呢2,3日唔知點解森美仔食少左好多草,但精神好好,肯食菜同草粉
佢平時日間都會食下草,但呢2,3日夜晚先會食同痾多d cc,日間就唔係點食,日間就有cc但得10幾20粒
佢琴日d cc就細粒左..前2日都有細粒,但有時又有一批係大大粒,之後又有一批細粒左d
因為佢之前腸停,betty話要食多2星期橙汁同益菌先停(第一個week就一日2次,第2個week就1日1次)
而家就係第2個week,佢每日都重要飲一日一餐橙汁飲到星期一
我琴日見佢真係冇乜點食草同cc細粒,所以就餵左2次橙汁同比左草粉佢食
佢今朝都有食草粉
岩岩d cc大粒番但依然唔係點食草

我想問如果佢一直都有飲橙汁但cc都有變細咁佢係唔係好有問題??
另外佢keep住食橙汁身體會唔會適應左,變到冇效ga?
betty之前話佢如果有咩事就餵左橙汁比佢食先,唔得先去睇e生
我而家應該餵番1日1次橙汁定加餵多1次?
佢keep住食橙汁會唔會重對身體唔好ga?

好亂呀!:022:
佢點解又唔食草呀...:016:

巨兔森美

巨兔森美

guggg 2010-6-15 12:07:21 PM
會唔會你俾左壓力佢?
我見你話你出完去番黎佢就有番屎屎
我覺得有時兔兔覺得有壓力都會食少左
happygirl2009 2010-6-15 12:07:51 AM

回復 22# 的帖子

我一留完個post,佢就肯自己係咁食草...=]
之後就有cc啦
岩岩去完街番黎
個籠度都有cc呀#^72^# (見到屎重開心過執到),數量唔算好多,中等到
cc有大(未去到佢最大最靚果種),亦有細少少的
都肯食草

咁其實我係唔係唔使再咁擔心??
佢今日11am-5pm真係冇咩點食草同痾左4粒cc(但晚夜就叫做正常番)
因為佢之前唔係咁,
下午都好肯食草同好多cc,但呢2日就變到下午唔食草夜晚先食...
關唔關天氣轉事?

redbean 2010-6-14 09:06:17 PM

回復 19# 的帖子

得四粒CC?
咁今晚有冇CC?

如何你擔心,可以約左先
到時再決定睇唔睇

你之前唔係話森美同一日都有大C,有細C?
但係如果無CC,情況好唔同架Bor
otola 2010-6-14 05:48:49 PM
你同媽媽講換冷氣, 千萬吾好話因為兔兔,
happygirl2009 2010-6-14 05:15:33 PM

回復 18# 的帖子

我都想換呀,好似話果d電源效益高d既冷氣機 d冷氣費會平好多
冷氣機係唔係長開都唔會怕過熱ga?
happygirl2009 2010-6-14 05:13:04 PM
森美由今朝9am至到而家total痾左4粒cc,冇咩點食草,依然有精神(不過牛牛地)對菜菜有反應,使唔使book聽日睇e生?#^73^#

我已經開左冷氣比佢ga la
otola 2010-6-14 05:12:05 PM
原帖由 happygirl2009 於 2010-6-14 01:16 PM 發表
唉....
其實我係驚部冷氣機會爆炸如果長開的話
我部機比較舊,用左差唔多8-10年@0@

你講到好得人驚, 好似訓在個計時炸彈度咁
sleeping room 用 3/4匹冷氣 hutachi , 大約 $ 2900,
分期 $ 250 / 12個月,
你同你媽媽商量下,  爆炸吾係講笑, 吾好因小失大,
而且  hutachi  真係好慳電, 可能平一半電費,
真的, 我之前換左 冷氣, 真係平一半

chacha 2010-6-14 04:50:53 PM
可能呢排天氣熱食少左草, 我屋企果2隻都係咁,
如果一條都唔食就有問題啦
katy)) 2010-6-14 01:37:19 PM

回復 15# 的帖子

我都唔肯定@@,因為有陣時冇開冷氣跑跑跳跳都有少少流…
我諗諗下,唔知係咪鼻敏感... (因為我有陣時都係咁.)
happygirl2009 2010-6-14 01:23:33 PM

回復 13# 的帖子

有鼻水係唔係即係凍親?
happygirl2009 2010-6-14 01:16:24 PM
唉....
其實我係驚部冷氣機會爆炸如果長開的話
我部機比較舊,用左差唔多8-10年@0@
媽咪又唔比我換(因為未壞,同埋我部冷氣個位好難換到冷氣)
不過我係屋企既時間都會keep住開,開4-5個鐘就休息一個鐘,
夜晚9pm就會長開到第二朝10am
唔係屋企的話我真係開唔到,因為我真係驚部老爺機爆炸

佢琴晚6點開始有胃口肯食草,都係食到我熄燈訓覺
但我睇番佢d 屎屎比平時少左好多呀...
大細都少左1/3
有冇問題ga?

森美仔我幫佢剪左毛毛
不過頸同肚仔果d位就冇剪
only剪左背,頸後同埋patpat
其實我都想幫佢剷青
咁就唔驚佢熱啦...(不過又好似唔係咁好)
有時我見佢牛牛地,我就摸佢耳仔,試過係涼涼地,唔熱gs,但佢都冇咩心情咁

草粉我餵好少咋
我見佢唔係點食草咁朝早會餵少少
如果佢全日食既草都係少既話我大概12pm先再餵多餐草粉
如果ok就唔餵

呢幾日憂心佢憂心到個人就黎癲...
好驚又再腸停
又唔知佢係冇心機所以唔食定點

katy)) 2010-6-14 12:10:11 PM
呢排天氣又悶熱又潮濕,可能森美仔冇咩心機。可能佢知有草粉食/食飽,唔係點食草?! (試下減少草粉份量,多按摩肚仔)

題外話:
我琴日朝早放呀B出黎玩,佢返到屋企都擁長黎抖涼。(果陣冇鼻水…)
開足成下午冷氣,佢母雞訓足成個下午。(但係有D鼻水…)

雖然同左呀B剪毛,但係都覺得佢D毛好長(我見到佢都熱)... 其實有冇兔友會同兔兔"剷青"????
otola 2010-6-14 11:44:52 AM
我 2個仔 係 11am-5pm around, 都係 sleep, 食得好少草,
早上同晚上先食多d,
天氣咁熱, 就算人都無心機食野la, 何況 兔兔日日仲要著住件fur,
其實我屋企開22-24小時冷氣, 就快收到電費單, 我都好緊張又驚,
我都吾知除了開冷氣, 仲有d 乜方法會涼d,
就算有fan, 吹出的風都好熱, 呢幾日又熱又焗
你可以帶 森美去cut hair, 我諗會好d,
我都想帶 2個仔去 cut hair, 但兔爸話吾好:052:
katkat 2010-6-14 10:57:20 AM
可能呢兩日天氣天悶熱又濕,唔好講兔兔,真係人都顛。
不如你試下長開冷氣+地磚�雲石板,睇下森美會唔會好的。

快速發帖