兔兔基本用品篇

養兔兔之前其實要準備好多野,特別係兔兔用品,
好多新手兔友們都會為左兔兔既用品而煩惱,街上面有五花八門既用品,
究竟邊隻最好用呢 ?

而家就介紹一下兔兔用品俾大家 la ^^

因為唔想用到商業圖片,所以用自家照片,如某些用品無照片,請多多見諒 >w<
介紹上既價錢只供參考,不會列出實質價錢,只有大約價錢 (+-$10)

如要轉載,請貼出此原文出處連結。

** 本篇文章純粹提供兔兔用品種類及介紹其用處、好處或缺點,**
** 至於在如何情況下使用到該物品,請各兔友自行考慮及決定。**

一、兔籠

兔籠大小,最好訓到一隻伸長手手腳腳既兔兔(其實應該係要訓到3隻兔兔既,
但邊有咁多人屋企會有咁大
wor,所以最低限度要係一隻伸長手腳既兔兔大細)
兔籠先考慮向橫發展,次要先向上發展。

單層X兔籠。

加建後的X兔籠。

最多兔友覺得又平又好用既係xb 標準籠/ xb 高級標準籠,二種籠有乜野分別呢?
二隻籠size都係一樣,只不過分別在於底盤,高級標準籠比較硬身。
而價錢上,都係
200左右。呢隻籠係比較大(70 cm x 44.5 cm x 52 cm)

第二隻好多兔友會買既就係x兔既兔籠,呢隻兔籠可以加建,
由原本既一層,加建成二層,呢種籠係比較大變化,
只需要係籠入面加層板,兔兔就可以擁有別墅
ga la ^^

不過需要留意既係,層板點樣設計,有一定既難度,
因為要將層板調教到適合兔兔自己上落上下層,例如幫助兔兔跳上上一層既層板,

size
要能夠俾一隻兔兔安全站穩。
(
我家既豪華團曾經試過因為層板太細,而令到佢上落上層既時候成隻反肚跌落底盤>w<)

呢個籠如果係x兔買,底盤既墊板可以選擇網底/ 木板,
大家記得要選擇木板,因為網板對兔兔既腳仔唔好
ga
籠既價錢大約係$240,加建一層既籠大約係$150,層板另計,價錢都係在於$20-$50之間。

如果打算將來俾兔兔24小時自由活動,亦都可以選擇用圍欄圍出一個地方當作係兔籠,都okga ^^
(
不過要買d比較高身既圍欄bor ^^)

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 10 原創內容, 支持一下~ ^^

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

lingyan 2008-11-7 09:38:17 PM
二、廁所

兔兔廁所其實分幾種形狀,三角形(大約$50)、長方形(大約$60)、五邊形(大約$65)
以廁所大細黎排序: 五邊形 > 長方形> 三角形

五邊形廁所同長方形廁所,適合任何體形兔兔
;

上圖既廁所係x兔既廁所,確實價錢唔係咁記得($50左右 (thx兔友提供)),
上面列既價錢係以xb牌子。
不過x兔呢隻就無xb個隻實淨,x兔個隻如果裝重少少,拎起既時候會好似就倒就倒咁。
但係好處既就係廁所網可以去返x兔配返。
xb既就實淨少少,但廁所網無得配,只可以去x兔買一個,但未必fit位。

三角形廁所只適合體形比較細既兔兔(bunny 已經唔o岩用)

外間有好多種三角廁所,以xbalex個種size最標準,
而仲有其他比呢兩種更細既廁所,已經唔o岩兔兔用。

仲有一隻係有蓋既廁所(印象中係粉紅色底盤、奶白色蓋既廁所)
個種外間就指只適合侏儒兔用,

但大家試睇睇街上面4位數字價錢既兔兔,
仲係咪連侏儒兔適合用呢,就靠自己諗諗囉。

三、草球 / 草架

左邊 : X兔草球 (開合比較難,呢個已經係第二個係X兔買既,第一個已經一分為二...)
右邊 : XR 草球

草球貴既草球有Xr草球,一個大約$45,有三種放置方法,掛籠邊、吊籠頂、放地下。

平既草球,大約$25左右,sizeXr 差唔多,
但係無
Xr咁靚,只不過係用一個爬山勾將草球同籠既鐵勾埋一齊。

注意一下既係,唔係每隻兔兔都識食草球,
d因為太懶而且係petshop習慣左放地食,所以會唔肯食草
球入面既草草。(布甸正是唔識食草球既一位懶兔小姐–3-)

