救命,十萬個急

ElkeLau 發表於 2012-04-12 03:30|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印

我應該帶兔兔回寵物店嗎?                                     前晚發現自己頸上耳下位置有粒硬粒以為熱氣無理但到尋晚又多咗兩粒又腫又痛所以今曰睇醫生,係淋巴發炎,經一輪問題都唔知原因,之後醫生問有無養寵物,醫生話兔仔有兔熱症的話會經直接接觸傳比人,而幾日後人會淋巴腫大。就因為咁我唔知點做好,各位請提供意見,感激!
all_loving_it 2012-4-12 04:48:18 AM
同兔兔去睇醫生比較好
all_loving_it 2012-4-12 05:32:54 AM
兔熱症係由土拉倫氏杆菌引起的感染, 對兔兔來說係種病毒, 無法自己康復, 你快D同兔兔去睇醫生比拎返去寵物店好同合適

如果真係兔熱症會這種病菌可以感染動物和人類。美國每年經報告的人類兔熱症病例約有200宗。美國的大多數兔熱症是由於攜菌蝨子叮咬及接觸染病兔子所致。如果兔熱病菌被故意釋放,例如在生物恐怖主義事件中,則病菌最有可能被釋放到人們呼吸的空氣中。

預防措施
■    如果出現症狀,應儘快諮詢醫療機構。  如果認為自己遭到故意的兔熱症攻擊,請立即與執法人員聯絡。■    如果曾與兔熱症接觸過,可以使用抗生素療法來預防感染(預防療法)。兔熱症目前沒有普遍使用的疫苗兔熱症如何傳播?有何症狀?

■ 與染病動物接觸、食用被污染的食物或水或吸入被污染的灰塵或飛沫,均會感染兔熱症。兔熱症不能在人類之間相互傳染。 視接觸方式而定,兔熱病有以下幾種發病形式:

● 肺部感染(肺炎) - 這是透過攜菌灰塵或浮質而吸入病菌後最常見的形式。
● 頸部淋巴腺腫大及咽喉發炎 - 這是攝入攜菌食物或水之後最常見的形式。
● 淋巴腺腫大,且伴有或不伴有皮膚潰瘍 - 在接觸攜菌物質或被攜菌蒼蠅或蝨子叮咬後會出現這種症狀。

■ 所有形式的兔熱病均伴有類似流感的症狀,例如發燒、寒戰、頭痛、身體疼痛和虛弱,這些症狀通常在與病菌接觸後三至五日內出現。兔熱症患者可能出現胸部疼痛、呼吸困難及呼吸衰竭。
Dylan 2012-4-12 10:14:26 AM

你快 d 抱兔兔去睇 e son 啦
寵物店幫你唔到你地嫁, 佢地一向都只係叫你買 d 唔知係咩既藥水比兔兔食, 一來又醫唔好兔兔二來又令兔兔延醫, 錢浪費咗都事少, 禁樣對你同兔兔健康都唔好啦

兔热病又称(土拉菌病Tularaemia)或鹿蝇热,是一种由扁虱或苍蝇传播的啮齿动物的自然疫源性急性传染病。临床表现主要有发热,淋巴结肿大,皮肤溃疡,眼结膜充血、溃疡,呼吸道和消化道炎症及毒血症等。土拉菌可以被用作生物战中的致病病菌,感染者会出现高烧、浑身疼痛、腺体肿大和咽食困难等症状。利用抗生素可以很容易治疗这种疾病。

貓仔兔 2012-4-12 10:27:45 AM 來自手機

帶兔body check啦...至於個醫生又唔係獸醫又無睇過兔兔,都唔知你隻兔係咪有病啦,佢只係講其中一個可能性,其實人都會病,邊度搵到原因架...好似聽落奇怪左啲....
ElkeLau 2012-4-12 12:50:39 PM
其實屋企人叫我地攞返去寵物店,因為我地住三層嗰D村屋,一樓係亞哥住,二樓我哋,三樓細路、家姐,而一樓有小朋友,3歲和7歲,佢地成曰都會上嚟睇兔兔,我好大壓力唔知點好!如果先打去寵物店應該點講好呀?
貓仔兔 2012-4-12 03:54:41 PM
ElkeLau 發表於 2012-4-12 12:50 PM
其實屋企人叫我地攞返去寵物店,因為我地住三層嗰D村屋,一樓係亞哥住,二樓我哋,三樓細路、家姐,而一樓 ...

