呢2,3日唔知點解森美仔食少左好多草,但精神好好,肯食菜同草粉
佢平時日間都會食下草,但呢2,3日夜晚先會食同痾多d cc,日間就唔係點食,日間就有cc但得10幾20粒
佢琴日d cc就細粒左..前2日都有細粒,但有時又有一批係大大粒,之後又有一批細粒左d
因為佢之前腸停,betty話要食多2星期橙汁同益菌先停(第一個week就一日2次,第2個week就1日1次)
而家就係第2個week,佢每日都重要飲一日一餐橙汁飲到星期一
我琴日見佢真係冇乜點食草同cc細粒,所以就餵左2次橙汁同比左草粉佢食
佢今朝都有食草粉
岩岩d cc大粒番但依然唔係點食草

我想問如果佢一直都有飲橙汁但cc都有變細咁佢係唔係好有問題??
另外佢keep住食橙汁身體會唔會適應左,變到冇效ga?
betty之前話佢如果有咩事就餵左橙汁比佢食先,唔得先去睇e生
我而家應該餵番1日1次橙汁定加餵多1次?
佢keep住食橙汁會唔會重對身體唔好ga?

好亂呀!:022:
佢點解又唔食草呀...:016:

巨兔森美

巨兔森美

光之天使)) 2010-6-13 05:19:23 PM
其實我唔係太睇得明....(好亂)

我就咁講我total既習慣la~
通常都係夜晚先食草,日間係唔食既~(大約5-6pm開始食,食到第二日既10am左右la)
而便便呢,不時到5-6pm果陣會有一批細少少既~
(可能係因為一個下午無食草)
但到左夜晚,都會變返大粒黃金蛋的~

其實你主要留意返,
究竟佢一整日食草既份量有無變少,
如果係食既時間唔同左,就未必有事~
btw,你草粉既量有無開始減少呀?
因為草粉都幾飽架wor~佢食咁耐草粉...(成幾個星期),
會唔會係因為咁而唔食草呀~?

上次total病,
我有跟住betty講咁餵藥,
但係見total開始食返草,都開始停草粉~
藥既療程未完我已經停晒草粉喇~

森美肯唔肯飲水呀?量有無突然變少?
一整日既食草量又有無變少?
肚仔有無keep住咕嚕咕嚕?

唔好太緊張住....
佢依家仲有大粒cc,未必真係有事既~
syl 2010-6-13 05:31:32 PM
我諗有大粒屎屎同食草都冇咩問題住
其實佢細粒既屎屎係細成點???
我隻兔日頭都唔係好食, 成日都係度訓覺
你再觀察下啦 =] 唔好咁緊張~~
happygirl2009 2010-6-13 05:32:39 PM

回復 2# 的帖子

草粉我上次覆診果陣betty一話佢好番我就已經停左
我係因為見佢呢幾日食少左草同cc細左所以琴晚同今朝先再餵草粉
呢2個星期都係只餵橙汁同益菌

佢個肚有keep住咕嚕咕嚕
飲水方面自從腸停左後依然都係唔係點飲,
大概一日飲70-150ml到

森美佢平時習慣日間食草ga
9am開始食,之後2pm-4pm, 之後就6-7pm,之後晚上keep住都好肯食食到我訓about2-3am
佢習慣深夜唔食草(因為我平時第2朝起身見佢d草冇郁過同埋冇cc)
但佢腸停完之後就有dd變左,
日間比之前食少左,而呢幾日更明顯少左,
11am-6pm都冇乜點食草,都係訓訓訓,
有時d草放係籠出面佢都會食下,但就好少自動入籠食
直到大概8pm就開始食番草
佢呢幾日雖然日間食少左,
但都係我一訓左覺就唔食草直到第2朝9am

我開完post之後佢就自己入左籠食草,
我餵d枝比佢佢都好肯食
d屎屎又大粒番..

好飄忽呀
我有時都唔知點先係有事,點先係冇事
因為佢之前腸停都係毫無先兆,話黎就黎
所以我驚驚呀
我應該點做先好

happygirl2009 2010-6-13 05:34:21 PM

回復 3# 的帖子

cc細粒左係比佢平時大粒果d細左1/3至1/2到
主要係見佢明顯食少左草所以有d擔心
又唔知個原因

wesky 2010-6-13 06:04:32 PM
食少左草, CC 係會細粒左, 食橙汁唔會令CC變大粒, 最重要令佢食返D草
用草黎鋪籠, 睇下會唔會好胃口D
或俾多幾隻菜, 開下胃
redbean 2010-6-13 08:04:15 PM
森美媽.
你唔洗咁擔心住
可能呢兩日天氣焗
kulu 都係咁
你俾d菜菜佢食, 閞冷氣
睇下會唔會開胃返

kulu 之前都係食少左
我帶佢去左睇Betty
Betty 都係話要餵橙汁兩個星期
不過我餵左三日,見佢好返曬.
就無餵啦
因為橙汁都係幫佢開胃
如果佢肯食, 我就覺得可以唔餵
之前睇大圍個邊
佢地就係話好返可以唔食

