大家好呀,初來報到
新加入兔主行列~想同兔友交換下心得,因為想養多隻兔妹OR兔仔

.
本身有養兩隻龜仔B了,養左半年而家大曬LO
之後愛上左小動物
因為猫狗家人反對
所以我都上網爬文爬好耐,立心決定養一隻兔仔
希望大家可以一齊討論下兔仔既飼養知識,分享下大家既養兔趣事啦^^
第一天買回來想他會唔會唔慣結果佢表現好喜歡
係床到跑來跑去

而家養左半個月已經識認我了 好感動
仲有經過我日日汁屎放落廁盆到既努力,佢終於識去廁所!!唔洗我咁辛苦周地汁屎了
但係佢呵同訓都係果到SO 日日都係要幫佢洗

因為我家比較小,但係我除左照顧兩隻龜,其他時間都比曬Nnini了
晚晚都會放佢出跳下放一D 照片看看吧

希望大家可以一齊分享下啦! 謝謝看貼!
all_loving_it 2013-3-28 09:20:05 PM
ArTsang 發表於 2013-3-28 09:24 AM
如果照顧得佢肥肥白白健健康康 會去領養一隻陪佢
因為相比之下領養既要更多時間同心機去照顧
我岩岩先開始 ...

無論養咩小動物都好, 就算買, 領養, 街執都係一樣, 都要用同樣既心態去照顧, 絕對無所謂既領養就要用更多既心機
ArTsang 2013-3-28 09:54:22 PM
all_loving_it 發表於 2013-3-28 09:19 PM
你個籠同廁所準備換過個, 因為兩樣都好細

兔兔每日最起碼要有4個鐘係籠外自由活動, 唔可以淨係比佢出黎一 ...

我都知太細嫁那 , 所以我買緊D新野打算放佢出廳到養,
買張地毯比佢可以長期跑出來.地版太滑了
多謝大家既建議~我會盡量改善
ArTsang 2013-3-29 02:30:15 AM
搬左出廳了,我知屋企我細嫁那....不過盡量開左個位比佢周圍走了......
應該就夠佢走......之後出去換過大D既籠同買D玩具比佢啦...
好似人地D山洞 - - "

DomDomPig 2013-3-29 09:33:55 AM
你隻兔兔真係成隻公仔咁,肥肥白白圓碌碌,我想咬佢一啖
Bube 2013-4-3 01:14:12 AM
  白雪雪

歡迎你呀~
Insomniahk 2013-4-3 02:59:42 PM
good and well done
Carman 2013-4-5 01:19:21 AM
加油啊
另外寵底唔好用紙粒或木糠
好多兔仔對木糠敏感,軟木對兔兔呼吸道唔好
紙粒太硬,易有腳瘡,用紙砂好D
貓仔兔 2013-4-5 01:16:49 PM
可愛到爆呀,不過真係唔好用木糠,對兔兔唔好

快速發帖