回家卻發生了一件我很心痛的事  到現在也不敢相信  就是芝麻死了  我一進門  就見她睡著  平常她一見我回來就會高興的撲向我   現在沒了  她身體很硬很

冷  沒有動力  我抱著她哭了很久  痛了很久  我見不到她最後一眼  她到現在眼還是張開  難道最後她還是想等我嗎?  後來甘甘陪我裝好她  放滿了她愛吃的

糧跟草  還有一條她用過的毛巾  本來我想把我的衣服給她的  因為好在生前很喜歡聞著我的衣服去睡  

心也涼了  4個多月  她昨天還好好的陪著我睡  現在一切都沒了
jimlam 2009-7-14 11:21:20 AM
有人跟我講

讓他走得輕鬆自在,讓你的愛永伴隨他去,不要讓這小小的身軀,背付你沉重悲傷,對他來說,太重LA!!
jimlam 2009-7-14 11:15:18 AM
我完全明白,兩星期前我的豆豆走了,伴我差不多三年,好乖

佢八月生日,本來想做個紅蘿蔔蛋糕俾佢...但已成遺憾

其實兔兔出現問題前,會有好輕微的改變,只是未發現....回想返豆豆近兩三個月食草習慣改左,但我都不以為已.......

盡力去為芝麻做要做的事,心情會好好多!!
或者豆豆而家同芝麻玩緊呢!!豆豆見到其他兔兔會好友善KA!!佢會照顧芝麻,放心!!

又或者已轉生呢,變成芝麻BB, 期待和你重遇!!

我也等緊和豆豆重遇的時候,所以要好好保重,睇多D兔兔知識,為重遇作好準備!!
碧玉蘭 2009-7-14 10:40:09 AM
而家番緊工  其實係逼自己離開屋企  我唔想睇到芝麻d野   
但係番到工又無晒動力  係度喊
碧玉蘭 2009-7-14 10:38:30 AM
真係好難接受到  尋晚我喊左成晚   我仲有個好傻既想法就係搵一隻同芝麻似樣既兔兔番黎   當佢係芝麻甘養   睇左好多至發現  我一直都係錯  以前凡以為差唔多既兔兔都係一樣樣   其實付隻兔兔都係特別的   無左芝麻妹  根本就唔會搵番同佢一模一樣既
就算係相似既外表  內在都唔同

以前見到偶有兔友的寶貝死了  都會唔開心  但係今次真係針吉到肉好痛   仲流晒血   明明前日仲好地地  尋日番工前  見我醒左起身就歡迎我  今日變到咩都無  咩都完啦  芝麻個籠係尋日一早比我汁乾淨  放番平時佢既用品入去   但係見到甘係好難受  

有時係屋企仲留無意識望下個籠  但係再見唔到佢   再無佢陪我訓覺  唔會lum我鼻鼻同面  唔會霸住我件衫訓覺  咩都唔會...................
BB囡 2009-7-14 10:23:54 AM
唔好太唔開心啦
芝麻而家都有好多哥哥姐姐陪佢嫁
希望你快d平復心情啦
ka@+ 2009-7-14 09:32:20 AM
芝麻都唔想見到你咁唔開心..
chocolate301 2009-7-14 09:22:23 AM
喊夠了就要收拾心情喇~~
芝麻去到彩虹橋會有好多兔地陪佢玩~
佢會好開心...因為佢曾經有你呢個兔媽陪過佢丫嘛!!

你唔o係屋企果陣有冇開fan,冷氣or俾冰種佢丫??
小糖^^ 2009-7-14 09:03:42 AM
jasmineyth)) 2009-7-14 05:38:53 AM
盡情哭吧..當時我都停唔到..
我明白係好難受..真係好難先可以回復...
不過芝麻係彩姐橋會有好多朋友,而且會過得好開心
佢只不過去了一個新地方過新的生活,,我亦深信你同芝麻會再次相遇!
Vinkivan 2009-7-14 02:33:56 AM
香港嘅天氣真係好差, 熱得人都頂唔順, 更何況兔兔??
你都唔好太傷心喇~ 芝麻唔會想見倒你咁咖~ 佢會想你可以開開心心繼續生活, 個心有佢就夠喇~!! 芝麻去到彩虹橋會識倒好多新朋友, 重新佢嘅生活, 佢唔會要你再擔心, 但你要掛住佢哦~!!
呀琳)) 2009-7-14 01:17:45 AM
唔好太傷心喇..芝麻會係彩虹橋繼續開開心心咁生活. ..
碧玉蘭 2009-7-14 12:43:54 AM
岩岩清晒佢既籠  汁好佢既草  但係每次望見個籠都會諗起佢  
就算養過下一隻  都已經唔係芝麻了....
碧玉蘭 2009-7-14 12:42:37 AM
聽屋企人講只係今日幫佢換完籠後  玩過後  再放番入籠  佢就好懶甘訓  但係都仲有反應的  點知到我番黎  就發現佢死左.......
兔仔怡v3v 2009-7-14 12:40:53 AM
好突然...
唔好太傷心...芝麻佢都唔想見到你傷心...
佢去到彩虹橋會有好多兔兔同佢玩...
你知道彩虹橋係一個點既地方MA?係一個唔會有病有痛...有好多唔同動物既地方!!!唔駛太擔心啦...我會叫初五仔睇住佢~
碧玉蘭 2009-7-14 12:40:15 AM
最近我都比芝麻上床訓  佢會訓係我身邊  仲會好乖咁郁都唔郁
佢完全無問題  食得訓得  我見到佢條屍都唔係有傷口  最後可能既只係熱死掛...
好難過...

快速發帖