kulu 呢排都係咁
keep 住飄忽
我之前都好緊張
帶佢去睇醫生, 迫佢食草粉, 藥等等
點知佢情況仲差,好似俾我攪到好驚咁
仲由食少左,變到完全唔食

跟住我個朋友叫我完全stop 呢d行為
話kulu肯攤屍, 唔會係唔舒服
應該係情緒問題
唔好迫佢做任何野
咁我藥就係佢自己肯食先餵

加左d Sec Cut 落佢d草度
買左d草粉糧 (apd 出既,成份同草粉一樣, 俾病兔食)
日日俾菜, 佢就好似好返好多

redbean 2010-6-13 08:11:42 PM
另外, 其實我都好想知原因
不過兔兔情緒病, 我地好難明

只要你見佢精神
肯攤係度
就可能係情緒影響

森美之前睇醫生
有冇檢查牙齒?
kulu 之前去
betty 無檢查到, 我又唔醒起
happygirl2009 2010-6-13 09:17:11 PM

回復 7# 的帖子

我有時都唔知森美諗咩ga><
佢會有咩情緒問題呢?.....><
佢病左之後我地重親密左添ga,但佢就成日係度呆同訓,好悶咁
佢可能係熱親,我開番冷氣佢就開始食番草啦(唔知係入夜影響定真係開左冷氣)
我自己都唔係咁想日日餵佢食橙汁,因為話哂都係甜
佢就好肯食橙汁同草粉,like到不得了:015:
有精神都keep住攤
但就真係食少左草...

betty之前有同佢睇牙仔
佢話森美仔d牙幾靚,冇問題

有時我唔係屋企,唔可以開冷氣比佢
比左d冰種佢但佢好似好唔like,擺得耐又有倒汗水濕哂,森美就會避開果舊冰種
真係唔知點做先可以令佢唔熱呀#^73^#
redbean 2010-6-13 09:42:22 PM
我都唔知 kulu 有咩唔開心
佢都係係咁攤
佢朝早由我起身計 9am to 3pm
都係唔食草

佢都唔鐘意冰種架

呢幾日都好熱同焗
連人都頂唔順
我真係唔理得咁多
一定開住房個冷氣
屋企人唔會關左佢

不如你同屋企人傾下
睇一次醫生d錢都夠開一個月
仲有無人係屋企, 開風扇仲危險架bor
katkat 2010-6-14 10:57:20 AM
可能呢兩日天氣天悶熱又濕,唔好講兔兔,真係人都顛。
不如你試下長開冷氣+地磚�雲石板,睇下森美會唔會好的。
otola 2010-6-14 11:44:52 AM
我 2個仔 係 11am-5pm around, 都係 sleep, 食得好少草,
早上同晚上先食多d,
天氣咁熱, 就算人都無心機食野la, 何況 兔兔日日仲要著住件fur,
其實我屋企開22-24小時冷氣, 就快收到電費單, 我都好緊張又驚,
我都吾知除了開冷氣, 仲有d 乜方法會涼d,
就算有fan, 吹出的風都好熱, 呢幾日又熱又焗
你可以帶 森美去cut hair, 我諗會好d,
我都想帶 2個仔去 cut hair, 但兔爸話吾好:052:
katy)) 2010-6-14 12:10:11 PM
呢排天氣又悶熱又潮濕,可能森美仔冇咩心機。可能佢知有草粉食/食飽,唔係點食草?! (試下減少草粉份量,多按摩肚仔)

題外話:
我琴日朝早放呀B出黎玩,佢返到屋企都擁長黎抖涼。(果陣冇鼻水…)
開足成下午冷氣,佢母雞訓足成個下午。(但係有D鼻水…)

雖然同左呀B剪毛,但係都覺得佢D毛好長(我見到佢都熱)... 其實有冇兔友會同兔兔"剷青"????
happygirl2009 2010-6-14 01:16:24 PM
唉....
其實我係驚部冷氣機會爆炸如果長開的話
我部機比較舊,用左差唔多8-10年@0@
媽咪又唔比我換(因為未壞,同埋我部冷氣個位好難換到冷氣)
不過我係屋企既時間都會keep住開,開4-5個鐘就休息一個鐘,
夜晚9pm就會長開到第二朝10am
唔係屋企的話我真係開唔到,因為我真係驚部老爺機爆炸

佢琴晚6點開始有胃口肯食草,都係食到我熄燈訓覺
但我睇番佢d 屎屎比平時少左好多呀...
大細都少左1/3
有冇問題ga?

森美仔我幫佢剪左毛毛
不過頸同肚仔果d位就冇剪
only剪左背,頸後同埋patpat
其實我都想幫佢剷青
咁就唔驚佢熱啦...(不過又好似唔係咁好)
有時我見佢牛牛地,我就摸佢耳仔,試過係涼涼地,唔熱gs,但佢都冇咩心情咁

草粉我餵好少咋
我見佢唔係點食草咁朝早會餵少少
如果佢全日食既草都係少既話我大概12pm先再餵多餐草粉
如果ok就唔餵

呢幾日憂心佢憂心到個人就黎癲...
好驚又再腸停
又唔知佢係冇心機所以唔食定點

happygirl2009 2010-6-14 01:23:33 PM

回復 13# 的帖子

有鼻水係唔係即係凍親?

快速發帖