草架有置籠內同置籠外,置籠外就方便主人入草,容量都比較大,
而置籠內既草架容量就比較細,未必足夠一
隻兔兔一日既份量。

小提議: 其實唔需要一定要去寵物店買專放草草既草架/草球,
只要去十蚊店
/ 家庭用品店,買有勾既掛籃都得ga

呢個就係家庭用品店買既掛籃 la,一個$15,除左可以放得比草球多草之餘,
仲可以入滿草之後拍拍佢 "dun" 走d草碎,好方便 XD

四、食物碗

左圖 : xb食物碗 $30
右圖 : q兔鋼碗 $40

其實去10蚊店買個重身既碗都已經ok,例如煙灰缸之類。

我隻miffy已經將二個食物碗打爛哂 ,
最後決定買個鋼碗俾佢,睇下佢點再打爛 .\/.

lingyan 2008-11-7 10:14:52 PM
五、水樽

普通走珠水樽 :

呢一款係最普通既水樽 (300ML),
      $20幾蚊有交易,出水位係珠,
      不過如果個水樽掛得唔好就好易漏水。

兔兔飲水時間頂珠,會比較嘈。

xb 走珠上揭式水樽 :

呢隻係XB水樽 ($80左右),出水位係珠,入水位係樽頂,
       係利用水壓而令到水樽唔易漏水。

樽頂既蓋上面有一個黑色既膠塞,
       打開樽蓋之前先將膠塞拉起,先會易將蓋拎 "抆"走,
       入完水之後,先蓋上樽蓋,再將黑色膠塞向下禁。

不過缺點就係出水位太大,兔兔好易邊飲邊漏水,
       而且兔兔頂珠個陣比較嘈。

xr 水樽 :

XR粉紅色水樽 (350 ML) $60左右,係最多兔友用既水樽,
       出水口係珠,樣就好似圖一介紹既普通水樽,但係佢比圖一既水樽好,
       因為兔兔頂珠飲水時候無乜聲,唔會嘈。

呢隻水樽仲有另外一款,就係粉藍色既 (600ML) $100左右,
       但唔建議用呢一款,因為水樽出水位比較大,同圖二差唔多,
       所以兔兔飲水時候會邊飲邊漏水。

布甸 : 媽咪剩係影野,都唔影下我,等我攝下位先得。

彈弓上揭式水樽 :

呢隻水樽出水位係用彈弓,唔係用珠,所以唔易漏水,
入水係樽頂,但樽頂蓋唔實,所以會易甩蓋。
( 起初我係買黎俾兔兔出街放兔袋用,但係因為蓋太易甩,所以放棄。)

水樽頭 :

呢個大約$40左右,只有水樽頭,無水樽,水樽需要用平時既膠樽裝飲品,
好處係水樽可以隨時換,唔駛怕洗唔乾淨,但係水樽出水位比較大,
兔兔邊飲邊漏既機會比較大。

XATER BUDDY 水樽 :

水樽身係玻璃,唔會俾兔兔咬爛,但比較貴,8 OZ 已經要 $110。

lingyan 2008-11-7 10:50:46 PM
六、墊料

墊料有好多種,紙砂、木粒、豆腐砂、草粒、尿片 等等 ..

