豬腳薑終於生左啦, 佢1共生左5只 (有2只明顯體型比較細)

豬腳薑生完即刻狂dum籠, 仲想將bb推出個籠出面

場面好嚇人, 我見敢既環境, 當然即刻將bb同佢分開

當我行埋去準備想將bb拎出黎既時候, 見到豬腳薑正想去咬bb既舉動

我只好9秒9將所有bb拎出黎

wendy 2012-7-21 11:30:38 AM
恭喜哂,豬腳薑好叻女呀,一生就生五隻咁多,但係睇落去見到差d變成悲劇真係嚇到成身汗!
好彩當時你覺得唔妥行近佢咋,如果唔係.....不係不堪設想呀!除o左豬腳薑同你有緣,五個BB同你仲有緣,簡直係佢o地救命恩人!咁有緣份,如果你可以養埋佢o地就好囉!
呢d都係遲d先講,現階段要辛苦哂你同兔婆照顧呢五個小BB,希望佢o地健健康康、快高長大,隻隻都肥o都o都,你o地一齊加油呀!

另外,我想講一講,想領養BB的話,如果比我,我會要佢個舊廁所同幾日糧草,咁樣BB o既腸胃會易適應d!但係絕育就要自己比錢,畢竟係為BB o既健康着想嘛!同埋樓主唔係慈善機構,無理由付出一大擔心機同金錢照顧班BB,仲要拿一大筆錢出o黎幫佢o地絕o左育先比新主人,就算係咁,都要收番絕育費先o岩o番!
wendy 2012-7-21 12:55:11 PM
andyng621 發表於 2012-7-21 12:38 PM
樓主..恭喜哂..足願你屋企所有兔兔健健康康...快高長大..生龍活虎...(oh...搞到好似拜年咁)

之前都有問過, ...

嘩,一次過領養兩隻,佢o地係一齊被棄養嗎?
三隻,好熱鬧呀,好想睇下相呀!
wendy 2012-7-22 09:41:44 AM
如果無o左兔協或者愛協呢類機構存在,咁好多被遺棄o既小動物咪要餓死街頭、比車撞死,比野狗做晚餐、比人當過街老鼠咁打或者虐待甚至虐殺........
佢o地係無罪o架,只不過係比個無責任心o既主人抛棄,先至輪落街頭咁可憐,有邊個會幫佢o地,就只有好心人,我想信呢個世界好心人仍然係最多o既,加油呀!
wendy 2012-7-22 09:43:59 AM
如果無o左兔協或者愛協呢類機構存在,咁好多被遺棄o既小動物咪要餓死街頭、比車撞死,比野狗做晚餐、比人當過街老鼠咁打或者虐待甚至虐殺........
佢o地係無罪o架,只不過係比個無責任心o既主人抛棄,先至輪落街頭咁可憐,有邊個會幫佢o地,就只有好心人,我想信呢個世界好心人仍然係最多o既,加油呀!
wendy 2012-7-27 11:48:52 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-25 12:54 AM
兔bb雖然仍未開眼同有明顯動作情緒反射, 但佢地已經有感知, 而且, 佢地可以話係孤兒兔, 一出世已經受驚,  ...

好可憐呀,班小朋友咁無安全感!
有無用薄o既大毛巾遮住個籠,佢o地會安心do架~~~
你照顧佢o地都好辛苦,努力呀!
wendy 2012-7-27 08:04:36 PM

多謝你呀,又學多樣嘢!你嘅知識好豐富呀,請問係喺邊樹學㗎 , 我搵到嘅資料都冇咁詳細。好Good呀 !
wendy 2012-7-28 10:14:21 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-28 05:27 AM
無端端仲咩多謝我

我自己依幾年係去圖書館搵好多有關兔兔方面既書黎睇, 而且睇到資料之後, 再參 ...

做咩咁表情o架?我係講真o架!

我照顧兔兔o既知識,只係o係少量書本同上網睇番o黎,但係網上o既資料有時都係某一兩個作者嘅資料,好有限。至於書本我又唔多識搵,所以真係比「有限公司」仲有限!咁你可唔可以介紹一兩本比我考參下呀,唔該哂!

宜家兔BB點樣呀?體重升o左幾多g呀?好想快d睇到佢o地d相呀!
你要幫兔仔放尿,咪好似照顧貓BB咁佢尿尿囉
wendy 2012-7-28 10:48:21 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-28 10:33 AM

有呀,你講解o左一d我唔識o既o野囉!好有用呀,可以更正面咁認識兔兔
英文書......
好耐無睇過啦,我要搵番本詞典出o黎先!

貓BB又係唔多識大小便,要貓媽媽用脷lam BB個 pat pat,幫佢o地去廁所o架!咁如果隻貓BB無媽媽照顧,就要用布包住指頭幫佢撩個 pat pat,幫佢o地解決的!係一個養貓o既朋友講我知的~~~

快速發帖