忌廉賓要食菜菜了*

之前賓姐淺嚐過一片油麥菜測驗過一下腸胃, 便便依然大如龍眼核, 不過始終怕佢細 (6個月大既小朋友), 所以唔硬俾太多
但上次BODY CHECK後, DR MA 話可以俾菜菜佢食了*做亞媽既就放心去買菜*

本來兔兔的DIET 如下:
無限MOMI 2ND CUT T草(食剩哂D粗支我會日日幫佢掉左佢再加新草),
ALFAFA每日一扎 (一隻手盡量抓到幾多就幾多既份量), 早晚兔糧(一餐大約廿粒)

之後BODY CHECK後DR MA話可以CUT ALFAFA, 同食菜菜, 所以DIET 唔係好識點改, 暫時呢個星期都係:
1.無限MOMI 2ND CUT T草 (開始唔寵佢, 要佢食多D粗支先加新草),
2.ALFAFA因為仲有大半包, 所以就抽D 粗支出黎, 佢扭野食就俾粗支佢, 一日大概10支
3.早既兔糧照俾
4.晚餐改做菜菜 (我買一棵油麥菜, 可以分3日食, 通常面果D大塊的, 就4塊一餐, 最後D細葉就6-7塊做最後一餐)

*因為我唔知菜係唔係可以代替兔糧, 所以一餐菜一餐糧, 怕兔兔斷哂兔糧既營養會唔好, 但我唔知4片大菜葉會唔會比本來既廿粒糧係高OR低左熱量*(特別係油麥菜, 聽講話好甜好高熱量..)
*菜又應唔應該日日食呢?
*另外D 菜菜我會浸佢半個鍾再晾乾佢, 俾佢食之前再用餐紙印乾D水, 但我唔知係唔係要印到塊菜完全冇水份係面架?

大家可唔可以俾D 意見我整個好DIET, 點樣可以食得出色

happyyuki 2012-4-23 03:50:46 AM
我覺得買菜已經唔簡單, 種菜真係要俾10個讚

去親街市我都只係買一棵菜, 亞姐緊會話: 咁少, 夠唔夠食呀? 好難秤架wor
我: 夠哂架喇, 你收我齊頭數la.....*
Dylan 2012-4-23 11:00:00 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 03:32 AM
係呀, 好簡單

噢!你租田, 起邊道亞
我都種過, 起水頭村, 音樂農莊左近
Dylan 2012-4-23 11:31:44 AM
happyyuki 發表於 2012-4-23 03:50 AM

去親街市我都只係買一棵菜, 亞姐緊會話: 咁少, 夠唔夠 ...

$6 一斤, 我要買半斤
街市亞姐話: 要半斤, 不如要 $5 好 5 好. 好啦
所以宜家一買就買一斤

按照 bB 既體重 1400g 每日食 250 ml x 2 份量既菜菜
你計下忌廉賓既體重可應該食幾多菜菜啦
Dylan 2012-4-23 11:45:03 AM
花芝媽 發表於 2012-4-21 01:33 AM
菜 我浸完會用  煮過既食水沖一次  再用紙巾抺一抺  等佢唔洗甘多水

其實浸菜既時間, 菜本身會大量吸收水份, 所以如果你用生水浸菜
次後用 5 唔用熟水過一過都無咩所謂
我上個星期, 買咗二大包菜比佢食, 諗住尋日食咗油默菜今就食白茶, 重有 d 油默菜留返聽日先比佢啦
點知第日諗住洗菜比佢食, d 油默菜乾曬, 都以為唔要得, 重去街市買過 3 棵返來再浸果時, 見到乾曬果 d 油默菜, 翻生呀 又青綠又爽又脆, 好犀利呀
happyyuki 2012-4-23 02:08:58 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 11:31 AM
$6 一斤, 我要買半斤
街市亞姐話: 要半斤, 不如要 $5 好 5 好. 好啦
所以宜家一買就買一斤

