6/5***

潛左水幾日 .....因為忙於照顧兔兔~_~
雲尼拿留左3日院之後
尋日就可以帶佢返屋企啦
情況都有好轉
開始食返草....DR.MA話要等佢慢慢復原~~~
要食多7日藥...

星期6我DAYOFF所以就代兔爸帶佢出去
DR.MA問我想吾想陪佢一陣
我緊系話陪啦..

嗚 原來留院好慘的
好心痛呀><

(E..我UPDATE吾到相-.-佢話我張相太大? =0=)

隻衰豬唔食野..28號已經睇左DR MA!
比左D草粉+藥佢食 ;
只不過我地餵左幾日佢都冇好轉
D 便便仲愈黎愈細粒.
今日再睇DR.MA
要吊鹽水 ...陰公...
如果冇好轉要留院TIM...但留院係咪冇人睇住佢LOR?!
隻囡囡好細膽架!

唉好擔心....

all_loving_it 2012-5-8 08:47:38 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 08:20 PM
我知你有種好多野><
所以我有好多問題想請教你..
因為我屋企有個種野既露台,我都想自己種野比兔兔食呀  ...

我arm arm 係FB到確認左啦!

有露台好適合種架
KathyChan 2012-5-8 08:20:39 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-8 08:16 PM
5斤有幾多, 等於一包2.5公斤既米, 你可想而知有幾多, 蔬菜其實最好係現買現食

蔬菜除左會浸水同煮食時營 ...

我知你有種好多野><
所以我有好多問題想請教你..
因為我屋企有個種野既露台,我都想自己種野比兔兔食呀 ....我ADD左你FB啊!

我住果度都好慘 1過12點半得1架N車到=.=
勁可憐囉
如果想買到又平又靚既"送"
就要答車! 如果唔系新鮮魚都無條食下囉................
all_loving_it 2012-5-8 08:16:12 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 07:51 PM
可唔可以教我自己種呀? 我唔知邊度可以買苗呢 >

5斤有幾多, 等於一包2.5公斤既米, 你可想而知有幾多, 蔬菜其實最好係現買現食

蔬菜除左會浸水同煮食時營養流失, 收割後3日營養亦會慢慢流失

我自己有種香草, 藥草, 蔬果, 各種新鮮牧草 (如玉米草)
我用既種子, 有部份係花園街購買, 亦有部份搵朋友幫忙係有機農場直接購買

花園街既園藝店都有蔬菜, 香草, 藥草既種子, 有兔友都提到citysuper有香草盆栽出售

剛開始可以選擇比較易種既種類, 慢慢掌握好技巧, 就可以選擇比較特別既種類

你剛提到既有機菜店, 佢好似得幾種, 有機蕃薯葉好易種, 你買個有機蕃薯返黎就可以種到

玉米草亦係買個粟米返黎都可以,

有機甘荀葉同甘荀我而家試驗可5可以用個現有甘荀就種到

如果你到時想種咩有問題可以隨時搵我

見你講到個街市敢樣, 好鬼死慘
KathyChan 2012-5-8 08:05:03 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-8 08:00 PM
總理話圖文并存係今時今日既服務態度必需

兔兔可5可以食既蔬菜, 其實5可以單純分科黎講, 雖然西生菜都係 ...

我有興趣知你點種野多D = =+ 教下我嘛 ...
all_loving_it 2012-5-8 08:00:02 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 07:31 PM
哈哈!! 唔該晒你有埋圖比我呀 >,<

姐系2隻都食得啦? 我屋企有西生菜!! 等我去浸比B囡食先!! ...

總理話圖文并存係今時今日既服務態度必需

兔兔可5可以食既蔬菜, 其實5可以單純分科黎講, 雖然西生菜都係菊科, 但因為性質係偏寒, 對腸胃5好, 所以5適

合比兔兔食

如果經常脾胃5好既人士, 都5適合食用西生菜
KathyChan 2012-5-8 07:51:26 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-8 07:42 PM
我無試過, 因為我自己種, 但剛睇過一下, 1次要訂5斤

你都自己種

可唔可以教我自己種呀? 我唔知邊度可以買苗呢 ><:

5斤好多架?我唔知5斤有幾多= =

系呀..我住青衣美景花園...對面個長青街市執靜幾間野..屋企樓下得間無咩野買既惠康

D人通常會出去買囉...
all_loving_it 2012-5-8 07:42:41 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 07:19 PM
我想問有無人試過上網訂有機菜比兔兔食? @@

http://wongchiorganicfarm.com/index.php

我無試過, 因為我自己種, 但剛睇過一下, 1次要訂5斤

你都自己種

噢, 你住邊到?  個街市竟然會敢
KathyChan 2012-5-8 07:31:59 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-8 07:15 PM
唐生菜同西生菜都係菊科植物

