今日,我去大壇既領養版度睇
見到1個帖
"本人幾天前從其他人的到兔兔, 但兔兔比我家人想像中大, 感到恐懼. 本來兔主答應收回兔子, 但現在又突然失蹤, 現希望愛兔人士協助領養或者幫忙尋找那兔兔的主人, 那主人的資料在這不方便公開, 所以有關這兔兔跟他主人資料, 請PM本人詢問."
之後我就同個樓主E-MAIL
前兔主話比齊哂D用品比現兔主,現兔主E MAIL我話:
"另外一樣我氣憤這兔主是甚麼都沒有給我就收我$100,
1. 有兔糧、食具、飲水器、廁所用具、出街寵物袋、出街寵物帶
2. 鐵籠體積約 1100 x 700 x 600 mm 高、膠籠體積約 800 x 500 x 300 mm 高
這些只有出街寵物袋給了我, 我現在都要用自己的東西餵兔兔, 真可悲"
佢仲話如果兔主再不回覆, 我就會交給SPCA or 漁護處, 結果有機會是人道委滅。
不過好彩,有個人回左帖話會養果隻兔。
但唔知成唔成功之類,總之希望隻兔唔會有事。
如果到時冇人養,我諗緊我應唔應該養呢隻。
張相係前主人FW比現主人

(SOR,我講到好亂)

-------
更新:
"我這兩天應該打了給他過1千次, 他都不聽, 我有甚麼辦法. 兔兔開始吃很少東西, 水就照喝, 這是他的現狀, 比兔主說非常健康, 我不見得"
"他根本沒有食慾
一黎就咁
冇肚痾" 冇野到腸,會停止蠕動,隻兔恐怕......

wesky 2008-7-3 12:47:38 AM
這個人是不是腦袋生草的??
有冇LINK???
冽! 2008-7-3 12:48:42 AM
原帖由 wesky 於 2008-7-3 12:47 AM 發表
這個人是不是腦袋生草的??
有冇LINK???

http://www8.discuss.com.hk/viewt ... &extra=page%3D1
POST得掛 ><
唔理啦,死就死啦
大富翁 2008-7-3 12:53:09 AM
我覺得係網上領養風險好大
因為你地見我caca 就知道....但係如果你唔放心一隻本身咁健康ge兔兔就咁完結生命!
你可以去領養...但領養前一定要有足夠ge 金錢俾兔兔日後睇病用..!!
因為咁樣ge 兔兔.....大家應該知道都唔會健康得去那(不要怪我直言)
因為我試過caca 之後....我都好討厭依d 一開始就講大話...
到最後....兔兔唔係自己手...就電話都打唔到..!!!
而且佢同你講ge ,一樣.....會有好多咩野都有曬..!!~
但係到頭來..都係只得個幾樣...!!
最後只係希望收個dd所謂ge 領養費!
我唔係金錢ge 問題...佢可以咁樣黎賣買!好不知所謂!!
雖然我都有錯....一時心急..冇睇好..就要左caca!!!
但係依加回想來...caca 俾我help左!
唔洗再係d咁ge人手上!
所以我唔會直接俾意見你..最後都係,係你ge 手上!!
sorry..講左咁耐..但係我經歷左以上ge問題..
我唔想再有人或者兔兔唔開心ge 經驗!
casey 2008-7-3 12:56:15 AM
前主人同而家lee個主人都唔係人
一d愛心都冇
跟本就唔佩養兔
不知所謂
wesky 2008-7-3 12:57:35 AM
不知所謂!!
冽! 2008-7-3 12:58:10 AM
原帖由 大富翁 於 2008-7-3 12:53 AM 發表
我覺得係網上領養風險好大
因為你地見我caca 就知道....但係如果你唔放心一隻本身咁健康ge兔兔就咁完結生命!
你可以去領養...但領養前一定要有足夠ge 金錢俾兔兔日後睇病用..!!
因為咁樣ge 兔兔.....大家應該知道 ...

我都知風險好大,見過有人領養左隻病兔,要用好多醫藥費。
個人唔肯再養,原本話養果個人見到要錢就放棄啦。
隻兔只有死路一條。
我都唔知點好,因為隻兔宜家情況都唔樂觀。
vice0926 2008-7-3 12:58:48 AM
呀...呢條友住起我呢邊!
nievedith 2008-7-3 12:58:55 AM
點解個前主人咁衰, 好像甩了手便算.......
現任主人又有點不負責任... 雖然size唔係佢想咁細, 但都無理由因為咁而話比spca or 漁護處..... 命來的啊..........
wesky 2008-7-3 01:02:05 AM
原帖由 冽! 於 2008-7-3 12:58 AM 發表

我都知風險好大,見過有人領養左隻病兔,要用好多醫藥費。
個人唔肯再養,原本話養果個人見到要錢就放棄啦。
隻兔只有死路一條。
我都唔知點好,因為隻兔宜家情況都唔樂觀。

我覺得佢想賺錢多D, 自己吞晒D用品,
仲收領養費, 同佢講明, 唔駛錢就會考慮~
冽! 2008-7-3 01:03:40 AM
原帖由 wesky 於 2008-7-3 01:02 AM 發表

我覺得佢想賺錢多D, 自己吞晒D用品,
仲收領養費, 同佢講明, 唔駛錢就會考慮~

如果我養,我真係1毫都唔會比佢。
佢拎去SPCA都係冇錢。
冽! 2008-7-3 01:04:08 AM
原帖由 nievedith 於 2008-7-3 12:58 AM 發表
點解個前主人咁衰, 好像甩了手便算.......
現任主人又有點不負責任... 雖然size唔係佢想咁細, 但都無理由因為咁而話比spca or 漁護處..... 命來的啊..........

去左果D,凶多吉少...
vice0926 2008-7-3 01:04:48 AM
唉......好心痛..
lingling 2008-7-3 01:07:12 AM
一D愛心都無,咩人黎架:028: :028:
冽! 2008-7-3 01:08:53 AM
原帖由 vice0926 於 2008-7-3 01:04 AM 發表
唉......好心痛..

隻兔兔都唔知點,唉...

快速發帖