提供一個最簡易既草餅製作, 大家可以一試, 有更好既方法歡迎交流改善下

(A) 基本淨草餅:
草碎(箱底唔食要掉果D) 3平碗
麵粉或小麥粉  3湯匙
即食燕麥片    3湯匙
清水適量   約1/4碗, 如有需要

(B) 另可依兔兔喜愛加入不同味道, 每次一種:
萍果  1/4個磨茸
甘筍紅蘿蔔   半條磨茸

製作:
1. 將麵粉加入草碎中混合
2. 燕麥片加熱水開成一碗燕麥糊
3. 將燕麥糊倒入草碎中, 用手搓, 逐少加入適量清水, 至搓成團
4. 已完成(A), 可加入不同既味道(B)
5. 分成小塊壓扁平放焗盆上, 加蓋錫紙但不密封, 焗45分鐘
6. 出爐攤開吹涼, 留意餅中心仍有濕氣, 不能放入密封盒, open box 就得

這個份量可製作一個焗盆份量, 大約14-16塊
焗爐是小型多士焗爐, 無溫度調校, 超過15 min 好易濃, 所以加foil
如用大型焗爐, 可試細火一小時烘乾, 相信效果更好

因時間關係, 只post文字, 無時間影埋相,
有耐性睇到呢度既話, 一定整得成功, d 相留番等你地post啦~

已有 2 人評分P 點 收起 理由
Vinkivan + 5 好好嘅分享
cordero + 5 精品文章

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

momopig 2009-1-23 01:10:43 AM
你真係好好心機呀!

我都諗住過年放假0係屋企試0下整俾毛毛食~

如果成功就post相俾大家睇啦#^35^#
珊迪小姐 2009-1-23 09:30:23 AM
好似好易甘wo~~
新年假甘得閒可以試下!! #^5_002^#
cordero 2009-1-23 09:33:28 AM
等考完試我快d去買返個焗爐仔先....咁就可以解決晒淨返半箱既oxbow草碎
siuling1200 2009-1-23 10:34:56 AM
整左可以keep 幾耐啊?
cordero 2009-1-23 11:19:42 AM
應該同r記果d差唔多~兩星期左右
小心受潮會發霉
hh0 2009-1-23 11:28:45 AM
只要夠乾身, 2星期以上都可以, 好似上次送俾D兔友果批都係1月頭整既,
不過如天氣潮濕就唔com擺, 最好2星期內食晒
建議每次只整小量
hh0 2009-1-23 11:32:42 AM
我未試過r記果D, 但巨地個心形靚好多, 好似薄D脆D
波丸媽 2009-1-23 11:38:32 AM
可能r記佢地有用模去整d形狀啦
上次既草餅,小丸波波搶到差d打交
最衰小丸,佢自己食得快,食完又要搶波波果塊
hh0 2009-1-23 11:49:32 AM
小丸波波話: 以後兔媽就可以整俾我地食啦, 仲要天天新款, 幾時有得食呀媽咪#^39^#
cordero 2009-1-23 11:50:51 AM
我想試下用香草整...不過買左焗爐先#^71^#
波丸媽 2009-1-23 12:15:40 PM
原帖由 hh0 於 2009-1-23 11:49 AM 發表
小丸波波話: 以後兔媽就可以整俾我地食啦, 仲要天天新款, 幾時有得食呀媽咪#^39^#

mami: 「呀女,你叫你老豆整仲好啦~~haha~~上次你地丫媽我煮餐飯已經搞到你地老豆唔舒服左3日啦..........我唔想再錯人害兔啊T^T"」
Vinkivan 2009-1-23 12:52:27 PM
好想試下整呀~~~ 但佢哋仲咁細都唔食得~~~ 係咪起碼要六個月大先可以食呢啲嘢??
elvisli 2009-1-23 12:57:39 PM
多謝你呀...最受益既一定係所有兔地
hamster1013 2009-1-23 01:22:38 PM
多謝晒你呀, hh0~
雖然上次失敗咗, 但我會再繼續試整.
因為見到布甸食得咁開心, 乜都抵返啦!!!

快速發帖