1P 幣
哈哈~~ 大家~ 又係我!! 唔好意思好多問題, 不過今次是從好奇既角度問一問大家, 唔知大家有冇留意自己兔兔門牙個邊邊係咩形狀?? 我尋日襯我隻主人比我bb抱訓左覺望過, 佢門牙是好似小朋友岩岩出恆齒咁, 是波浪型的, 唔知大家的兔兔的門牙邊邊是什麼形狀?
花芝媽 2011-10-25 08:03:57 PM
sanny0066 發表於 2011-10-25 03:32 PM
但我之前見到有個post 話因為咬合不正..成對門牙拔左...食唔到野

食野唔係靠對門牙 .. 你食野會唔會靠對門牙呀..  XDDD  人食野係靠口腔入面D牙仔...  兔仔都係
門牙作用係用黎剪斷D草..   所以無門牙都食得..        不過拔左門牙 可能要幫佢地剪短D D草 等佢食得舒服D

咬合不正  太嚴重 拔左佢係好過成日搵醫生磨牙   所以唔好比自己對寶貝咬籠..  
kwan104kwan 2011-10-25 07:58:48 PM
我要搵機會‘裝’下他先!
sanny0066 2011-10-25 03:32:16 PM
syt174698 發表於 2011-10-25 12:36 PM
兔兔D牙不斷生長呀,唔會剪完就食唔到草,況且去剪牙,係唔會剪晒,換句話說,即係比獸醫磨牙 ...

但我之前見到有個post 話因為咬合不正..成對門牙拔左...食唔到野
明日媽 2011-10-25 02:57:50 PM
咁各位父母啲仔畏有冇啲牙仔係偏黃架
syt174698 2011-10-25 12:36:51 PM
兔兔D牙不斷生長呀,唔會剪完就食唔到草,況且去剪牙,係唔會剪晒,換句話說,即係比獸醫磨牙
肥墨魚 2011-10-25 10:06:11 AM
肥墨魚 2011-10-25 10:01:36 AM
sanny0066 2011-10-25 09:30:54 AM
syt174698 發表於 2011-10-24 10:50 PM
肉眼可以睇到門牙,不過兔兔口腔裡面仲有牙仔,要去獸醫個度睇,牙仔過長唔係淨係門牙呀,裡面都會長,所以要不 ...

剪左隻牙仔食唔到草
tungyvonnehk 2011-10-25 09:22:34 AM
肥墨魚 發表於 2011-10-24 07:16 PM
只要唔係過長/斜/咬唔正就不必介意

好彩佢2樣都冇...
syt174698 2011-10-24 10:50:13 PM
肉眼可以睇到門牙,不過兔兔口腔裡面仲有牙仔,要去獸醫個度睇,牙仔過長唔係淨係門牙呀,裡面都會長,所以要不停食草磨牙仔,否則過長會影響健康,甚至要去獸醫到剪牙呀
sanny0066 2011-10-24 09:51:39 PM
長即係上面門牙長過下面門牙...應該係咁
kwan104kwan 2011-10-24 09:48:57 PM
我想問:點樣可以睇到他的牙?
                點為之長?
肥墨魚 2011-10-24 07:16:09 PM 來自手機
doudouma 2011-10-24 07:06:09 PM
tungyvonnehk 發表於 2011-10-24 06:21 PM
o下? 即是有時有波浪, 有時又冇波浪?

係啊,上邊兩隻門牙成日都唔同的,有時會長d,有時會短d
短d果期可能佢食少左草草囉~兔兔門牙不斷生長麻
下邊果對門牙就穩定d

快速發帖