1P 幣
哈哈~~ 大家~ 又係我!! 唔好意思好多問題, 不過今次是從好奇既角度問一問大家, 唔知大家有冇留意自己兔兔門牙個邊邊係咩形狀?? 我尋日襯我隻主人比我bb抱訓左覺望過, 佢門牙是好似小朋友岩岩出恆齒咁, 是波浪型的, 唔知大家的兔兔的門牙邊邊是什麼形狀?
花芝媽 2011-10-24 01:45:36 PM
|﹏|﹏|
|﹋|﹋|

我唔知你講既邊邊係咩樣.. 但應該會好似上圖甘 凹凹凸凸 囧
tungyvonnehk 2011-10-24 02:14:34 PM
花芝媽 發表於 2011-10-24 01:45 PM
|﹏|﹏|
|﹋|﹋|

|~~~~|
|﹋﹋|

我隻係咁.....
花芝媽 2011-10-24 02:25:12 PM
係囉  0..0岩呀 ~~~  波浪形 XD
tungyvonnehk 2011-10-24 02:32:06 PM
花芝媽 發表於 2011-10-24 02:25 PM
係囉  0..0岩呀 ~~~  波浪形 XD

哈哈~ 好奇~~ 因為我諗緊佢地會唔會好似人咁d牙用耐左d波浪會冇左??
sanny0066 2011-10-24 05:14:51 PM
tungyvonnehk 發表於 2011-10-24 02:32 PM
哈哈~ 好奇~~ 因為我諗緊佢地會唔會好似人咁d牙用耐左d波浪會冇左??

我個2隻都唔係波浪形..係好整齊既
doudouma 2011-10-24 05:52:06 PM
我果隻就一時時,可能咬得多草草就會磨平左!
tungyvonnehk 2011-10-24 06:20:58 PM
sanny0066 發表於 2011-10-24 05:14 PM
我個2隻都唔係波浪形..係好整齊既

HAHA~ BEBE 同yond yond 2個都冇晒波浪?
tungyvonnehk 2011-10-24 06:21:48 PM
doudouma 發表於 2011-10-24 05:52 PM
我果隻就一時時,可能咬得多草草就會磨平左!

o下? 即是有時有波浪, 有時又冇波浪?
doudouma 2011-10-24 07:06:09 PM
tungyvonnehk 發表於 2011-10-24 06:21 PM
o下? 即是有時有波浪, 有時又冇波浪?

係啊,上邊兩隻門牙成日都唔同的,有時會長d,有時會短d
短d果期可能佢食少左草草囉~兔兔門牙不斷生長麻
下邊果對門牙就穩定d
肥墨魚 2011-10-24 07:16:09 PM 來自手機
kwan104kwan 2011-10-24 09:48:57 PM
我想問:點樣可以睇到他的牙?
                點為之長?
sanny0066 2011-10-24 09:51:39 PM
長即係上面門牙長過下面門牙...應該係咁
syt174698 2011-10-24 10:50:13 PM
肉眼可以睇到門牙,不過兔兔口腔裡面仲有牙仔,要去獸醫個度睇,牙仔過長唔係淨係門牙呀,裡面都會長,所以要不停食草磨牙仔,否則過長會影響健康,甚至要去獸醫到剪牙呀
tungyvonnehk 2011-10-25 09:22:34 AM
肥墨魚 發表於 2011-10-24 07:16 PM
只要唔係過長/斜/咬唔正就不必介意

好彩佢2樣都冇...

快速發帖