1P 幣
剛給另一隻兔子咬傷 nose..急問怎樣處理傷口?????
wesky 2012-5-26 09:42:53 PM

http://petkd.net/article-166-1.html
Dr Ma 教你~

傷口大唔大??
all_loving_it 2012-5-26 10:22:57 PM
而家先用生理鹽水替傷口止血同清潔一下, 再儘快同兔兔去睇醫生

大圍珍禽異獸有急診, 你快d打去約, 睇下而家有無得睇
manmanwongwong 2012-5-26 10:27:52 PM
屋企沒有生理鹽水..可用幼鹽 + 熟水開稀嗎? 已止血但無了一忽肉仔 > < 明天會帶去屯門睇屇生
manmanwongwong 2012-5-26 10:39:18 PM
傷口這樣? 很心痛..那我已止血. 明天帶他到屯門睇可以嗎?
她是今天養..在籠內伸nose 出來比 bobo 咬 > <
已是分開養但bobo 接受唔到第2隻兔仔

manmanwongwong 2012-5-26 10:40:59 PM
幸好她仍肯食野飲水無驚到腸停..
all_loving_it 2012-5-26 11:36:29 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-26 10:27 PM
屋企沒有生理鹽水..可用幼鹽 + 熟水開稀嗎? 已止血但無了一忽肉仔 > < 明天會帶去屯門睇屇生
...

有無碘酒?
all_loving_it 2012-5-26 11:41:29 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-26 10:39 PM
傷口這樣? 很心痛..那我已止血. 明天帶他到屯門睇可以嗎?
她是今天養..在籠內伸nose 出來比 bobo 咬 > <
已 ...

BO BO禁大反應, 你現時先將佢地徹底隔離

部份兔兔係同一地方無法接受第2只兔兔, 隔住籠一樣照打交

你搵個圍難將比咬傷既兔兔個籠範圍隔住, 5好再比BO BO暫時接觸到佢

你兩只兔兔而家幾大?  性別係仔定女?  絕左育未?

all_loving_it 2012-5-26 11:47:46 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-26 10:39 PM
已 ...

你聽日同佢去睇啦

希望新兔兔快D好返, 同BO BO能夠和平共處
manmanwongwong 2012-5-27 02:19:14 AM
yes, 會將新兔兔放高不比 bobo 接觸..無碘酒只有消毒火酒..但我唔敢用會太痛.
先用了熟水用棉棒 & 化妝棉止了血. 現在變了深啡類似結蕉..但都會去睇 doctor..
若不能和平相處唯有分開放出來玩..唔好比佢地直接接觸..
謝謝你們呀~~
all_loving_it 2012-5-28 06:23:26 PM
manmanwongwong 發表於 2012-5-27 02:19 AM
yes, 會將新兔兔放高不比 bobo 接觸..無碘酒只有消毒火酒..但我唔敢用會太痛.
先用了熟水用棉棒 & 化妝棉止 ...

消毒火酒當然5好啦, 藥性太強

係呀, 一定要去睇醫生, 因為都咬到流血, 有可能會傷及NOSE入面既組織

醫生有無話兔兔咩事呀?
manmanwongwong 2012-5-29 10:58:02 AM
星期日一早打去問. 說醫生要星期二才有得睇..緊住我問買既 pet shop..她說若結焦可不用看醫生..睇過張相說不大問題不會細菌感染. 我都星期日再買了生理鹽水清洗..現睇落好好多..
我會每天用生理鹽水清潔..這樣可以嗎?
all_loving_it 2012-5-29 11:27:42 AM
manmanwongwong 發表於 2012-5-29 10:58 AM
星期日一早打去問. 說醫生要星期二才有得睇..緊住我問買既 pet shop..她說若結焦可不用看醫生..睇過張相說 ...

5好呀, 一定要睇醫生呀

因為有可能會傷及內組織, 表面未必睇到入面係咪真係有事

如果入面無受傷當然係好

若果真係有傷既話, 會係入面一到發炎, 會含膿, 到時好難好架

因為兔兔個nose入面有濕氣, 一旦發炎會好大件事

manmanwongwong 2012-5-29 11:34:38 AM
好..那我再打去診所. thank you 你呀
貓仔兔 2012-5-29 11:36:03 AM 來自手機
一定要睇,唔好信pet shop呀!!

快速發帖