兔兔基本用品篇

養兔兔之前其實要準備好多野,特別係兔兔用品,
好多新手兔友們都會為左兔兔既用品而煩惱,街上面有五花八門既用品,
究竟邊隻最好用呢 ?

而家就介紹一下兔兔用品俾大家 la ^^

因為唔想用到商業圖片,所以用自家照片,如某些用品無照片,請多多見諒 >w<
介紹上既價錢只供參考,不會列出實質價錢,只有大約價錢 (+-$10)

如要轉載,請貼出此原文出處連結。

** 本篇文章純粹提供兔兔用品種類及介紹其用處、好處或缺點,**
** 至於在如何情況下使用到該物品,請各兔友自行考慮及決定。**

一、兔籠

兔籠大小,最好訓到一隻伸長手手腳腳既兔兔(其實應該係要訓到3隻兔兔既,
但邊有咁多人屋企會有咁大
wor,所以最低限度要係一隻伸長手腳既兔兔大細)
兔籠先考慮向橫發展,次要先向上發展。

單層X兔籠。

加建後的X兔籠。

最多兔友覺得又平又好用既係xb 標準籠/ xb 高級標準籠,二種籠有乜野分別呢?
二隻籠size都係一樣,只不過分別在於底盤,高級標準籠比較硬身。
而價錢上,都係
200左右。呢隻籠係比較大(70 cm x 44.5 cm x 52 cm)

第二隻好多兔友會買既就係x兔既兔籠,呢隻兔籠可以加建,
由原本既一層,加建成二層,呢種籠係比較大變化,
只需要係籠入面加層板,兔兔就可以擁有別墅
ga la ^^

不過需要留意既係,層板點樣設計,有一定既難度,
因為要將層板調教到適合兔兔自己上落上下層,例如幫助兔兔跳上上一層既層板,

size
要能夠俾一隻兔兔安全站穩。
(
我家既豪華團曾經試過因為層板太細,而令到佢上落上層既時候成隻反肚跌落底盤>w<)

呢個籠如果係x兔買,底盤既墊板可以選擇網底/ 木板,
大家記得要選擇木板,因為網板對兔兔既腳仔唔好
ga
籠既價錢大約係$240,加建一層既籠大約係$150,層板另計,價錢都係在於$20-$50之間。

如果打算將來俾兔兔24小時自由活動,亦都可以選擇用圍欄圍出一個地方當作係兔籠,都okga ^^
(
不過要買d比較高身既圍欄bor ^^)

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 10 原創內容, 支持一下~ ^^

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

derder 2011-1-17 05:02:58 PM
我想知墊料係放係邊? 而廁所入邊要放d咩? 籠底又要鋪d咩定5洗鋪野? 我個籠底係膠質的~
Jojo)) 2009-6-26 04:21:46 PM
多謝珍珍媽咪。
咩顏色都可以架。藍色都幾好(我鐘意藍色架)不過之前好似係邊度睇過話兔兔識睇藍色同綠色
cordero 2009-6-26 11:32:25 AM
洗唔洗幫你買埋?不過而家應該得返粉紅色同藍色
Jojo)) 2009-6-26 11:29:58 AM
我都好想買果個綠色嘅廁所。。。但係雪梨無得賣!!!!!!!!!!!!!好煩呀
wesky 2009-6-16 01:28:09 PM
每日清
trisin34)) 2009-6-16 01:24:39 PM

我未養過兔架..想問d野..

唔該..我想問廁所的墊料係咪要keep住咁換架?..
lingyan 2009-6-7 04:40:44 AM
原帖由 ssc314 於 4-6-2009 11:42 PM 發表

唔該你...我想問,個d墊料係唔係用紙粒最好呢?
因為佢而家成日都周圍屙...都唔知點算好......

個人認為都係以紙粒比較為首選,
因為木粒遇水變粉,唔知兔兔會唔會食落肚……
加上D粉又HIGH落個身到…
ssc314 2009-6-4 11:42:15 PM
原帖由 lingyan 於 2009-6-4 10:56 PM 發表

我想問..個廁所上面個夾板我拎走佢得唔得架?
你指個夾板係乜野 ? 個網架 ?
如果係指個網架,就唔好拆左佢啦,廢事佢去食D墊料搞到個身污糟哂。

因為我而家訓練緊佢去廁所....
仲有....係唔係廁所有墊料 ...

唔該你...我想問,個d墊料係唔係用紙粒最好呢?
因為佢而家成日都周圍屙...都唔知點算好......
lingyan 2009-6-4 10:56:43 PM
原帖由 ssc314 於 4-6-2009 10:13 PM 發表
仲有....係唔係廁所有墊料,個底盤就唔洗有墊料?
因為我而家訓練緊佢去廁所啦
有陣時都會屙左係個盤到...咁我就用報紙墊一墊...咁樣o唔 ...

你指個夾板係乜野 ? 個網架 ?
如果係指個網架,就唔好拆左佢啦,廢事佢去食D墊料搞到個身污糟哂。

廁所一定會有墊料,但唔代表個底盤唔需要。
如果兔兔已經100%識去廁所,就可以底盤唔需要墊料,
但兔兔仲係學緊去廁所/完全唔識,都應該係底盤放墊料,
避免搞到成身尿尿。

有陣時都會屙左係個盤到...咁我就用報紙墊一墊...咁樣o唔ok?

唔好用報紙墊,因為兔兔一定會咬,唔好俾佢地食左報紙上面既油墨。
ssc314 2009-6-4 10:13:23 PM
有陣時都會屙左係個盤到...咁我就用報紙墊一墊...咁樣o唔ok?
thx
aoi2003 2009-5-12 12:33:30 PM
VETBED邊到有得賣呀?
紅豆沙有綠豆 2009-4-2 09:23:27 PM
好詳細wo~木瓜丸要幾耐食一次?
karen195 2009-2-4 12:28:33 PM
想確定一下木瓜丸係唔係唔再出??
頑皮虎 2009-2-4 11:46:37 AM
哇!花多眼亂:056:

快速發帖