1P 幣
夏天就黎到喇!! 見到大家都開始幫兔兔剪毛*
我家兔兔近來死毛好多, 日日都梳到大大舊毛,
梳極都有, 多到隻個籠都有d 毛飛下飛下, 摸下佢又飛d毛出黎
係唔係佢sense到近來熱左, 所以luk得多左!???
剪毛可以解決呢個問題嗎!??

另外爬過文, 見大家會用冰種幫兔兔消暑, 尋日去左吉之島入左4個細冰種!!
第一次用冰種, 雪左入冰格一晚, 岩岩拎出黎放係籠頂. 個籠真係好似開左冷氣咁呀!!
但係d 水係咁趺落籠, 係唔係加個月餅盒係最好既方法?
大家有經驗既兔友可唔可以分享下!?
kwan104kwan 2012-4-2 07:26:40 PM
吉之島冰種幾錢?

我係實惠買左兩個大的,要差唔多七十蚊!

但應該幾時開始用呢?
happyyuki 2012-4-2 08:05:46 PM
係十蚊店買, 買左4個, $48蚊
果到都有大既 (好似500g??)
但我想出街都方便用得同雪得快d, 所以買4個細既 (350g).

我仲未開始俾佢地用呀, 黎緊係兔兔經曆既第一個夏天, 我真係好緊張呀
所以今日試下d 冰種係點運作既*v*
奶茶媽 2012-4-2 09:38:36 PM
我都未買呀! 但下星期要帶佢去睇e生
一定要買啦! 希望佢冇事啦~
happyyuki 2012-4-2 09:46:40 PM
你兔兔咩事呀??
yanyi:) 2012-4-2 10:34:13 PM
um..我自己就用瑞士糖鐵盒,
放兩個冰種入去搞掂~
不過有時都會出水出得好勁(太熱喇太熱喇!!!)
所以入面會再放多d唔要既襪丫..衫丫..既碎布入去,
少d出水但涼快依然
當然,最節衷都係開埋個冷氣~
奶茶媽 2012-4-3 12:24:40 AM 來自手機
happyyuki 發表於 2012-4-2 09:46 PM
你兔兔咩事呀??

打黑痴同氣促,雖已冇事,但仍然擔心,所以決定去睇
syt174698 2012-4-3 12:57:10 AM
我比涼板/雲石同埋雪種佢哋用,夏天真係好熱,不過我兩個仔好似唔多鍾意用咁,激死
Dylan 2012-4-3 11:45:32 AM

Jusco d 冰種太細咧好快就融曨我都要去實惠買返 d 太既
你要用毛巾包住再放入月餅盒如果唔係會好濕嫁
兔兔一年換 2 次毛毛會起春秋 2 季剪毛係有助散熱咪好似我地剪頭髮敢 lor 又可以唔洗佢吞禁多毛落肚
但係就算剪咗毛都係會甩毛不過如果剪咗毛佢覺得涼 d 就唔甩頸巾
我既 target 既一日梳四球重用個木盒收起 d 毛毛 tim 用黎做毛毛球又想吉返一隻兔兔
梳走 d 死毛佢就無禁痕啦
第一年無幫佢剪毛佢自己 lam 甩頸巾嫁重甩咗 2 次 tim
舊年幫佢剪咗毛佢就留返條頸巾

all_loving_it 2012-4-3 06:36:55 PM
yanyi:) 發表於 2012-4-2 10:34 PM
um..我自己就用瑞士糖鐵盒,
放兩個冰種入去搞掂~
不過有時都會出水出得好勁(太熱喇太熱喇!!!)

我出街會用冰種, 我係先包毛巾, 然後放入密實保鮮袋, 再放入盒里, 再放到出街袋

敢樣冰種融化出既水會比毛巾吸收, 毛巾吸不干, 多出既水份最多會留係密實保鮮袋入面, 唔會整濕到兔兔同出街袋

如果係屋企用, 道理應該係一樣
(我雖然無係屋企用過, 因為兔兔係屋企24小時開冷氣)
happyyuki 2012-4-4 12:18:43 AM
997134 發表於 2012-4-3 12:24 AM
打黑痴同氣促,雖已冇事,但仍然擔心,所以決定去睇

兔兔快d冇事啦*
我下星期都要帶兔兔BODY CHECK 呢*
一齊做隻健康活力兔!!
happyyuki 2012-4-4 12:23:39 AM
Dylan 發表於 2012-4-3 11:45 AM
Jusco d 冰種太細咧好快就融曨我都要去實惠買返 d 太既
你要用毛巾包住再放入月餅盒如果唔係會好濕嫁
兔兔 ...

儲毛毛的確係個好主意呀!!!!

我而家仲未搵到鐵盒, 見今日都熱熱地, 我就放D 冰種係籠頂, 下面鋪左毛巾*
但係伸隻手入籠, 要隻手撥下之有少少涼快感, 唔知係唔係我條毛巾太厚, 要再改良!!
奶茶媽 2012-4-4 10:40:18 AM 來自手機
happyyuki 發表於 2012-4-4 12:23 AM
儲毛毛的確係個好主意呀!!!!

我而家仲未搵到鐵盒, 見今日都熱熱地, 我就放D 冰 ...

到底要放邊度先涼,我伸手入去都係唔涼,好緊張,呢個係囡囡第一個summer
yanyi:) 2012-4-4 01:22:12 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-3 06:36 PM
我出街會用冰種, 我係先包毛巾, 然後放入密實保鮮袋, 再放入盒里, 再放到出街袋

敢樣冰種融化出既水會 ...

係喎!!!保鮮袋!!!
好醒目丫!!點解我一直諗唔到= =
all_loving_it 2012-4-4 04:15:46 PM
yanyi 發表於 2012-4-4 01:22 PM
係喎!!!保鮮袋!!!
好醒目丫!!點解我一直諗唔到= =

保鮮儲物, 密密實實

快速發帖