忌廉賓要食菜菜了*

之前賓姐淺嚐過一片油麥菜測驗過一下腸胃, 便便依然大如龍眼核, 不過始終怕佢細 (6個月大既小朋友), 所以唔硬俾太多
但上次BODY CHECK後, DR MA 話可以俾菜菜佢食了*做亞媽既就放心去買菜*

本來兔兔的DIET 如下:
無限MOMI 2ND CUT T草(食剩哂D粗支我會日日幫佢掉左佢再加新草),
ALFAFA每日一扎 (一隻手盡量抓到幾多就幾多既份量), 早晚兔糧(一餐大約廿粒)

之後BODY CHECK後DR MA話可以CUT ALFAFA, 同食菜菜, 所以DIET 唔係好識點改, 暫時呢個星期都係:
1.無限MOMI 2ND CUT T草 (開始唔寵佢, 要佢食多D粗支先加新草),
2.ALFAFA因為仲有大半包, 所以就抽D 粗支出黎, 佢扭野食就俾粗支佢, 一日大概10支
3.早既兔糧照俾
4.晚餐改做菜菜 (我買一棵油麥菜, 可以分3日食, 通常面果D大塊的, 就4塊一餐, 最後D細葉就6-7塊做最後一餐)

*因為我唔知菜係唔係可以代替兔糧, 所以一餐菜一餐糧, 怕兔兔斷哂兔糧既營養會唔好, 但我唔知4片大菜葉會唔會比本來既廿粒糧係高OR低左熱量*(特別係油麥菜, 聽講話好甜好高熱量..)
*菜又應唔應該日日食呢?
*另外D 菜菜我會浸佢半個鍾再晾乾佢, 俾佢食之前再用餐紙印乾D水, 但我唔知係唔係要印到塊菜完全冇水份係面架?

大家可唔可以俾D 意見我整個好DIET, 點樣可以食得出色

threefour 2012-4-21 12:38:35 AM
我兩個小朋友每天早晚都會吃各兩匙糧,半斤菜(三款)早晚,無限t草,而三三側再另加無限草粉及南瓜蓉
yanyi:) 2012-4-21 01:09:59 AM
菜當然係可以日日食~
我又冇走去曬乾佢喎…
我多數浸完,搵水沖多沖,fing乾就俾佢架喇~
花芝媽 2012-4-21 01:33:58 AM
菜 我浸完會用  煮過既食水沖一次  再用紙巾抺一抺  等佢唔洗甘多水
all_loving_it 2012-4-21 02:43:09 PM

- 買返黎原棵要先浸1個鐘以上 (唔好將菜切開浸, 因為會令蔬菜本身既營養流失)
浸菜既作用係希望可以減少蔬菜上本身既漁農藥同種植過程中既殺蟲劑, 減少兔兔肝腎既負擔及對健康的不良影響
- 浸完後, 菜需要再用水徹底洗干淨, 特別注意菜葉上有無蟲卵, 而菜梗部份亦建議中間切開, 因為菜蟲有可能會藏既菜梗部份
- 再用熟水略為洗洗, 以防自來水中既細菌比兔兔食埋落肚仔
- 再用布或紙巾將菜上水份抹干, 再將菜切為小塊狀, 就可以比兔兔食啦, 而將菜切細塊, 係因為可以減少兔兔食菜時留係咀仔既菜汁
- 兔兔食菜後, 要注意咀仔位置有無菜汁, 如果有要即時同兔兔清潔同抹干咀仔, 以防出現口炎問題 (即咀仔, 咀角位置會甩毛同發炎)
- 如果菜上有花, 要將菜花扎除, 對兔兔腸胃不好

剛開始餵菜既時候,
- 最初可以比幾條, 份量續漸增加, 以免打亂兔兔既消化系統
- 剛開始5好同一時間比幾種菜, 每次先比一種, 每隔幾日可以增加另一種菜, 可以等兔兔慢慢適應
- 若兔兔食完某種菜後出現肚瀉, 就5好再比有問題既一種, 因為有可能該種蔬菜不合個別兔兔食

