提供一個最簡易既草餅製作, 大家可以一試, 有更好既方法歡迎交流改善下

(A) 基本淨草餅:
草碎(箱底唔食要掉果D) 3平碗
麵粉或小麥粉  3湯匙
即食燕麥片    3湯匙
清水適量   約1/4碗, 如有需要

(B) 另可依兔兔喜愛加入不同味道, 每次一種:
萍果  1/4個磨茸
甘筍紅蘿蔔   半條磨茸

製作:
1. 將麵粉加入草碎中混合
2. 燕麥片加熱水開成一碗燕麥糊
3. 將燕麥糊倒入草碎中, 用手搓, 逐少加入適量清水, 至搓成團
4. 已完成(A), 可加入不同既味道(B)
5. 分成小塊壓扁平放焗盆上, 加蓋錫紙但不密封, 焗45分鐘
6. 出爐攤開吹涼, 留意餅中心仍有濕氣, 不能放入密封盒, open box 就得

這個份量可製作一個焗盆份量, 大約14-16塊
焗爐是小型多士焗爐, 無溫度調校, 超過15 min 好易濃, 所以加foil
如用大型焗爐, 可試細火一小時烘乾, 相信效果更好

因時間關係, 只post文字, 無時間影埋相,
有耐性睇到呢度既話, 一定整得成功, d 相留番等你地post啦~

已有 2 人評分P 點 收起 理由
Vinkivan + 5 好好嘅分享
cordero + 5 精品文章

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

hh0 2009-4-19 11:41:44 PM
hamster1013:

唔使搽油, 唔會黏底架
你個爐係唔係800w, 可調教上下發熱燈果款,
我換左呢款呀, 重新試驗過時間 :
一盆12塊, 唔使蓋錫紙, 先用上下熱15min, 轉下熱15min
一共30min, 攤涼就得了, 同之前焗果D差唔多
如果係另外D爐甘就要自己試下la

hamster1013 2009-4-19 11:43:16 PM
原帖由 wesky 於 19/4/2009 22:48 發表
你都焗得幾靚啊,  都夠碎, 唔駛掃油
我係將草餅放係網上面焗,  焗得均勻啲
焗完仲要 mi 開一塊黎睇下, 到底裏面乾左未

我個焗爐無網,
只係得個銀色盤咋!!
搞到個盤焦晒~#^56^#
hh0 2009-4-19 11:46:50 PM
係唔係水份太多黏手? 個餅未焗之前唔會好濕同理唔痴手架應該
hamster1013 2009-4-19 11:48:30 PM
原帖由 hh0 於 19/4/2009 23:46 發表
係唔係水份太多黏手? 個餅未焗之前唔會好濕同理唔痴手架應該

係呀, 痴到成手到係架!!
咁應該點呀?
hamster1013 2009-4-19 11:54:07 PM
原帖由 hh0 於 19/4/2009 23:41 發表

唔使搽油, 唔會黏底架
一盆12塊, 唔使蓋錫紙, 先用上下熱15min, 轉下熱15min
一共30min, 攤涼就得了, 同之前焗果D差 ...

嘩~ 你整得好靚呀!!
我都試過用模整,
但係印d草就走開晒印唔到~
我個有低火430w同高火860w
試過高火好快焦,
燈只有一盞喺底部, 但係高火先有燈.
今次都係用低火,
一轉都焗咗成1個鐘呀!!!

tofu 2009-4-23 12:35:50 AM
我地成功左! 好靚, 豆腐好鐘意食. 好開心, 多謝提供做法.

製作中...

完成!

wesky 2009-4-23 12:38:52 AM
你幾多度焗?焗左幾耐啊?
整得好靚
唔知中間乾左未??
hh0 2009-4-23 12:54:56 AM
tofu 整得好靚呀, 好似朱古力好吸引
係唔係大細塊一齊焗架
呢個厚度要焗幾耐呢
Peiian)) 2009-4-23 08:31:04 AM
原帖由 hh0 於 2009-4-19 11:41 PM 發表

唔使搽油, 唔會黏底架
一共30min, 攤涼就得了, 同之前焗果D差 ...

好鬼靚~~攪到我都想食埋一份~
Peiian)) 2009-4-23 08:32:22 AM
[quote]原帖由 tofu 於 2009-4-23 12:35 AM 發表
我地成功左! 好靚, 豆腐好鐘意食. 好開心, 多謝提供做法.

製作中...

呢個都好靚~~
好似送禮咁
我又要整先得!!
tofu 2009-4-23 02:59:26 PM
我隻焗爐係fortress 有得賣, 上下都可以發熱果隻, 幾百蚊果D.

預熱至攝氏160-180度

草餅放在焗爐紙上, 放在鐵網上, 唔用鐵盤, 放在入去正中間, 上下齊熱, 全程打開少少焗爐門透氣.

30min都已經好實, 我再焗多20分鐘,乾左九成九.

Bolin 2009-4-24 08:47:59 AM

美味香草餅

多謝哂hh0提供嘅Idea

今朝早一起身整咗香草餅俾我哋嘅兔女郎Oreo食,用料有麵粉,草碎,紅蘿蔔蓉,Flat Parsley,Curly Leaf Parsley同Basil。我見佢平日好鐘意食香草所以加咗大量落去,而且啲香草都係自家種嘅包保夠哂Organic。焗咗出嚟都幾香,好似啲麵包出爐嘅味, 我家兔兔都幾鐘意食,製成品照片如下:

Herbs Cookies.JPG (157.49 KB, 下載次數: 30)

Herbs Cookies.JPG

Herbs Cookies 2.JPG (61.52 KB, 下載次數: 28)

Herbs Cookies 2.JPG

Herbs Cookies 3.JPG (55.02 KB, 下載次數: 31)

Herbs Cookies 3.JPG

Herbs Cookies 4.JPG (76.31 KB, 下載次數: 25)

Herbs Cookies 4.JPG

Herbs Cookies 5.JPG (38.96 KB, 下載次數: 23)

Herbs Cookies 5.JPG

hh0 2009-4-24 09:03:26 AM
好精緻, 唔捨得食~
我都想自家種香草整, 但要等下先~
Bolin 2009-4-24 09:25:34 AM

回復 58# 的帖子

香草餅真係幾香,搞到連我都想食。我偷偷哋舔咗啖,無味嘅,對人嚟講其實幾難食!

自家種香草真係幾好,隨時抓一把落去煮野食非常方便。
tofu 2009-4-25 10:15:18 AM
狼吞虎咽樣好搞笑.

快速發帖