忌廉賓要食菜菜了*

之前賓姐淺嚐過一片油麥菜測驗過一下腸胃, 便便依然大如龍眼核, 不過始終怕佢細 (6個月大既小朋友), 所以唔硬俾太多
但上次BODY CHECK後, DR MA 話可以俾菜菜佢食了*做亞媽既就放心去買菜*

本來兔兔的DIET 如下:
無限MOMI 2ND CUT T草(食剩哂D粗支我會日日幫佢掉左佢再加新草),
ALFAFA每日一扎 (一隻手盡量抓到幾多就幾多既份量), 早晚兔糧(一餐大約廿粒)

之後BODY CHECK後DR MA話可以CUT ALFAFA, 同食菜菜, 所以DIET 唔係好識點改, 暫時呢個星期都係:
1.無限MOMI 2ND CUT T草 (開始唔寵佢, 要佢食多D粗支先加新草),
2.ALFAFA因為仲有大半包, 所以就抽D 粗支出黎, 佢扭野食就俾粗支佢, 一日大概10支
3.早既兔糧照俾
4.晚餐改做菜菜 (我買一棵油麥菜, 可以分3日食, 通常面果D大塊的, 就4塊一餐, 最後D細葉就6-7塊做最後一餐)

*因為我唔知菜係唔係可以代替兔糧, 所以一餐菜一餐糧, 怕兔兔斷哂兔糧既營養會唔好, 但我唔知4片大菜葉會唔會比本來既廿粒糧係高OR低左熱量*(特別係油麥菜, 聽講話好甜好高熱量..)
*菜又應唔應該日日食呢?
*另外D 菜菜我會浸佢半個鍾再晾乾佢, 俾佢食之前再用餐紙印乾D水, 但我唔知係唔係要印到塊菜完全冇水份係面架?

大家可唔可以俾D 意見我整個好DIET, 點樣可以食得出色

all_loving_it 2012-4-23 09:49:26 PM
happyyuki 發表於 2012-4-23 09:29 PM
收成率O唔OK架!? 我媽媽都有係花槽種開野, 可以拜託佢幫我種菜!!
入門應該種D咩菜好呀!!? ...

藥草好似蒲公英, 百里香...............都一樣可以來自己種, 如果新鮮種出多既話, 你可以放入烤箱用70度焊3個種, 再密封保存, 可以keep好長時間
Dylan 2012-4-23 09:53:04 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 09:43 PM
我收成幾好架

種花改行種菜

係 5 係用有機肥種有機菜
all_loving_it 2012-4-23 09:57:03 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 09:49 PM
bB 停咗 2 年半
噢飛去繽紛睇下先

因為佢地係兔協一直有食兔糧, 所以係飲食同營養攝取上改變要慢慢改變
all_loving_it 2012-4-23 10:00:28 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 09:53 PM
係 5 係用有機肥種有機菜

係呀
Dylan 2012-4-23 10:31:51 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 10:00 PM
係呀

兔尿同兔便
all_loving_it 2012-4-23 10:35:39 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 10:31 PM
兔尿同兔便

鐘意自己堆肥又得, 用兔尿尿便便亦可以
joycewongws 2012-4-24 12:10:50 AM

我兩隻仔仔好鍾意食油麥菜,但聽大家講油麥菜纖維比較少。
試過比白菜/唐山菜/蕃茄/菜心 --> 可借大少們都唔太食
唔知大家有無D咩好介紹比我家兩位大少食呢?
(我估油麥菜較甜,所以佢地肯食)
warm_warm 2012-4-28 12:26:00 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 09:43 PM
我收成幾好架

種花改行種菜

你好勁呀!!!
其實我之前都曾經試過自己種菜比仔仔食,不過只係種得好少,而且唔係好夠陽光(又會多蚊),屋企又唔係好大,所以最後放棄左
Dylan 2012-4-28 02:49:23 PM
joycewongws 發表於 2012-4-24 12:10 AM
試過比白菜/唐山菜/蕃茄/菜心 --> 可借大少們都 ...

試下比小棠菜呀
all_loving_it 2012-4-28 07:07:07 PM
warm_warm 發表於 2012-4-28 12:26 PM
你好勁呀!!!
其實我之前都曾經試過自己種菜比仔仔食,不過只係種得好少,而且唔係好夠陽光(又會多蚊),屋 ...

蚊就一定有, 不過, 我有裝防蚊網將種植箱同屋入面分隔, 其實我屋企其實都5大, 只係我裝層架, 再用種植箱層疊方式黎種, 陽光時多時少, 我有係種植箱/盆安裝燈兩旁同中間安裝燈, 方便有需要時照燈, 如果係夏天又好天比較好, 但其他時候無咩陽光既時候, 我就係靠開燈照種既蔬菜/藥草, 如果無陽光又5照燈好難生得好, 而且自己種真係好食D, 又可以種植多D類別既蔬菜

而蔬菜牧草我會用種植箱種, 如果係藥草香草就會用盆種, 一盆會生好多架啦, 而且佢地每次都食5多, 我一般係將藥草/香草收割之後, 多出既部份會放入佢地專用既焗爐用70度烘3個鐘, 將已烘干既藥草/香草灘凍後連同防潮包放入密實保鮮瓶儲存就可以架啦
all_loving_it 2012-4-28 07:37:35 PM
joycewongws 發表於 2012-4-24 12:10 AM
試過比白菜/唐山菜/蕃茄/菜心 --> 可借大少們都 ...

因為油麥草比較香, 所以好多兔兔都鐘意食, 你可以嘗試比香味較重既蔬菜, 如荷蘭芹, 芹菜 (但要注意芹菜含鈣量較高, 要注意餵食量不宜過多), 新鮮薄荷葉, 九層塔 (依兩樣係大型超市如吉之島, City Super或泰國, 印尼食品同香草店有得賣), 芥菜, 蘿蔔葉, 燈籠椒, 黃帝菜都可以嘗試一下

快速發帖