我應該帶兔兔回寵物店嗎?                                     前晚發現自己頸上耳下位置有粒硬粒以為熱氣無理但到尋晚又多咗兩粒又腫又痛所以今曰睇醫生,係淋巴發炎,經一輪問題都唔知原因,之後醫生問有無養寵物,醫生話兔仔有兔熱症的話會經直接接觸傳比人,而幾日後人會淋巴腫大。就因為咁我唔知點做好,各位請提供意見,感激!
ElkeLau 2012-4-12 12:50:39 PM
其實屋企人叫我地攞返去寵物店,因為我地住三層嗰D村屋,一樓係亞哥住,二樓我哋,三樓細路、家姐,而一樓有小朋友,3歲和7歲,佢地成曰都會上嚟睇兔兔,我好大壓力唔知點好!如果先打去寵物店應該點講好呀?
貓仔兔 2012-4-12 10:27:45 AM 來自手機

帶兔body check啦...至於個醫生又唔係獸醫又無睇過兔兔,都唔知你隻兔係咪有病啦,佢只係講其中一個可能性,其實人都會病,邊度搵到原因架...好似聽落奇怪左啲....
Dylan 2012-4-12 10:14:26 AM

你快 d 抱兔兔去睇 e son 啦
寵物店幫你唔到你地嫁, 佢地一向都只係叫你買 d 唔知係咩既藥水比兔兔食, 一來又醫唔好兔兔二來又令兔兔延醫, 錢浪費咗都事少, 禁樣對你同兔兔健康都唔好啦

兔热病又称(土拉菌病Tularaemia)或鹿蝇热,是一种由扁虱或苍蝇传播的啮齿动物的自然疫源性急性传染病。临床表现主要有发热,淋巴结肿大,皮肤溃疡,眼结膜充血、溃疡,呼吸道和消化道炎症及毒血症等。土拉菌可以被用作生物战中的致病病菌,感染者会出现高烧、浑身疼痛、腺体肿大和咽食困难等症状。利用抗生素可以很容易治疗这种疾病。

all_loving_it 2012-4-12 05:32:54 AM
兔熱症係由土拉倫氏杆菌引起的感染, 對兔兔來說係種病毒, 無法自己康復, 你快D同兔兔去睇醫生比拎返去寵物店好同合適

如果真係兔熱症會這種病菌可以感染動物和人類。美國每年經報告的人類兔熱症病例約有200宗。美國的大多數兔熱症是由於攜菌蝨子叮咬及接觸染病兔子所致。如果兔熱病菌被故意釋放,例如在生物恐怖主義事件中,則病菌最有可能被釋放到人們呼吸的空氣中。

預防措施
■    如果出現症狀,應儘快諮詢醫療機構。  如果認為自己遭到故意的兔熱症攻擊,請立即與執法人員聯絡。■    如果曾與兔熱症接觸過,可以使用抗生素療法來預防感染(預防療法)。兔熱症目前沒有普遍使用的疫苗兔熱症如何傳播?有何症狀?

■ 與染病動物接觸、食用被污染的食物或水或吸入被污染的灰塵或飛沫,均會感染兔熱症。兔熱症不能在人類之間相互傳染。 視接觸方式而定,兔熱病有以下幾種發病形式:

● 肺部感染(肺炎) - 這是透過攜菌灰塵或浮質而吸入病菌後最常見的形式。
● 頸部淋巴腺腫大及咽喉發炎 - 這是攝入攜菌食物或水之後最常見的形式。
● 淋巴腺腫大,且伴有或不伴有皮膚潰瘍 - 在接觸攜菌物質或被攜菌蒼蠅或蝨子叮咬後會出現這種症狀。

■ 所有形式的兔熱病均伴有類似流感的症狀,例如發燒、寒戰、頭痛、身體疼痛和虛弱,這些症狀通常在與病菌接觸後三至五日內出現。兔熱症患者可能出現胸部疼痛、呼吸困難及呼吸衰竭。
all_loving_it 2012-4-12 04:48:18 AM
同兔兔去睇醫生比較好

快速發帖