紙砂 :

紙砂,吸水力強,吸味一般。
濕水後紙粒仍然係一粒粒,唔會散開。

通常都係二種牌子 :
Breeder Celect Cat Litter 同 小動物環保再造紙砂。

小動物環保紙砂,唔係太安全,因為佢初期分類做得唔好,
好多時候紙粒入面會有鋁片、膠粒等等什質。
紙粒捲得唔實,有d紙粒好長,有d好短,而且睇佢外表好粗糙,
外觀唔好。

Breeder Celect Cat Litter,捲得比較實,
       每粒紙砂都差唔多長短大細,
       外觀上唔錯,加上佢做初期分類都好似幾好,
       我自己用咁耐都無發現有雜質。

二隻紙砂吸水力差唔多,價錢亦都係一樣 (15 L $85)

咁大家會選擇邊隻呢 ?

豆腐砂 :

豆腐砂吸水力強,吸味ok,但價錢比較貴,
     左圖既豆腐砂,已經要$90左右。

濕水後豆腐砂會慢慢軟化,遇到大量液體會變成水。
     方便沖入廁所唔會塞。

因為豆腐砂我只買過一次,所以唔知道牌子既質素囉。

尿片 :

尿片唔適合所有兔兔用,因為如果用黎舖籠底,有d兔兔係會咬開,
     好似想殺左張尿片咁,所以要用之前,去十蚊店買d細包裝既尿片試下,
     費時買左一大包返屋企試完之後無用丫嘛。

另外有d兔友會將尿片cut開一半墊落廁所底,在放紙粒之類既墊料,
     方便倒廁所之餘又可以增加吸水力,唔錯唔錯 !

30X45 (1.5尺) 平d,80蚊左右有100塊,
     而呢隻60x45 (二尺)都係80蚊左右,但只得50塊。

1.5尺通常舖到半個籠左右,2尺就大約一個籠。

俾兔兔用既最好選擇無味。

木粒 :

通常木粒大部份兔友都係用woody cat (8 liter $50左右),
呢隻好似係松木粒。

會有少少松木味,但尚可接受。
木粒遇水會變成粉,變成粉之後,有d兔兔會對呢d粉敏感,
所以用既時候要留意一下兔兔會唔會對粉敏感,
如果敏感既話就要停用囉。

另外一種木粒就係 Feline Fresh (7 lbs $40左右),
我自己未用過,但係聽好多兔友講吸水力唔錯,
但問題就係味道比較大,唔係人兔都受得到。

絕對唔可以用既墊料 :

1. 木槺 : 木槺會影響兔兔既呼吸系統,易惹塵埃,
    有時兔兔抓木槺可能會搞到木槺插到眼睛。
2. 貓砂 : 貓砂(水晶貓砂之類)其實唔適合兔兔用,因為係化學物質,
    有時候兔兔會百厭扯走廁所網,兔兔唔知道就可能會食左落肚,
    會有危險。加上貓砂既味比較大(什麼檸檬味、青蘋果味),都會影響兔兔呼吸。

lingyan 2008-11-7 11:43:10 PM
7. 其他 (唔急於一時添置,可以迎接左兔兔之後先再買)

針筒 :

其實呢d都算係基本用品,但係唔係急於添置既,

可以之後先再買。
    呢一枝係大既針筒,係藥房買既,

本身會有枝針,但係枝針已經俾我拎走左,
    得返個筒身,

呢個就係平時強迫餵水或者食草粉用既針筒 la。
    藥房買$1一枝。

(記得小心針頭丫 ~~~~~)

藥物 :

infacol 其實係俾bb用既驅風藥物,
      內服用既,
      因為 infacol 係 sugar free,

所以都適合兔兔服用。
     (記得兔兔用既一定要係 sugar free)

係幫助兔兔排出腸胃內既氣體,
     加埋按摩肚仔就相得益彰 la ^^

兔兔大約食 0.2-0.3ml,侏儒兔減dd。
     大約係$50蚊。

草粉 :

平時如果兔兔突然間唔肯食野,可以開d草粉俾佢食,
      作用強逼性食野,
      因為兔兔唔可以唔食野 ga ma。
      或者兔兔便便唔多正常,可以俾佢食d清清腸胃。
      ( 我自己平時一見到兔兔便便唔靚,就會俾佢食一餐,
      等到便便靚左就唔俾 )

呢包係獸醫到買既,大約 $100左右。
      草粉有期限 ga,日期就係包裝袋上面,
      聽講草粉有香蕉味同原味 ga。

草粉左上角如果有logo就係香蕉蘋果味,
      如果無既就係原味。
      (鳴謝兔友報料 ^^)

草粉究竟點開既呢 ?

