hello~大家好~~
我家最近來了一隻兔子
叫ka chan
最近努力教牠用廁所 (因為牠以前的籠子有網底,所以不會用)
但可能因為習慣太久了
有點難教~~~
有一些尿尿會尿在廁所裡
但有時候很愛站在籠子的中間就尿尿
然後自己躺下去........

我看到的話會立即幫牠擦
但兔子毛一旦濕了就很難乾
我都用梳子先幫牠的毛梳開再用毛巾擦

但牠小屁屁常濕
很擔心牠會生病...
所以最近在打算買動物用的尿片給牠墊著
請問大家有其他的好方法嗎?
謝謝
syl 2010-6-17 10:19:34 PM
我隻兔仔識去廁所, 但係佢掛住食草既話就會係寵周圍痾
用左尿片一排佢開始食, 又唔得啦
依家換左個有櫃筒既寵比佢, 佢d豬仔板隔得好好, 完全唔濕清理都幾方便
不過都比較貴, 如果真係教唔到的話不仿試下哩個方法
fishbu 2010-6-18 12:18:34 AM
我都覺得係kachan覺得熱, 所以訓落去..
同埋你話佢試過好乖去廁所但呢排失常...或者佢真係好熱, 想話你知佢唔舒服~:063:
lunguide 2010-6-18 01:19:57 AM
係咪兔協領養?佢之前叫咩名???
emily_520825 2010-6-18 10:42:26 AM
你有無用Bedding ar  不如試下用~吸再0的水就唔濕
纖維紙碎唔怕佢食
Truely 2010-6-18 10:49:08 AM
原帖由 katy 於 2010-6-17 09:59 PM 發表

係ga! 呀b細個唔識用水樽我地教佢用, 次次做岩左就摸佢頭頭久而久之佢知道飲水有得摸, 我見佢有時吼有人係廳就扮飲水(lam左一下,然後望實你)... 有一次摸完佢隔一陣又"lam"過 真係比佢笑死!
木瓜乾唔好比咁密, ...

HAHA 真係好得意喎~~
其實兔仔都好聰明XD
係呀~~都怕太甜佢食太多唔好
所以我每次都只會比一半個手指尾O既份量比佢
Truely 2010-6-18 10:56:31 AM
原帖由 Syl 於 2010-6-17 10:19 PM 發表
我隻兔仔識去廁所, 但係佢掛住食草既話就會係寵周圍痾
用左尿片一排佢開始食, 又唔得啦
依家換左個有櫃筒既寵比佢, 佢d豬仔板隔得好好, 完全唔濕清理都幾方便
不過都比較貴, 如果真係教唔到的話不仿試下哩個方法

我都有諗過再唔得就換個個籠佢.....
但係尋晚我終於定唔順.......
放左佢出黎比左半個露台佢
因為之前一接佢番黎就放養佢後黎佢真係周圍去
先見到有人話其實armarm返黎應該要比佢係個籠度一個星期
等佢知佢要係個籠到食到去廁所
但尋日第3日.......佢跳左佢黎係陽台好舒服咁訓係度
我就唔忍心要佢入番個籠度lu.....
Truely 2010-6-18 10:57:06 AM
原帖由 lunguide 於 2010-6-18 01:19 AM 發表
係咪兔協領養?佢之前叫咩名???

oh~~咁應該唔係lu~~
因為ka chan係澳門兔 XDDDDD 我係澳門兔奴
Truely 2010-6-18 10:57:58 AM
可能真係熱所以佢會咁
打算今日中午去買個餅罐同冰種~~~
比佢爽下XDDDDD
Truely 2010-6-18 10:59:52 AM
原帖由 emily_520825 於 2010-6-18 10:42 AM 發表
你有無用Bedding ar  不如試下用~吸再0的水就唔濕
纖維紙碎唔怕佢食

而家比個露台當成佢O既家...
所以如果佢去尿尿可能我真係認命去拖地LU..........TAT
tracy)) 2010-6-18 12:38:49 PM
最好就唔好放兔兔响露台度養啦,天氣太熱會中暑架,其實就算放咗冰種都幫助唔大,兔兔都係會熱,所以最好就响室內養隻兔兔啦

快速發帖