我想養好耐啦v_v
我住係柴灣 私人樓v_v
邊到買兔仔會好d pet cafe定多多龍 好唔好既?
我想要侏儒/貓貓兔(毛唔太長既) 侏儒混貓貓都好3-7月 以白色為主/栗色
男女都得
留意左好多兔協都冇岩心水既兔(有人有可以平讓/領養俾我V_V?)
網上見到既領養都係賣兔多=.=定係同個好出名既KEN買好?
另外MR-305既兔籠係邊有得買
係旺角寵物店都見唔到有

wesky 2009-7-20 06:35:03 PM
去SPCA 睇睇
光之天使)) 2009-7-20 06:48:04 PM
養之前多d睇照顧兔兔既知識~
做好晒準備先
lingyan 2009-7-20 07:17:08 PM
貓貓兔主要都係長毛 (都有短毛既,但係少數),侏儒兔先係盒毛,如果你唔想要長毛,
咁你養侏儒兔 / 賓尼 比較好。

mr 305 真係咁好用 ?
起初我覺得呢個籠既外型真係唔錯,
但係諗真一層,會唔會好難洗 ? 洗既時間會唔會變耐 ?
易唔易整返乾佢 ?
買呢個,不如買 alex 豪華籠。

兔協睇唔中,或者睇睇 spca,呢d比較快,放低錢就可以拎兔走。

出名既 ken,我覺得佢繁殖出黎既兔都唔似係純種侏儒兔,
一睇下佢地兔耳朵,其實都唔短。

另外,買兔既話,帶左兔兔返屋企之後係有需要帶去獸醫到去做 body check。

你打算養兔,咁你而家有幾多 budget 呢 ?

bonedog 2009-7-20 07:17:59 PM
呢個籠...我以前係寵物鋪見過, 不過依家好似換左呢一款
但你再睇多D資料先再決定啦
兔協無既去愛護動物協會睇睇啦
smallsuishan 2009-7-20 07:24:07 PM
我尋日係 Q兔好似見到呢個籠
elvisli 2009-7-20 08:00:21 PM
KEN哥出名在於佢賣兔既手法同個人操手都好有問題

而唔係佢賣兔賣得好好所以出名...

你以上個籠都幾貴...有心機教識兔兔去廁所既話..紫色ALEX籠會係不錯的選擇

呢到好多兔友都係用呢個.包括我

你所要既貓貓兔其實兔協都佔大部份..

而養兔最緊要既就係2樣野...就係心機同錢

新手養兔絕對比養狗難...一不小心兔兔就升仙

而且09年好多新多友係街買既兔好多都過唔到一個月..

所以如果要係街買兔就要有兔兔可能蒆唔大既心理準備

所以都係建議領養好
肥兔v3v 2009-7-20 09:02:05 PM
alex 豪華籠個樣係點
都有2個人PM賣兔俾我-_-
我預左7千俾兔兔用
邊到帶檢查比較好
侏儒混左貓貓唔會孌左小毛D?
太長毛我覺難打理
咁個KEN我唔理佢啦=.=
wesky 2009-7-20 09:09:03 PM
兔兔獸醫
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html

如果可以領養, 儘量領養
一黎免費絕埋育, 二黎, 比市面上既兔較有健康保證
即使出面買, 有咩事你都可以追究佢
網上買就唔好諗啦, 助長歪風, 導致更多棄兔
肥兔v3v 2009-7-20 09:14:17 PM
網上既領養都唔係好?
elvisli 2009-7-20 09:16:16 PM
原帖由 肥兔v3v 於 2009-7-20 09:14 PM 發表
網上既領養都唔係好?

通常都係名義上領養

實際係收錢的
尤尤 2009-7-20 09:55:12 PM
同埋你係網上領養都唔知兔兔會唔會有d咩病.....
其實我地大家兔友都想你係兔協領養....
佢會帶你絕埋育....同健康好多....
''令元''慳返買兔兔既錢....
留返d錢...日後兔兔病左都有多d錢.....
為食仔 2009-7-20 10:18:53 PM
呢款籠係旺角龍X樂園有得買,小的$6xx,大的$9xx,如果你真係決定左買呢款可以去個度睇,因為好少地方有得買,不過就千祈唔好係個度買兔兔!!!!
aoi2003 2009-7-21 12:33:48 AM
我有兔仔唔要,,你可以領養,,不過而家得返波波咋...
$0領養費
詳盡
http://mini-house.info/viewthrea ... p;extra=&page=1
小糖^^ 2009-7-21 08:52:55 AM

快速發帖