我第一次買油麥菜, 買左一大棵, 原來只係$1.5 .....
真係有d唔好意思

忌廉賓而家1.55kg呀, 真係大隻女......
前日試左2塊唐生菜, 尋晚俾左6塊唐生菜佢做晚餐
點知今日見到有一dd 細粒便.....
Dylan 2012-4-23 02:34:55 PM
happyyuki 發表於 2012-4-23 02:08 PM
我第一次買油麥菜, 買左一大棵, 原來只係$1.5 .....
真係有d唔好意思

敢你要比轉 momi 1st cut 喇, d 便便就會又圓又大, 兔協姐姐話轉草可以一次過轉, 唔洗慢慢轉
菜菜要比多 d d 佢食, 未經煮熟既菜菜含豐富維生素 C油麥菜纖維比較少, 不過比唔同種類既菜, 會有唔同既營養嫁, 食草莖夠多就無問題啦
all_loving_it 2012-4-23 08:52:27 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 11:00 AM
噢!你租田, 起邊道亞
我都種過, 起水頭村, 音樂農莊左近

5洗去租田, 太大工程, 用大既種植箱就可以, 一個5夠, 用兩個, 租田都無辦法日日有時間去新鮮新鮮收割同打理, 但用種植箱方便打理同照顧, 可以食幾多就割幾多

all_loving_it 2012-4-23 08:58:08 PM
happyyuki 發表於 2012-4-23 03:50 AM

去親街市我都只係買一棵菜, 亞姐緊會話: 咁少, 夠唔夠 ...

幾好架, 種菜可以綠化家居, 而且種藥草/香草安全過出面買好多, 類別多都易安排比佢地食, 好似長公主有腎病, 要食歐芹, 係出面未必日日買到同新鮮, 都係自己種好, 要咩種咩
Dylan 2012-4-23 09:20:42 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 08:58 PM
幾好架, 種菜可以綠化家居, 而且種藥草/香草安全過出面買好多, 類別多都易安排比佢地食, 好似 ...

乾既 parsley 5 duck 咩!?
Parsley seed 邊到買?!
Dylan 2012-4-23 09:26:14 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 08:52 PM
5洗去租田, 太大工程, 用大既種植箱就可以, 一個5夠, 用兩個, 租田都無辦法日日有時間去新鮮新鮮收割同打 ...

種植箱放邊道,有無陽光?!
happyyuki 2012-4-23 09:29:29 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 08:52 PM
5洗去租田, 太大工程, 用大既種植箱就可以, 一個5夠, 用兩個, 租田都無辦法日日有時間去新鮮新鮮收割同打 ...

收成率O唔OK架!? 我媽媽都有係花槽種開野, 可以拜託佢幫我種菜!!
入門應該種D咩菜好呀!!?
all_loving_it 2012-4-23 09:29:32 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 09:26 PM
種植箱放邊道,有無陽光?!

放近窗台位置, 有陽光, 無陽光好難種..........
all_loving_it 2012-4-23 09:33:55 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 09:20 PM
乾既 parsley 5 duck 咩!?
Parsley seed 邊到買?!

新鮮既菜比干營養高好多, 干亦有用處, 不過, 不及新鮮好, 反正我都種開菜, 咪種埋

侏老板同總理已經同佢地停干糧

花園街可以買到
all_loving_it 2012-4-23 09:43:21 PM
happyyuki 發表於 2012-4-23 09:29 PM
收成率O唔OK架!? 我媽媽都有係花槽種開野, 可以拜託佢幫我種菜!!
入門應該種D咩菜好呀!!? ...

我收成幾好架

種花改行種菜

好多都好易種, 開始種下白菜, 生菜, 菜心, 蘿蔔, 蕃茄...............

平時街市最常見有得賣, 都可以種, 5難種
Dylan 2012-4-23 09:49:01 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 09:33 PM
新鮮既菜比干營養高好多, 干亦有用處, 不過, 不及新鮮好, 反正我都種開菜, 咪種埋

侏老板同總理已經同佢 ...

bB 停咗 2 年半
噢飛去繽紛睇下先

快速發帖