咁....係咪即是想唔要隻兔?咁好似好無辜....你又點知自己係熱兔症呢?其實我想講,當有病菌入侵人/兔身體,淋巴都係會腫,因為係打緊d菌呀...所以我唔係好明點解你個醫生會咁講,從你文字中,佢只係講出一種可能性....但係....一日未帶兔去睇醫生,未種菌,你都唔知係咪關兔事,係咪?而且,即使係真係熱兔症都係有得醫,醫番好兔兔咪得囉....點解你家人要你帶番去寵物店呢?其實係咪佢地唔同意你養兔呀?
希望你最後帶佢睇醫生,一係還佢清白/一係醫番好佢...
yanyi:) 2012-4-12 04:40:24 PM
無論有咩病都唔會遺棄兔兔…
哩個應該係你帶佢番屋企之前既承諾,
你自己去睇醫生,咁邊個帶兔兔睇?
佢都未睇醫生點解要判佢死罪?
帶番寵物店有咩作用?
唔要佢?佢幫你醫?換過隻?
兔兔係寵物店受到咩待遇大家都心知肚明,
俾人拎番去換既兔兔既命運更加唔洗講…
屋企有小朋友唔係借口,
你都識講屋企有三層,
你鎖門唔俾佢地入黎唔得?
再唔係放兔兔入你房唔俾小朋友入唔得?
有好多野唔係做唔到,
係睇你有冇心去做,
如果你個心係想唔要佢既,
我求你唔好換過隻番黎養
病會辛苦人人都知,
兔兔都有感情唔係玩具你有冇從佢角度出發過?
語氣重唔好意思,但請三思
花芝媽 2012-4-12 04:43:08 PM

第一眼睇落去  只係覺得你想快D放棄左隻兔仔就算.......        

你隻兔新買既??   定養左幾耐...  有冇帶過佢睇醫生做身體檢查

帶兔仔睇醫生先啦.........  唔係一定係關兔仔事   
扁虱或苍蝇传播的啮齿动物的自然疫源性急性传染病   

暫時唔好比小朋友/其他人上去玩...
跟住的兔仔去睇一次醫生........            如果真係唔關兔仔事  你又唔要佢..  佢會好慘=  =+

養寵物一生一世嫁.......    所以養寵物得到屋企人支持就係最好...            
生左個仔  唔通頭腦有問題又唔要佢咩..........

自己身體有淋巴發炎  有好多原因...     @@  身體差個D咁...  
wesky 2012-4-12 04:59:22 PM
有些人確實不能養兔

1. 先搞清楚係咪兔仔引起你的淋巴發炎,  你可以去睇多一位醫生, 確定到底係咩引起
3. 另一方面, 帶兔兔去睇獸醫, 檢查是否有病, 會否引起你的症狀
3. 暫時減少接觸兔兔, 睇下你的症狀有冇好轉, 問下可否將兔籠放係你亞哥果層

如果最後確實左係由兔仔引起, 而兔兔又唔係有病, 只係你身體不適宜接觸兔兔, 可以考慮由你哥哥或家姐養, 如你家人最終都無法接受, 才考慮替兔兔找主人。勉強留兔兔係屋企, 對任何一方都無好處, 包括對家庭及兔兔本身。
奶茶媽 2012-4-12 05:03:36 PM
你不如比其他兔友領養啦
你當蝕左少少錢
比兔兔一個光明ge未來
照你ge文字睇黎
佢跟住你, 最終只會死
你就算唔帶佢返pet shop送死
佢遲d有咩頭暈身熱
你都係會由得佢
問題係兔仔有事, 嚴重ge幾日就可以冇命

如果係咁ge話, 你幫佢搵過個主人啦
起碼佢唔洗咁快死

我知我語氣重, 但係請你諗下, 你係咪真係想做一個兇手
ccychoy 2012-4-12 05:44:07 PM
就算pet shop俾你換過隻
本身果隻有甚麼結果大家都知.你5系以為pet shop會帶去see醫生吧?扔左隻兔就差5多
你想想自己活生生被人扔落堆填區既感覺如何?
就算你換過隻.將來有病又點?幾年後拎番去pet shop換?俾兔協?定掉左隻兔?
我都幾肯定你5適合養兔搵過個主人啦.無謂繼續殘害生命.
happyyuki 2012-4-12 06:57:33 PM
唔好拎返PET SHOP, 死路一條!

帶兔兔去獸醫到CHECK* 佢會俾專業既議建你*

sharonlai 2012-4-12 07:31:43 PM
佢地係生命黎,你一開始養得佢就預左要照顧佢到終老
宜家仲要未知究竟係咪兔兔有事,就算兔兔有病你要做既係同佢睇醫生,醫好佢
今次咁你就話唔要佢扔返佢去寵物店,咁如果無今次既事,日後兔兔病左你願意同佢睇醫生嗎?願意照顧佢嗎?
你扔佢返寵物店等同拎佢去死,你以為寵物店會點處理?
講真老實講句,我覺得就算你今次同佢睇醫生,兔兔跟住你都唔係最好既決定
學兔友講,不如比個機會兔兔有一個真係對佢不離不棄既新主人
等你真係ready做一個有責任感既主人既時候,你先去再考慮養任何寵物
小黑與我 2012-4-12 07:47:46 PM 來自手機
講黎講去,都係想帶兔兔返寵物店啫
你check都未check清楚,就判佢死刑?!

快速發帖