hello~大家好~~
我家最近來了一隻兔子
叫ka chan
最近努力教牠用廁所 (因為牠以前的籠子有網底,所以不會用)
但可能因為習慣太久了
有點難教~~~
有一些尿尿會尿在廁所裡
但有時候很愛站在籠子的中間就尿尿
然後自己躺下去........

我看到的話會立即幫牠擦
但兔子毛一旦濕了就很難乾
我都用梳子先幫牠的毛梳開再用毛巾擦

但牠小屁屁常濕
很擔心牠會生病...
所以最近在打算買動物用的尿片給牠墊著
請問大家有其他的好方法嗎?
謝謝
hh0 2010-6-17 03:14:42 PM
用尿墊的話, 留意兔兔咬唔咬
有d兔鍾意玩尿墊, 咬碎扯破食落肚就出事啦
Truely 2010-6-17 03:17:52 PM
原帖由 hh0 於 2010-6-17 03:14 PM 發表
用尿墊的話, 留意兔兔咬唔咬
有d兔鍾意玩尿墊, 咬碎扯破食落肚就出事啦

我都係咁諗...
因為要返工
所以唔可以成日睇住佢....
但又唔想佢成日屁股仔濕濕....
諗過好多辦法........
有時會放條毛巾入去....真係濕左都可以係咁易吸一吸....
katy)) 2010-6-17 03:32:06 PM
尿尿的地方用醋抺走味道,否則兔兔聞到尿味又再次尿左中間。

佢會唔會玩毛巾?! 我覺得可以加D版隔住D尿先,到佢冇再尿左中間就抽起佢(因為長期尿尿掩住會灼傷的),但先了解兔兔為何會這樣做…
請問有否替兔兔放置消暑物品如涼版?? 可能兔兔覺得熱,毛濕了會比較涼快。
hh0 2010-6-17 03:33:13 PM
毛巾都ok當索下尿
但要洗, 同埋唔吸味
adamchan1023 2010-6-17 04:00:23 PM
我都係岩岩養…都算叫做教識左距尿尿既
你多用濕左尿尿既紙巾放入廁所格下面
將距D尿尿查響個廁所個格面
每次距尿完就用距剛尿濕既紙巾引距去廁所…然後響距面前塞入個廁所格內
抹乾淨原先尿既地方…從複做好多日後…距應該會好D
不過其實兔兔響其他地方尿尿好多時都係想霸地盤
距適應左新居所好一段時間後應該會好D…你比D時間距啦
Truely 2010-6-17 05:25:00 PM
多謝大家o既回覆呀~~~
我無放個隔熱板入去但有開風扇比個吹下(無好直接咁吹怕佢感冒)
佢其實有過2日好乖咁去廁所
(用左白醋法~~除左個廁所以外O既地方都抹過)
但唔知呢個星期有d反常
周圍去...
都知唔可以一下子教好佢所以成日同佢講你加油呀~~我又加油 XD
主要係怕佢成日濕身唔舒服
今朝引佢上廁所摸下佢頭仔點知佢以為我同佢按摩就好ENJOY咁趴底左 :066:
真係唔知好笑得點好  :078:
katy)) 2010-6-17 05:36:41 PM
樓主同兔兔加油!
下次去岩地方醒佢食好野 / 摩頭仔讚乖#^58^#
lunguide 2010-6-17 06:00:52 PM
AR CHAN好面善,是領養,還是買回來的呢?
mandycpi 2010-6-17 06:05:44 PM
係呀, 加油呀, 唔好放棄, kachan有日會自己識去廁所架#^28^#
Truely 2010-6-17 06:08:38 PM
原帖由 katy 於 2010-6-17 05:36 PM 發表
樓主同兔兔加油!
下次去岩地方醒佢食好野 / 摩頭仔讚乖#^58^#

多謝你yaya~
我有時會奬佢食木瓜乾
有時我會笑佢話佢可能想呃野食 haha
Truely 2010-6-17 06:09:10 PM
原帖由 lunguide 於 2010-6-17 06:00 PM 發表
AR CHAN好面善,是領養,還是買回來的呢?

係領養返黎o架~~~
唔通你地相識~~~???
Truely 2010-6-17 06:10:02 PM
原帖由 mandycpi 於 2010-6-17 06:05 PM 發表
係呀, 加油呀, 唔好放棄, kachan有日會自己識去廁所架#^28^#

無錯~~
要加油加油比多d安全感佢~~~~~~:060: :060: :060:
hilahila 2010-6-17 08:09:55 PM
尿尿之後瞓落去,可能係佢覺得熱。。想散熱。。
katy)) 2010-6-17 09:59:51 PM
原帖由 Truely 於 2010-6-17 06:08 PM 發表

多謝你yaya~
我有時會奬佢食木瓜乾
有時我會笑佢話佢可能想呃野食 haha

係ga! 呀b細個唔識用水樽我地教佢用, 次次做岩左就摸佢頭頭久而久之佢知道飲水有得摸, 我見佢有時吼有人係廳就扮飲水(lam左一下,然後望實你)... 有一次摸完佢隔一陣又"lam"過 真係比佢笑死!
木瓜乾唔好比咁密,始於一天上廁所ge機會比較多,會變相食左好多零食ga la~~~~可以的話改摸摸/獎佢鍾意的草草(雖然唔知妳買咩牌子木瓜乾但一般都好甜,小心小心)

快速發帖