1P 幣
剛給另一隻兔子咬傷 nose..急問怎樣處理傷口?????
manmanwongwong 2012-5-29 11:38:14 AM
OKOK..THANK YOU ALL. 現打去 book doctor ^^
all_loving_it 2012-5-29 12:26:33 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-29 11:34 AM
好..那我再打去診所. thank you 你呀

5好客氣, 希望兔兔無事啦

佢新返黎, 你順手同佢做埋body check
manmanwongwong 2012-5-29 03:15:15 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-29 12:26 PM
5好客氣, 希望兔兔無事啦

佢新返黎, 你順手同佢做埋body check

待回我老公會帶去看 doctor..已 book 了時間.
上星期六取 coffee 回來時 pet shop 有詳細比我看了. 當時有些打噴嚏說可以今星期五取藥. 但其他無咩問題.
只是我覺得手腳污穢d..對眼帶回家無咩事. 但第2天有眼屎..應好普通可幫佢處理.
我剛有問題發問呀..你可幫我看看回覆嗎? 謝..我想好好幫 coffee 攪好身子 ^^
all_loving_it 2012-5-29 04:22:54 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-29 03:15 PM
待回我老公會帶去看 doctor..已 book 了時間.
上星期六取 coffee 回來時 pet shop 有詳細比我看了. 當時 ...

明白, 你既意思係coffee佢有打噴嚏?   寵物店有無話佢仲咩打噴嚏, 正常黎講, 5會打噴嚏

星期五取藥係咩意思?  係去pet shop取藥?  

manmanwongwong 2012-5-29 04:38:09 PM
yes. 我買 coffee 時說有少少噴嚏但不大問題..說唔包醫得好才取走..但說有事可一星期內賠返錢退回..
說無咩鼻水..若擔心可今星期五到 pet shop 取藥..唉..買時說1-2星期后取走會醫好. 取時仍有噴嚏唔比退..
但見佢咁可愛又唔忍心留在 shop 內..故唯有希望我可以好好照顧佢好返啦..待回看 doctor 都會叫老公問問 doctor
貓仔兔 2012-5-29 05:45:42 PM 來自手機
manmanwongwong 發表於 2012-5-29 04:38 PM
yes. 我買 coffee 時說有少少噴嚏但不大問題..說唔包醫得好才取走..但說有事可一星期內賠返錢退回..
說無咩 ...

咁兔可能有上呼吸道感染,如果佢流眼水,兔面至會濕,我建議你帶兔兔做個body check,睇下有無病好啲,無事都係250-300啫,有事可以快啲醫番兔兔!^^
manmanwongwong 2012-5-30 10:16:44 AM
昨日看了 doctor..說無咩事..好健康..她又不是面濕..只是眼頭有d 硬了既眼屎..清潔了佢又無事..
DR. GERRY  說個鼻無感染. 亦唔駛再清潔或塗藥膏..等佢慢慢好啦. 會長時間才生返d 肉..
貓仔兔 2012-5-30 11:19:24 AM 來自手機
manmanwongwong 發表於 2012-5-30 10:16 AM
昨日看了 doctor..說無咩事..好健康..她又不是面濕..只是眼頭有d 硬了既眼屎..清潔了佢又無事..
DR. GERRY  ...

咁就好喇,眼屎用化妝綿濕少少溫水抹就可以啦!
all_loving_it 2012-5-30 01:17:53 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-30 10:16 AM
DR. GERRY  ...

無事就好
all_loving_it 2012-5-30 01:25:05 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-29 04:38 PM
說無咩 ...

明白, 如果發現COFFEE持續有打噴嚏既情況要留意, 因為有可能係佢呼吸道系統出現問題, 到時要再去睇醫生, 但PET SHOP應該無同佢睇醫生, 如果有睇醫生佢應該有醫生開比佢既藥, 你可以連藥一次拎走, 5會又要幾日後再去拎, 最大機會係佢地出面買藥跟手比你

坊間既藥物未必合兔兔食, 所以不建議你再去拎比COFFEE食

另外, 留意一下你另一只兔兔有無同COFFEE一樣既情況, 若因為上呼吸道感染, 兔兔之間係有機會互相感染
manmanwongwong 2012-5-30 02:31:31 PM
oh..那我看看 COFFEE 呢2天情況點樣啦..BOBO 暫時無問題 ^^ 謝謝你提醒

快速發帖