西生菜係球狀 (平日係超市街市好多時都有透明外包裝紙包住)

哈哈!! 唔該晒你有埋圖比我呀 >,<

姐系2隻都食得啦? 我屋企有西生菜!! 等我去浸比B囡食先!!
KathyChan 2012-5-8 07:19:18 PM
我想問有無人試過上網訂有機菜比兔兔食? @@

http://wongchiorganicfarm.com/index.php

我搵到佢

事關我屋企街附近果個街市無咩選擇

唔好話菜..魚都無條揀

又無CITYSUPER

我都想比BB食下羅馬生菜啊!!!!!
all_loving_it 2012-5-8 07:15:35 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 07:00 PM
所以西生菜先系十字花科?
姐系淺綠色一個波有野包住果隻?

唐生菜同西生菜都係菊科植物

西生菜係球狀 (平日係超市街市好多時都有透明外包裝紙包住)

唐生菜 :
KathyChan 2012-5-8 07:00:30 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-8 05:48 PM
生菜, 5係十字花科

別名 :  萵苣、千金菜, 唐生菜, 英文阿稱 :  Chinese lettuce, 係香港為左同西生菜區 ...

所以西生菜先系十字花科?
姐系淺綠色一個波有野包住果隻?

(因為我一直都唔系好分到咩打咩菜><....)
KathyChan 2012-5-8 06:57:43 PM
all_loving_it 發表於 2012-5-8 06:50 PM
如果你係藥材店買返黎, 一定5可以直接比兔兔食, 5干淨就肯定, 而且因為中藥係種植同制作期間有好多雜質,  ...

唔該晒你呀/\/\  現時我d兔兔都未試過食呢d......我打算試下自己種新鮮既比佢地食!
不過就要搵到種子先!
all_loving_it 2012-5-8 06:56:41 PM
Dylan 發表於 2012-5-8 05:08 PM
甜野同南瓜都好濕架

南瓜兔兔係可以食, 只要控制好份量即可, 有肝腎病既兔兔亦會用南瓜黎輔助飲食

只要份量適宜, 係均衡, 兔兔健康狀況許可以之下, 係無問題

all_loving_it 2012-5-8 06:53:14 PM
Dylan 發表於 2012-5-8 03:42 PM
其實果d係比人食既,唔乾淨極都有限,等如兔兔既草,你都唔會洗咗先比佢食啦,我覺得d草重污糟 ...

如果你係藥材店買返黎, 一定5可以直接比兔兔食, 5干淨就肯定, 而且因為中藥係種植同制作期間有好多雜質, 而且草藥干燥既過程中有經過防腐處理, 部份更有應用到硫黃同重金屬既藥劑, 若未經浸洗比兔兔食用, 係非常之危險, 因為當中硫黃同重金屬藥劑係有害物質, 有毒素, 直接比兔兔食, 等同將有害物質送到兔兔口中, 兔兔食用之後, 身體入面所殘留既毒素, 就變為肝腎既負擔, 對肝腎做成永久性損害, 亦係兔兔無法承受, 當依d有害物質吸收到一個程度, 再無法分解, 就會引致肝腎病

所以比兔兔食用之前一定最少要浸泡兩個鐘, 再徹底清洗, 如果直接比兔兔食, 比你係街市買棵菜返黎完全5浸5洗直接比兔兔食更危險

另牧草既制作過程同中藥店既藥材有別, 5可以相題并論
all_loving_it 2012-5-8 06:50:00 PM
KathyChan 發表於 2012-5-8 02:54 PM
-0-! 點解你地知咁多既...係邊度睇返黎架..?
睇黎我都要惡補一下啦~><
我想問如果係藥材舖 ...

如果你係藥材店買返黎, 一定5可以直接比兔兔食, 5干淨就肯定, 而且因為中藥係種植同制作期間有好多雜質, 而且草藥干燥既過程中有經過防腐處理, 部份更有應用到硫黃同重金屬既藥劑, 若未經浸洗比兔兔食用, 係非常之危險, 因為當中硫黃同重金屬藥劑係有害物質, 有毒素, 直接比兔兔食, 等同將有害物質送到兔兔口中, 兔兔食用之後, 身體入面所殘留既毒素, 就變為肝腎既負擔, 對肝腎做成永久性損害, 亦係兔兔無法承受, 當依d有害物質吸收到一個程度, 再無法分解, 就會引致肝腎病

所以比兔兔食用之前一定最少要浸泡兩個鐘, 再徹底清洗, 如果直接比兔兔食, 比你係街市買棵菜返黎完全5浸5洗直接比兔兔食更危險

另牧草既制作過程同中藥店既藥材有別, 5可以相題并論

快速發帖