若想以菜代替兔糧, 就要每日提供3-4種不同蔬菜給兔兔, 而且不可每天都只餵同樣的菜, 以多樣變化, 不同類別, 顏色的蔬菜才可以保持營養均衡, 不會出現失衡的現象, 另請注意不能常餵含鈣量高的蔬菜

如果能夠以上基本所需, 日後不餵干糧係無問題, 因為侏老板都係敢, 營養方面無問題, 而且最近同佢去見醫生, 都話好好

all_loving_it 2012-4-21 02:46:55 PM
只要兔兔食菜之後無出現健康問題, 係可以日日食菜

happyyuki 2012-4-21 03:11:15 PM
明白喇* 原來要用熟水沖一沖 *v*
連洗菜左做漏左好多個step...我係一個失敗的主婦

一日食幾種菜同日日轉款真係有d難度, 咁我都係keep返早餐食糧啦*
不過我仲未識掌握兔兔一日食幾多菜* 而家都係KEEP住半棵菜一餐先*
今晚試另一種靚菜-唐生菜

開心SHARE 下我尋晚TEST過忌廉賓對士多啤梨既反應,
結果係: 彈開! 討厭!
我屋企人話佢唔識食, 不過我就好開心, 好似話士多啤梨好甜唔岩兔兔食太多*
所以我隻忌廉賓骨子裡係祟尚健康兔* 向JUNK FOOD說不!
warm_warm 2012-4-21 04:23:44 PM
我就習慣買有機菜比仔仔食
浸完洗完之後,就會用紙巾抹乾哂所有水份先比仔仔食

不過有機菜就無一般菜種類咁多,所以成日都要去不同既地方搵菜菜
Dylan 2012-4-22 05:06:22 PM
我早晚各一次 timothy hay 用手渣實一隻 bB 身體大細既份量
一曰 2 杯250 ml 既菜,浸半個鐘,搣走 d 花,卒走 d 泥沙, 再過 2 次水,疏咗水,搣細片比佢食
莧菜,紅莧菜都 5 比佢食,太多鐵質
你比 Momi 1st cut 佢啦,對 d 牙齒好好。牙齒不停生長會食 5 野,嚴重既會有膿瘡,到時就要做手術切除又要剪刀仔嫁喇。剪牙好痛痛嫁
happyyuki 2012-4-22 06:19:08 PM
我仲有一袋5.5lbs 既 2nd cut*
呢排佢都好乖食埋d 硬支, 所以一包可以食耐左
食埋呢包就同佢轉1st cut, 睇下隻衰野肯唔肯食先*
忌廉賓: 點解d 草越食越粗

尋日試左幾片唐生菜, 今晚可以食多d*
同兔兔試菜好好玩

all_loving_it 2012-4-22 08:40:06 PM
Dylan 發表於 2012-4-22 05:06 PM
我早晚各一次 timothy hay 用手渣實一隻 bB 身體大細既份量
一曰 2 杯250 ml 既菜,浸半個鐘,搣走 d 花, ...

兔兔食菜份量係以佢既體重體型大小來計算, 5係所有兔兔都一樣

好似侏儒兔, 賓尼兔就已經5會一樣
all_loving_it 2012-4-22 08:42:21 PM
happyyuki 發表於 2012-4-22 06:19 PM
我仲有一袋5.5lbs 既 2nd cut*
呢排佢都好乖食埋d 硬支, 所以一包可以食耐左
食埋呢包就同佢轉1s ...

如果唔鐘意食Momi 1cut, 試比APD 1cut兔兔食, 我屋企2只兔兔一直5多鐘意食枝莖 轉左APD比佢地食多比平日一倍既草
all_loving_it 2012-4-22 08:52:33 PM
warm_warm 發表於 2012-4-21 04:23 PM
我就習慣買有機菜比仔仔食
浸完洗完之後,就會用紙巾抹乾哂所有水份先比仔仔食

我係自己種肯定夠安全, 要種類多都無問題
Dylan 2012-4-22 10:27:12 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-22 08:52 PM
我係自己種肯定夠安全, 要種類多都無問題

自己種菜
all_loving_it 2012-4-23 03:32:42 AM
Dylan 發表於 2012-4-22 10:27 PM
自己種菜

係呀, 好簡單

快速發帖