我應該帶兔兔回寵物店嗎?                                     前晚發現自己頸上耳下位置有粒硬粒以為熱氣無理但到尋晚又多咗兩粒又腫又痛所以今曰睇醫生,係淋巴發炎,經一輪問題都唔知原因,之後醫生問有無養寵物,醫生話兔仔有兔熱症的話會經直接接觸傳比人,而幾日後人會淋巴腫大。就因為咁我唔知點做好,各位請提供意見,感激!
ElkeLau 2012-4-12 07:50:08 PM
各位我從來無諗過想放棄我嘅寶貝Creamy,而就算攞返去寵物店都唔會換第二隻,仲會所有食、住都比埋寵物店。我要講明D係我住响男友家,已幾年了,所以稱呼佢家人都比較親切!由第一日Creamy返屋企,佢亞媽就講兔仔好多菌,所以我同男友已經响露台度晒位整玻璃屋比兔兔,好希望大家明白我怕嘅係可能最後的決定權問題。我當然唔想失去兔兔,我見完佢之後同男友商量好先買的,可以講如果要失去Creamy,我以後都唔會再養兔!希望大家明白我難處!
all_loving_it 2012-4-12 08:10:56 PM
ElkeLau 發表於 2012-4-12 12:50 PM
其實屋企人叫我地攞返去寵物店,因為我地住三層嗰D村屋,一樓係亞哥住,二樓我哋,三樓細路、家姐,而一樓 ...

即使你5想再養依只兔兔, 你要做既野係必需同佢去睇醫生, 確定有無事, 有病同佢醫好去, 再去同兔兔搵主人, 而5係一句屋企人要我拎返去寵物店就可以就敢5管佢既生死, 有事無事就求其送走佢, 你當初有本事要將兔兔帶返屋企, 同樣今日有必要要去做返你既責任同本份

兔兔黎到你屋企都5係一日半日,  你係住村屋, 村屋有好多蚊蟲, 即使兔兔有兔熱病亦好有可能係你養之後患上, 你係咪有責任去同佢醫返好

無論你所講咩屋企人令你好大壓力, 都無咩意義, 對兔兔黎講亦無幫助, 至於你話唔知點同寵物店講, 依到應該無兔友有經驗, 因為兔兔有事, 大家會想辦法醫好佢, 唔會任意將佢送走了事
all_loving_it 2012-4-12 08:21:43 PM
ElkeLau 發表於 2012-4-12 07:50 PM
各位我從來無諗過想放棄我嘅寶貝Creamy,而就算攞返去寵物店都唔會換第二隻,仲會所有食、住都比埋寵物店。 ...

請問你同兔兔睇醫生未?  
all_loving_it 2012-4-12 08:23:35 PM
ElkeLau 發表於 2012-4-12 07:50 PM
各位我從來無諗過想放棄我嘅寶貝Creamy,而就算攞返去寵物店都唔會換第二隻,仲會所有食、住都比埋寵物店。 ...

如果你仲5同兔兔睇醫生, 佢真係有事, 會因為延醫而死, 到時你5洗拎返寵物店都令佢走左
ElkeLau 2012-4-12 08:30:29 PM
多謝各位!我首先帶寶貝body check先,請問邊間check最好?感謝大家意見,我會堅持養好Creamy,thank you
yanyi:) 2012-4-12 08:35:58 PM
九龍城dr ma.23823300
深紅蒼月 2012-4-12 09:02:19 PM
首先要帶Creamy看醫生 而至於你怕Creamy有病會傳給你男朋友家人  都沒証明牠有病 你就先判佢有罪 如果家人反對你應該是找人領養 而不是退回給寵物店 寵物店會不會收已成問題 如果他信Creamy有病 你是老闆會放回去跟其他兔兔一起感染嗎 就算肯收我估會放在一邊等..........結果.......為何你不肯給Creamy一個機會 我給莉莎娜咬到手指時 醫生說兔兔咬人會傳染破傷風 (瘋狗症<===不過醫生有說瘋狗症毒性很強兔兔中了過不了1天) 而且兔兔口水很多細菌 醫生當然會說最壞情況等你清楚明白 所以應該帶Creamy看醫生(如果Creamy真的中了熱兔病 你都不用估自己是不是) 之後再找人領養 先是放她一條生路
貓仔兔 2012-4-12 09:30:36 PM 來自手機

咁既然屋企人對兔有偏見,你同你男朋友就要灌輸正確知識俾佢地,等佢地接納兔兔,其實你買之前就應該先得到佢地全部人同意,咁先可以避免呢種情況出現同確保兔兔有個安樂窩,而家你同佢去做左body check先算啦....始終你住係人地度,都真係無咩話事權,但係希望兔兔無事,佢地無左藉口叫你送走佢啦!祝兔兔好運!

另外,放兔兔喺露台用玻璃屋養,佢會好易俾太陽日西到而中暑,會死兔架!你同你男友諗口下計啦!如果真係趕兔走,你睇下你可唔可以養係你媽咪嗰度啦!
yanyi:) 2012-4-12 09:30:54 PM
深紅蒼月 發表於 2012-4-12 09:02 PM
首先要帶Creamy看醫生 而至於你怕Creamy有病會傳給你男朋友家人  都沒証明牠有病 你就先判佢有罪 如果家人 ...

其實就算醫生咁同我講我都會唔理佢xd
要我放棄俾個囡錫我寧願keep住我病
ElkeLau 2012-4-12 09:51:34 PM
但其實我個寶貝好活躍通屋跑尋曰仲咬沙發潻,應該無事嘅!知唔知屯門有冇專睇兔兔?兔兔會有防疫針打嗎?body check係驗血定點架?多謝大家令我清晰返個思維。玻璃屋係封頂嘅再加抽氣,會防太陽照射。
ElkeLau 2012-4-12 10:00:13 PM
yanyi:) 發表於 2012-4-12 09:30 PM
要我放棄俾個囡錫我寧願keep住我病 ...

請問你兔兔用嗰塊係咩嚟嫁?
sharonlai 2012-4-12 10:09:58 PM
你book左body check, 再時醫生就會同佢詳細check
當然你唔放心可以同醫生講定唔知會唔會有兔熱
屯門都可以睇維多利dr Gerry, 不過dr Gerry 會元朗屯門兩邊走
你要打去問下姑娘約時間
threefour 2012-4-12 10:11:13 PM 來自手機
ElkeLau 發表於 2012-4-12 09:51 PM
但其實我個寶貝好活躍通屋跑尋曰仲咬沙發潻,應該無事嘅!知唔知屯門有冇專睇兔兔?兔兔會有防疫針打嗎?bod ...

你要加油呀,唔好咁易放棄呢!兔兔很需要你的!要做個付責任的主人
all_loving_it 2012-4-12 10:25:16 PM
yanyi 發表於 2012-4-12 09:30 PM
要我放棄俾個囡錫我寧願keep住我病 ...

認同, 我都係敢話.........

以前我都係好似樓主同埋男朋友屋企人住, 佢阿媽對兔兔經常4圍便便好反感, 仲一度要我將兔兔送走, 因為男友阿媽講得多, 我男友都有叫我5 要兔兔既意思......

我既解決方式係我搬出去住..........

yanyi:) 2012-4-12 10:27:01 PM
ElkeLau 發表於 2012-4-12 10:00 PM
請問你兔兔用嗰塊係咩嚟嫁?

哦~消暑散熱鋁板一塊~

快速發帖