1P 幣
夏天就黎到喇!! 見到大家都開始幫兔兔剪毛*
我家兔兔近來死毛好多, 日日都梳到大大舊毛,
梳極都有, 多到隻個籠都有d 毛飛下飛下, 摸下佢又飛d毛出黎
係唔係佢sense到近來熱左, 所以luk得多左!???
剪毛可以解決呢個問題嗎!??

另外爬過文, 見大家會用冰種幫兔兔消暑, 尋日去左吉之島入左4個細冰種!!
第一次用冰種, 雪左入冰格一晚, 岩岩拎出黎放係籠頂. 個籠真係好似開左冷氣咁呀!!
但係d 水係咁趺落籠, 係唔係加個月餅盒係最好既方法?
大家有經驗既兔友可唔可以分享下!?
貓仔兔 2012-4-27 03:45:05 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-27 01:46 PM
其實我將個鐵盒放o係籠頂.......因為怕放入籠阿囡見到又抓又咬拉開個盒就麻煩.....

今晚睇下個 ...

放籠頂我就無咁搞,都係包毛巾算喇,無個盒會涼D嘛,而且毛巾已經吸晒水,都唔怕滴到兔兔,另外我會開風扇..咁就有冷氣吹入籠...

如果知道有D日子會勁熱我就會落左窗簾佢,無咁晒會好啲,又或者推佢去主人房嘆冷氣!

我見有兔友用鐵線固定鐵盒係籠邊, o係附近開把風扇仔,我諗都OK嘅....我而家係放2支包左毛巾嘅冰樽"L"型咁放入籠裡面,籠頂放冰種,再加風扇同鋁板,阿仔都唔太熱,不過佢只係隻細細隻嘅獅子兔,無你嗰隻咁長毛同大隻,所以會有少少分別!你要放假係屋企試驗下至得,千萬唔好整濕佢呀!
lovin_gloria 2012-4-27 04:31:05 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 03:45 PM
放籠頂我就無咁搞,都係包毛巾算喇,無個盒會涼D嘛,而且毛巾已經吸晒水,都唔怕滴到兔兔,另外我會開風扇..咁 ...

嘩~你咁多架撐....你阿仔一定唔熱啦

咁你放入籠個水樽搵毛巾包住佢.....應該有野紮住個毛巾, 你阿仔有冇咬架?
happyyuki 2012-4-27 04:44:10 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 01:38 PM
我都怕剪得樣衰....之前用較剪同佢剪....簡直...劣評如潮....搞到我只係剪左一部份就停晒手,而 ...

LAM毛個樣好黯然 笑死我*

我都未剪毛呀, 但我用隻手"挾"起兔兔d毛, 都係有少少多出黎
如果要剪, 應該剪幾短好
貓仔兔 2012-4-27 07:59:57 PM 來自手機
lovin_gloria 發表於 2012-4-27 04:31 PM
嘩~你咁多架撐....你阿仔一定唔熱啦

咁你放入籠個水樽搵毛巾包住佢.....應該有野紮住個毛巾,  ...

佢有咬亦有抓,不過我係用包春卷嘅方法包毛巾,然後毛巾尾用鋁板壓住,兔兔企上去就俾自己壓住條毛巾,所以係唔會走位架!:p
貓仔兔 2012-4-27 08:02:01 PM 來自手機
happyyuki 發表於 2012-4-27 04:44 PM
LAM毛個樣好黯然 笑死我*

我都未剪毛呀, 但我用隻手"挾"起兔兔d毛, 都係有少少 ...

我上次都係用手夾,但係好似剪得唔夠短,所以買左電剪,第一次想用9嗰個...會唔會短得滯呢?
lovin_gloria 2012-4-28 01:55:57 AM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 07:59 PM
佢有咬亦有抓,不過我係用包春卷嘅方法包毛巾,然後毛巾尾用鋁板壓住,兔兔企上去就俾自己壓住條毛巾,所 ...

嘻嘻~~值得參考呀~

我無鋁板, 但有塊雲石板~~~

快速發帖