兔兔性格…

樂樂:) 發表於 2012-05-26 14:39|來自手機|顯示全部樓層|倒序瀏覽|打印
貓仔兔 2012-5-26 03:07:37 PM 來自手機
唔好放棄呀!我之前都有領養兔子,係媽咪個朋友唔養俾我地,佢話兔兔好乖,但係返到黎乖左日,就追住人咬,咬左又唔放口,好惡,其實我覺得係因為兔兔知道之前個主人唔要佢,佢對人失去左信任,嗰時無人夠膽掂佢,我就成日同佢傾計,摸頭頭,佢可以好似好冧咁然後一啖咬落我度,我從來都唔會大聲喝佢,後來佢就少左咬人,不過都有咬,不過幾個月(起碼半年)我就可以bb抱佢喇!反而我細佬會整蠱佢同大聲話佢,佢就好鍾意咬我細佬=="

所以,時間同你對佢嘅態度可以改變佢,可能佢以前個主人好變態,所以對人會有介心,而且你亦有另一隻兔兔佢可能又會想覇地方,所以精神好緊張,你除左可以多啲時間同佢玩,摸頭頭,亦可以伏在佢前面四目交投咁同佢傾計,咁會有改善,不過唔係隻隻兔兔都鍾意俾人抱,所以你亦唔使夾硬我抱令佢反感,你可以見佢伏低至梳毛同剪甲,我都係咁做,雖然辛苦啲不過兔兔無咁驚㗎!加油呀...兔兔有日會知道你好錫佢架!^^
貓仔兔 2012-5-26 03:10:55 PM 來自手機
仲有天氣熱佢一定唔想被抱,更熱呀!

而且佢會錫你,即是佢都好喜歡你呢!^^
貓仔兔 2012-5-28 02:17:13 PM 來自手機
樂樂:) 發表於 2012-5-27 04:08 PM
我嘗試一下啦,但依家同五到佢sor毛剪指甲

你可以買把豬毛梳/按摩梳同佢梳住先,效果無針梳咁好,但係兔兔易接受,因為針梳梳毛結時會扯到兔兔,佢會發脾四,另亦唔使抱住佢梳,佢伏在地下時梳都得,慢慢梳加一路摸頭仔,咁會易梳啲,剪甲可以俾人剪,不過要小心選擇...我係自己幫佢剪,佢都係一般聽話渣...

快速發帖