以下係我自己既方法 :

1. 用暖水注入容器 (我自己就係用倉鼠用既食物碗,落少少熱水,再落凍水)
2. 逐少落草粉,落完就搞混佢,直到似糊仔,有少少"傑"身。
3. 將草粉放係到大約30秒。
   (因為我覺得o岩o岩開完既草粉,d水就好快被粉吸乾就變到好"傑",所以等30秒俾d粉吸水,
    再落返少少凍水變返稀d,咁d草粉就唔會咁快越餵越傑)

4. 抽草粉可能會比較難,獸醫係教我邊搞邊抽,將針筒口差唔多貼到容器既底部,
    邊搞邊抽。
   (另外差唔多餵完既草粉好多時都好難抽到針筒,
    我自己就會將針筒篤到容器既底部,跟住用力抽起針筒棒,再將針筒拎離開容器底部少少,
    草粉就會吸入針筒入面囉。)

草粉其實好多兔兔都會自己食,如果肯自己食既可以用外賣匙慢慢餵佢食。

藥物及草粉方面,只提供參考及適用於有經驗之兔友,
新手兔友請儘快帶兔兔睇醫生。

木瓜丸 :

呢個係比較健康既零食,
      一星期可以俾3-5粒當係獎勵兔兔。
      可以幫助兔兔all返d食左落肚既毛毛出黎。
      (我二隻兔食完一粒之後,
      all出黎既便便都會一串串,
      可能真係有用呱 QQ)

有200粒裝 ($80大右) 同500粒裝 ($120)。

係寵物店買既時候記得要睇清楚食用日期,
      有無良奸商放d就快過期既出黎賣。
      剩返3、4個月既就唔好買 la,兔兔幾個月食唔哂200粒咁多 ga。

梳 :

左一 : 針梳
     左二 : 有膠粒頭針梳
     右一 : 虱梳
     右二 : 按摩梳

針梳 ($30左右) - 呢種係無包頭既,係長毛兔用,不過用既時候要輕力,
因為兔兔皮膚好敏感,太大力用針梳會整痛佢地,令到佢地一直想走,
所以最好買另一種。

有膠粒頭針梳 ($90左右) - 有膠粒頭既針梳,係比針梳比較好,因為有膠粒包住,梳兔兔唔會痛,
兔兔會覺得舒服d。買呢種膠粒梳既時候,有d係可以伸隻手摸下d膠粒,
有d膠粒梳d膠粒唔靚,睇落去粒粒都唔係圓既,呢d就要自己考慮下買唔買囉。

基本上,短毛兔都唔需要用到針梳。

按摩梳 ($50左右) - 適合短毛兔用,而長毛兔都可以用,因為按摩梳都可以幫長毛兔梳已經掉落既毛。
我有一次見獸醫既時候,佢地都叫我買個膠按魔梳用會比針梳好,因為針梳好易整痛兔兔。

虱梳 ($30左右) - 平時可以用黎梳下兔兔,但如果不幸地兔兔惹到虱,見完醫生滴左滅虱藥之後,
可以用呢把虱幫兔兔將死左既虱梳走。

剪甲鉗 :

指甲鉗最好買d實淨少少既,

因為兔兔指甲比較厚,
         怕指甲鉗剪到斷。

買d $30左右就已經 ok。

(如果唔識剪既話可以帶去兔協到學 ga ^^)

剪毛交剪 :

呢把較剪係某間petshop買既,大約 $20,
     係幫兔兔剪毛用既,一定要買圓頭較剪。

最好就二個人幫手,唔識既話可以帶去兔協剪毛。

vetbed :

