大家好呀,初來報到
新加入兔主行列~想同兔友交換下心得,因為想養多隻兔妹OR兔仔

.
本身有養兩隻龜仔B了,養左半年而家大曬LO
之後愛上左小動物
因為猫狗家人反對
所以我都上網爬文爬好耐,立心決定養一隻兔仔
希望大家可以一齊討論下兔仔既飼養知識,分享下大家既養兔趣事啦^^
第一天買回來想他會唔會唔慣結果佢表現好喜歡
係床到跑來跑去

而家養左半個月已經識認我了 好感動
仲有經過我日日汁屎放落廁盆到既努力,佢終於識去廁所!!唔洗我咁辛苦周地汁屎了
但係佢呵同訓都係果到SO 日日都係要幫佢洗

因為我家比較小,但係我除左照顧兩隻龜,其他時間都比曬Nnini了
晚晚都會放佢出跳下放一D 照片看看吧

希望大家可以一齊分享下啦! 謝謝看貼!
syt174698 2013-3-28 07:46:08 AM
好得意呀,觀迎你加入。
luckygirl1025 2013-3-28 08:51:01 AM
超得意領養定買架
Yuki78 2013-3-28 09:03:06 AM
好可愛吖,我好喜歡他企起身,感到特別得意!
ArTsang 2013-3-28 09:13:33 AM
我自己買嫁係店到有好多都好得意,不過得番佢一隻賓利兔,
第一眼見到佢就好鐘意立心帶佢番屋企了
ArTsang 2013-3-28 09:24:16 AM
如果照顧得佢肥肥白白健健康康 會去領養一隻陪佢
因為相比之下領養既要更多時間同心機去照顧
我岩岩先開始接觸兔仔 想邊養邊學多一點先慢慢來
ArTsang 2013-3-28 09:27:55 AM
Yuki78 發表於 2013-3-28 09:03 AM
好可愛吖,我好喜歡他企起身,感到特別得意!

係呀 我每次行出行入 行過 佢都企起身望我
每次都會摸下佢
lovin_gloria 2013-3-28 09:34:44 AM
ArTsang 發表於 2013-3-28 09:24 AM
如果照顧得佢肥肥白白健健康康 會去領養一隻陪佢
因為相比之下領養既要更多時間同心機去照顧
我岩岩先開始 ...

其實係唔係領養, 同要唔要更多時間同心機去照顧, 我覺得唔係好有直接既關係

就算你而家得Sinni, 都要花時間同心機, 但你養多隻就正常地要俾多d時間同心機啦...

你先照顧好Sinni, 往後要唔要領養多隻先算, 因為有d兔兔性格未必接受到多一隻一齊生活
ArTsang 2013-3-28 09:39:24 AM
lovin_gloria 發表於 2013-3-28 09:34 AM
其實係唔係領養, 同要唔要更多時間同心機去照顧, 我覺得唔係好有直接既關係

就算你而家得Sinni, 都要花 ...

哦! 原來兔仔未必一定鐘意一齊住-3-
我明白既 而家會比心機慢慢照顧 希望佢同大家既寵物一樣健健吧
MonicaWong 2013-3-28 01:44:02 PM
白shushu,好可愛~ 成隻羊仔咁,大愛~

佢個廁所有紙粒,佢又識去廁所,籠底有尿布,咁你可以唔駛舖紙粒木糠係籠底, 唔駛瞓都成身係~
raywong521 2013-3-28 02:37:05 PM
個籠望落太細喇,兔兔會大得好快~長期係一個咁細既環境,得夜晚先可以出黎一陣,兔兔會好慘

個廁所都好快會唔o岩用

個籠起碼要60*40,巳經係最細既可接受範圍,我果隻侏儒妹,伸長晒d手腳有有成40cm,你果隻係賓尼,會大隻好多~

同埋養兩隻兔兔一定會打交,要花時間去夾,同埋空間都要用多好多
wyman 2013-3-28 03:39:26 PM
好可愛
WingBe 2013-3-28 08:10:53 PM
我最中二白兔豬藍眼睛...

成隻公仔好可愛
freeling820 2013-3-28 08:51:15 PM
白雪雪
好得意
我鍾意
all_loving_it 2013-3-28 09:19:07 PM
你個籠同廁所準備換過個, 因為兩樣都好細

兔兔每日最起碼要有4個鐘係籠外自由活動, 唔可以淨係比佢出黎一陣, 唔係既話佢咁樣真係好慘, 同坐監無咩分別

你屋企地方唔多, 你已經比依只兔兔既空間少, 你仲想養多只, 你有無足夠既位置比佢地可以舒服咁住?  如果你只係打算將兩只放埋依個籠到, 咁只會逼上加逼, 若只係籠搭籠既方式去養, 亦唔合適

係養多一只兔兔之前, 要先衡量清楚係咪有足夠既能力可以照顧晒兩只, 包括時間, 精神, 經濟能力, 兔兔平日無事, 飲食墊材有限錢, 若一旦唔舒服, 睇醫生過千, 嚴重既過萬唔出奇, 你本身自己係咪有足夠既經濟能力可以負擔?  

另兔女六個月大到就要預備同佢做絕育, 你可以搵毛國界既馬醫生或大圍珍禽既Dr. Tiger

快速發帖