有冇好介紹呢??
邊隻鼠鼠零食會好d??

之前我買過乳酪,餅,有助磨牙的草莓味條

鼠鼠都唔食..:016:

而家我買左乳酪....嗅落好香..我都食左一粒^^好好味:031:

吃不到的蘋果 2008-6-27 12:26:55 AM
喔.....好多零食@@
我充其量都只買過粟米^^||
因為唯唯很挑吃的...都不敢亂買
而且...叫得零食....多數沒益...小吃為妙^^||
檸啡 2008-6-27 12:31:55 AM
原帖由 吃不到的蘋果 於 2008-6-27 12:26 AM 發表
喔.....好多零食@@
我充其量都只買過粟米^^||
因為唯唯很挑吃的...都不敢亂買
而且...叫得零食....多數沒益...小吃為妙^^||

我都會間唔中食飯有玉米就留幾粒俾佢地...
因為佢地主人我係個為食妹...本身自己都成日食零食-口-

不過佢地未到今日都冇蛋糕同魚仔乾~~只有芝士同提子乾
吃不到的蘋果 2008-6-27 02:05:05 AM
粟米嗎?
不論是新鮮還是精製的
唯唯都會先把它的較尖的芯先吃了
而闊一點的黃色那截就會放在一邊orz||
檸啡 2008-6-27 05:48:06 PM
原帖由 吃不到的蘋果 於 2008-6-27 02:05 AM 發表
粟米嗎?
不論是新鮮還是精製的
唯唯都會先把它的較尖的芯先吃了
而闊一點的黃色那截就會放在一邊orz||

玉米他們真的很愛吃喔!!*
但跟花生1樣...1定會先去皮...:073:
happyhamster 2008-7-2 08:39:46 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-12 07:10 PM 發表
蛋:
倉鼠喜愛吃煮熟的蛋,及蛋有很高的蛋白質。蛋,對懷孕的倉鼠媽媽和年幼的倉鼠都是有益的。但是,蛋只可以間中給予。注意,未吃完的蛋必須於二十四小時內從籠子內移除,避免倉鼠吃了腐爛的蛋而身體不適。

唔 ...

A.唔建議俾蔬果俾鼠鼠食

俾鼠鼠食既野好影響鼠鼠既身體,亂咁俾野鼠鼠食,好易會令鼠鼠唔舒服,例如肚瀉,膀胱炎等,好多時呢D影響都唔係咁易見到,但一被發現就多數已經好嚴重,而蔬果or人食既野,建議都唔好俾鼠鼠食,原因如下:

1)鼠鼠多數鍾意將食物收埋入腮再去安全地方收埋(有時鼠鼠放入腮但都會好似食緊咁),之後再食,新鮮食物咁處理既話會好唔衛生,好易到食物壞左鼠鼠先進食

2)好多蔬菜都會有農藥,人食既時候整得唔熟都已經有問題,而鼠鼠既體積咁細,極少農藥都會做成問題,所以俾鼠鼠食係好危險既

3)咁多水份既食物好容易令鼠鼠肚瀉既,肚瀉對鼠鼠唻講係幾嚴重既病,好易會死架.就算毫無農藥成份既蔬菜,都好難控制俾幾多蔬果俾鼠鼠食,好易俾過多,所以唔俾好過

而鼠鼠本身住在沙漠,所食到既植物都同蔬果好唔同,水份一定好少

4)其實人類既食物大多數都唔適合鼠鼠食既,有d食物可能好少份量已經會超出鼠鼠可承受既鹽or糖份(果糖都係),又或會對鼠鼠係太刺激食物等,食得唔健康好易病既

B.其實只係俾混合主糧同時都可以加d鼠專食既牧草or草磚已經好足夠

而家既鼠糧都係經研究而鼠成,好有營養既,而主糧係指一包有好多種唔同野食既糧.我 近年既鼠就只係食主糧,我個人經驗係愈少雜食,鼠鼠身體愈健康,可以去到年老都冇病,但都要留意,唔好俾鼠鼠偏食,差不多食晒D糧先再添加會好D,唔係就好易食晒入面既瓜子

一般正常情況下,並唔建議俾鼠糧糧同草以外既野俾鼠鼠食,除左以下呢幾個情況:

1)萬一鼠鼠便秘既話,其實可以俾d橙衣俾鼠鼠食,唔太多水份,又有益,我細個時試過鼠鼠便秘,食完橙之後肚瀉添

2)若鼠鼠瘦弱生病,就可以食白麵包or麥片去補充營養

3)如果冇晒糧又未買得切,就可以暫時以白米代替,但都要盡快買返糧

4)若鼠鼠生育後,餵奶期間可以俾奶粉沖既奶佢飲,切勿俾鮮奶,唔係好易肚瀉

參考資料
吃不到的蘋果 2008-7-2 08:56:48 PM
這是知識+杰的標準答案

你肯主動去找資料~很高興呢!

而你貼上來的用意是想說照他的話做?

其實若是加工零食(在寵物店買那些)~我是覺得可有可無

至於蔬菜我未曾餵過...不宜加意見

不過水果的話~我是覺得可以酌情地給牠吃啊@@

我每次也只給牠尾指的半隻指甲那麼多的果肉牠吃罷了

因為對牠們來說....沒一個標準份量,多寡對我們來說是個迷

一星期兩三次已經夠了,我是這樣覺得^^
wesky 2008-7-2 09:00:48 PM
杰既答案也只可參考
佢唔係獸醫,  唔一定啱晒架~~~
睇多D唔同既資料啦~~

蔬菜每星期兩三次, 每次少少是無問題的,
蔬菜含有豐富維他命, 寵物店既零食係無架~~
snowtiff 2008-7-2 09:27:25 PM
原帖由 wesky 於 2008-7-2 09:00 PM 發表
杰既答案也只可參考
佢唔係獸醫,  唔一定啱晒架~~~
睇多D唔同既資料啦~~

蔬菜每星期兩三次, 每次少少是無問題的,
蔬菜含有豐富維他命, 寵物店既零食係無架~~

我想問下比鼠鼠食既蔬菜係咪要煮熟晒先比佢地食?
吃不到的蘋果 2008-7-2 09:53:32 PM
我記得wesky曾說過要生吃的
因為煮熟過程間,會流失維他命C

餵前先浸大約一個多小時(甚至兩小時)
↑雖然某些菜依然會因此流失維他命C

聽說有人餵西蘭花的莖....不過餵前先"琼"乾水~切粒

我有個同事仲勁...
有"是日時菜"...他們食咩菜...鼠鼠有咩菜吃....^^||
不過她說牠只吃菜葉

我沒餵菜經驗....只曾經想過餵青瓜......不過到最後都不了了之
檸啡 2008-7-3 03:53:06 PM
我都冇餵菜....因為我係怕虫的...(關虫咩事??)
因為我怕洗菜時有虫浮出水面.....然後我一定會彈開幾尺遠:026:
連洗菜都驚既主人......鼠鼠何來有菜食呢... ^^"
如果真的要餵.......我只會揀蘿蔔/甘筍仔
甜品糕 2008-7-3 06:24:41 PM
喂菜我都好少呢, 不過係因為屋企少煮飯, 唔係日日都有新鮮菜呢:061:

我試過喂小魚乾同麥皮~~
麥皮超受歡迎呢:023: ,  不過小魚乾就...:024:
過路車人 2008-7-3 11:31:30 PM
請問鼠鼠食嘅蛋係咪洽熟佢就得? 蛋白同蛋黃都食得定是但一樣呢?

另外, 白米係咪先洗乾淨再'浪'乾鼠鼠就食得呢?
wesky 2008-7-3 11:37:12 PM
蛋應該要洽熟先~  
兩樣都食得既~ 不過蛋黃要食少d~ 好高膽固醇@@

白米係咪先洗乾淨再'浪'乾鼠鼠就食得呢?
YES, 或者用廁紙抹乾都okay架~~
snowtiff 2008-7-5 01:12:35 AM
我尋日買左寵物用乳酪,點知矇矇唔食... = =" BABY就食得好開心~
之後今日就試下比蘿蔔佢地食~
反而2隻野食得好開心,不過可能因為佢地仲細,食左好少就唔食喇~
檸啡 2008-7-5 01:57:33 AM
乳酪我就唔敢俾佢地食喇....咁大粒...食得果少少 ~_~
仲有痴笠笠咁.....

快速發帖