d........

如果係籠外面, 會唔會搵鐵線固定鐵盒係籠邊, o係附近開把風扇仔, 咁唔知可唔可行呢?

快速發帖