提供一個最簡易既草餅製作, 大家可以一試, 有更好既方法歡迎交流改善下

(A) 基本淨草餅:
草碎(箱底唔食要掉果D) 3平碗
麵粉或小麥粉  3湯匙
即食燕麥片    3湯匙
清水適量   約1/4碗, 如有需要

(B) 另可依兔兔喜愛加入不同味道, 每次一種:
萍果  1/4個磨茸
甘筍紅蘿蔔   半條磨茸

製作:
1. 將麵粉加入草碎中混合
2. 燕麥片加熱水開成一碗燕麥糊
3. 將燕麥糊倒入草碎中, 用手搓, 逐少加入適量清水, 至搓成團
4. 已完成(A), 可加入不同既味道(B)
5. 分成小塊壓扁平放焗盆上, 加蓋錫紙但不密封, 焗45分鐘
6. 出爐攤開吹涼, 留意餅中心仍有濕氣, 不能放入密封盒, open box 就得

這個份量可製作一個焗盆份量, 大約14-16塊
焗爐是小型多士焗爐, 無溫度調校, 超過15 min 好易濃, 所以加foil
如用大型焗爐, 可試細火一小時烘乾, 相信效果更好

因時間關係, 只post文字, 無時間影埋相,
有耐性睇到呢度既話, 一定整得成功, d 相留番等你地post啦~

已有 2 人評分P 點 收起 理由
Vinkivan + 5 好好嘅分享
cordero + 5 精品文章

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

hh0 2009-4-14 02:23:52 PM
原帖由 otistou 於 2009-4-14 12:09 PM 發表
個碗係幾大果d=0=

普通飯碗
hh0 2009-4-14 02:28:24 PM
原帖由 guggg 於 2009-4-14 12:15 PM 發表
想問下係咪只有焗呢個方法? 因為我屋企無焗爐...但又想整~

未试过其他方法,睇下有无兔友用过微波炉得唔得
hh0 2009-4-14 02:31:31 PM
原帖由 Peiian 於 2009-4-14 01:32 PM 發表

我想問下有溫度調較哥d 咁應該要較度幾多度???

wesky可以答到你,我唔係用呢款炉
shinshia 2009-4-15 03:04:42 AM
我今天晚上弄了出來, 但似草磚的TEXTURE多過似草餅 :043:, (絕對不似那心型的餅餅)但口感是很乾脆的, 而且很香, 所以我家兔兔也很喜歡吃; 但我弄完, 在過程中, 我有一些問題想請教 hh0 及 wecky 的:
(1) 妳們用的草碎, 是碎到/ 用BLENDER打碎到如 粉狀那種幼細度去弄的嗎?
      (因為我找一把草碎, 當中總夾雜了些0.5 -3cm長度不等的草碎)
(2) 妳弄心型, 那模具應該不是弄曲奇餅的手壓模, 而是用了弄朱古力的模盤吧?
(3) 焗的時候, 我加了foil paper 焗了頭30分鐘, 個餅都是帶濕的;
       之後, 除去foil paper再每邊焗10分鐘, 個餅才完全乾脆了。
       妳們是全程都加蓋上foilpaper的嗎? 完成品的口感也是乾脆的?
(4) 我只試弄了一碗草碎的份量, 所以開始時把 小麥粉, 燕麥片 及
       水的份量都減少至妳提供的recipe 1/3的份量, 但發現仍是不成型, 搓不成團;
       結果,
       我是用: 1個普通飯碗的草碎 (有差不多 40g重) + 3 tablespoon的 小麥粉
                     + 2tablespoon的燕麥片 + 1/4碗水
       總共可做了38個 - 比五毫大, 比一蚊細一點, 約0.5cm厚 的 小小圓型草餅。
       recipe說用3碗草粉的份量才弄 14-16片, 是很大的一片?
我當中妳們有沒有發現什麼地方有弄錯或跟妳們的有不同, 所以才弄出了一種不同的東西嗎? 我很疑惑呢 !!

不好意思, 一下子問了很多問題. . .   但我真的很想跟大家分享及聽聽大家意見呢!
hh0 2009-4-15 06:57:33 AM
你很用心去做草餅啊, 試下解答你的疑問

(1) 草碎是箱草用剩下碎到如粉狀,  通常係掉果D, 只要同西隔出來就可以用, 不必用blender打碎般浪費時間, 草越碎個餅越完滑, 夾雜了些短草也無問題

(2) 我整果d心型是用朱古力模, 你用曲奇餅模或者手壓都得

(3) 全程都加蓋上foilpaper是避免過熱而焦, 因為我個只是小型多士爐沒有溫度調教的, 如使用其地焗爐有得教低溫當然唔使加foil, 這方面要自己測試, 我估計你D草餅是很乾脆因為麵粉份量較多似餅乾, 但做兔兔們吃最好以草為主面粉及oat只增加黏度容易成餅形

(4) 先浸發燕麥片再mix草及面粉, 水未必需要加, 太鬆散先加少許水才能搓成團,  recipe說用3碗草粉的份量才弄 14-16片, 是大約2吋直徑一片, 做細塊D就多D, 不過你因為用多左面粉等所以做得多, 但太多面粉不適宜兔兔呢
shinshia 2009-4-15 09:16:27 AM
多謝妳咁快回覆, 我都知因為我加的小麥粉較多,  所以我弄的size跟apd的小食那麼小小的一片, 也只給兔兔每次吃一小片已矣。
因為平時d乾草約5-6cm以下太短的 (一手找起會掉下來的), 我都當是草碎, 見妳寫草碎我誤會了,  所以做了小草磚出來呢, 哈哈, 等我今晚再試下篩d草粉再試下整先。:033:

多謝妳咁快回覆我呀 !!!! :054:
Peiian)) 2009-4-15 01:00:49 PM
原帖由 hh0 於 2009-4-14 02:31 PM 發表

wesky可以答到你,我唔係用呢款?

咁我想問下你係用邊種?
Peiian)) 2009-4-15 01:02:40 PM
請問咩係 foilpaper????
otistou 2009-4-15 01:05:56 PM
原帖由 Peiian 於 2009-4-15 01:02 PM 發表
請問咩係 foilpaper????

foilpaper 係鍚紙呀
otistou 2009-4-15 01:07:22 PM
我琴日都試整左...都算ok..不過有d 焦...其實整左出黎係咩味...我果d好大陣草味
~濱濱~ 2009-4-16 12:14:50 AM
用香蕉+入去整得唔得ga?
wesky 2009-4-16 12:19:31 AM
好難乾~~
hh0 2009-4-16 12:22:29 AM
可以加少少兔兔愛吃的水果茸, 香蕉好味呀
不過唔太襟擺, 每次做少少快D食完
淨草餅就可以放耐D
hamster1013 2009-4-19 10:42:06 PM
今日再整草餅, 跟足方法整,
但係都係整唔到好似你哋咁靚,
唔知係咪d草唔夠碎呢?
另外, 我想問個盤到駛唔駛掃少少油架?
唔落痴晒底~

wesky 2009-4-19 10:48:00 PM
你都焗得幾靚啊,  都夠碎, 唔駛掃油
我係將草餅放係網上面焗,  焗得均勻啲
焗完仲要 mi 開一塊黎睇下, 到底裏面乾左未

快速發帖