呢個係冬天既用品 / 兔兔有腳瘡,
     放係籠底俾兔兔保暖用既,大約 $100。

毛毛係唔吸水,如果兔兔係上面尿尿,尿尿係會流到底部,
     可以清洗。所以我會覺得係vetbed底部可以加塊尿片,
     以防兔兔尿錯可以吸尿。

消暑用品 :

左圖 : 雲石
右圖 : 鋁板

雲石大約 $110,
呢個唔易俾兔兔推走,如果百厭既兔兔幾好用,而且方便清洗。

鋁板大約 $80,可以摺疊,百厭既兔兔可能會將佢摺起。
(miffy就成日幫我摺起佢,唔鐘意用)
清洗唔多方面,因為太多位置會攝便便同草草 ~

其實消暑物品仲有冰種、冰水樽 (加鹽)。
呢 d 可以放係籠外,盡量溫度降底。

亦有兔友做寒冰床俾兔兔,都唔錯 ga ^^

除塵轆 :

呢個唔係必需用品,只係一個幾方便既用品。
     好多時候幫兔兔梳完毛/剪完毛之後,搞到周身毛,
     用膠紙痴極都仲有,
     痴哂係件衫到,好似我呢種鐘意著黑色衫,但係有隻白色兔,
     就成日搞到件黑色衫有好多白色毛,好核突。
     有左呢個就方便好多 la。
     呢個都唔卻,20蚊,優惠裝有一大一細。
     某d寵物店都有類似呢d賣ga。

lingyan 2008-11-8 12:12:40 AM
好多時候,俾一d無良既寵物店知道新手兔友第一次養兔,
就會好似"執藥"咁執一堆野俾新手,
問佢每件物品有乜用,佢都可以作一d解釋出黎,
但係咪真係有用呢 ?

唔需要買既物品 :

1.止all水 : sales 會話 "兔兔去到新既環境會唔適應all軟,就要俾佢飲",
但係實際上唔係咁樣,兔兔去新環境唔習慣all軟便呢個的確係真,
但係兔兔會自動適應,跟本唔需要買止all水,如果幾日都係all軟便,
就需要睇獸醫,唔好自己買藥俾兔兔食。(左買右買藥物既錢,都夠睇獸醫囉。)

2. 沖涼粉 : 兔兔唔需要沖涼ga,乾粉同液都唔需要,因為兔兔會自己洗白白,如果沖涼物品殘留係兔兔身上,兔兔食左就唔好la。如果兔兔臭,就係主人既負責,唔關兔兔事丫。

love_penny 2008-11-8 12:18:39 AM
個次我去兔協買vetbed ,,佢叫我唔好買喎~,,佢話冇買用,,我想買,,但係我呀媽又話唔洗-.-
wesky 2008-11-8 12:20:51 AM
剪甲鉗  吉之島十蚊就有
不過鉗得唔徹底,  要再修先得
囡囡)) 2008-11-8 11:53:27 AM
長方形廁所,,Q-rabbit$50jar~
花無缺 2008-11-8 04:06:19 PM
草粉
香蕉蘋果味 ~> 左上角有香蕉同蘋果既公仔

原味 ~> 左上角完全綠色, 無公仔
nga_yi 2008-11-8 05:14:35 PM
我想問下...
木瓜丸要幾錢??
花無缺 2008-11-8 06:27:00 PM
原帖由 nga_yi 於 2008-11-8 05:14 PM 發表
我想問下...
木瓜丸要幾錢??

R 記 200粒 - HKD81.00   500粒 - HKD112.00
tinG_zxc 2009-1-18 03:06:17 PM
多謝你丫

好詳細 . 我諗有好多我好似甘

唔係幾識 . 比你點1點 . 即明  :048:
頑皮虎 2009-2-4 11:46:37 AM
哇!花多眼亂:056:
karen195 2009-2-4 12:28:33 PM
想確定一下木瓜丸係唔係唔再出??

快速發帖