1)我領養了牠(男,末夠一歲)2個多星期,牠仍是不会去廁所,到處去,草和便也有尿一起,很dirty.已用白醋抹角了,仍是失敗.我把草放在草架,因不想牠把dirty的草吃下。但牠仍把草抓下籠去,又dirty了。
2)每次清潔籠子也很腰痛...........牠第三次在我清時在外尿尿,我很嬲,又倦,很惡的罵牠和打牠pat pat.這兩天不睬牠,只告訴牠新年後也不会去厠所,便不要牠了.牠也明白嗎?  牠只坐在外面不動。我知牠不開心,但我有心無力呢!
3我現在好像潔癖一樣,每次掂牠後也洗手,甚至上床時的衣服是牠沒有沾污的,又常洗衫。見到牠的手脚yellow/green in colour。
4)牠不給我抱,梳不到毛,只愛我摸牠和按摩.很不開心.

我知要多些耐性,但自己身體又不好,都唔知点好!!!!!!!

請教下我啦!
光之天使)) 2010-2-7 12:31:52 PM
1_ 或者你試下係籠底再舖多張尿墊吸尿la~
不過留意返兔兔會唔會咬~會咬既話就唔可以放喇~~
你個草架係掛係邊架?? 試下掛去兔兔廁所既上方= 要兔兔企係廁所度食~
因為兔兔鍾意一路食一路痾~呢個方法會快d學識去廁所
(兩個星期唔算耐,比d衡心)

2_ 唔好同兔兔講話唔要佢....其實兔兔雖然唔及狗聰明,但係佢d都好叻,
佢地係會明白人類既感受既~你好惡咁罵佢其實已經夠~
唔好出手打(咁會令兔兔驚左你,以後可能唔比你摸/抱,會咬你想反抗走的)
兔兔岩岩到新環境,會想係周圍留低氣味,好正常,你要明白同慢慢教~
當兔兔係籠外尿尿,你要罵佢,同即刻抱佢返去廁所~然後切底清潔尿尿既地方~

3_ 兔兔手腳黃係因為唔識去廁所,
你可以試下每日用暖暖地既濕毛巾(當然唔可以太濕la)
同佢抺下手腳仔/pat pat等~~當然,教識去廁所係最好既方法~

4_ 佢唔比你抱...係因為佢怕,你要慢慢黎~多d摸下佢令佢信任你~
梳毛既話唔一定要抱,可以一邊摸佢等佢定d~
然後等佢坐定左慢慢梳~
千祈唔好嚇怕兔兔~
光之天使)) 2010-2-7 12:35:34 PM
另外我想講....

兔兔係小朋友仔~你要比多d耐心~
唔可能要求佢一下子識聽晒你話/指令~
要慢慢教的~
而且隻隻兔都好似人咁,有唔同性格,唔係隻隻兔仔都乖and教得到
你養得佢...要預左慢慢教同接受一d佢既怪習性~

當你接受左佢,
你會發現其實兔兔係有好多可愛既地方~

你領養得佢即係有心養....
我希望你唔好話"唔要"佢....
因為佢已經被遺棄一次...其實佢地係知道的,
希望你可以好好嘗試去接受佢愛護佢la~
佢好彩先可以遇到你,
唔好彩既話可能比人扔左出街死左...
希望你可以比幸福快樂既生活佢~
naBboy 2010-2-7 12:40:27 PM
thx. it still pp outside, I scolded him and penish it to keep in the cage for 2 days.  thanks for yr reply.

Ah, how can I post it's photo for my file?  I fail to do it.
光之天使)) 2010-2-7 12:44:00 PM
困兩日!?!?!?
太多喇...兔兔一日最少要有4小時自由活動(基本上係唔多夠的)
如果坐監,其實30mins已經好夠...
而且就算你困佢兩日,佢都已經唔記得咩事而坐監la~

都係果句,佢地只係小朋友,
唔好要求太高~

photo...會唔會係你張相太大呀?睇返要求wor~
仲有,檔名唔可以有(括號)架wor~
naBboy 2010-2-7 12:54:43 PM

please help....我哋2個也不快樂,腰痛及??潔癖

1)我領養了牠(男,末夠一歲)2個多星期,牠仍是不会去廁所,到處去,草和便也有尿一起,很dirty.已用白醋抹角了,仍是失敗.我把草放在草架,因不想牠把dirty的草吃下。但牠仍把草抓下籠去,又dirty了。
2)每次清潔籠子也很腰痛...........牠第三次在我清時在外尿尿,我很嬲,又倦,很惡的罵牠和打牠pat pat.這兩天不睬牠,只告訴牠新年後也不会去厠所,便不要牠了.牠也明白嗎?  牠只坐在外面不動。我知牠不開心,但我有心無力呢!
3我現在好像潔癖一樣,每次掂牠後也洗手,甚至上床時的衣服是牠沒有沾污的,又常洗衫。見到牠的手脚yellow/green in colour。
4)牠不給我抱,梳不到毛,只愛我摸牠和按摩.很不開心.
光之天使)) 2010-2-7 12:56:03 PM
又發多次既?:017:
naBboy 2010-2-7 12:57:13 PM
ok. it just went outsdie for 3 hours today.  I let him go out later.  Yes.  I found the photo is over-sized.

Thanks.
naBboy 2010-2-7 12:58:27 PM
oh.  it is becasue the problems are also "腰痛及??潔癖"
光之天使)) 2010-2-7 01:09:10 PM
你話潔癖/腰痛呢d....我覺得係你心理作用....
或者遲d你就會習慣~
sheena 2010-2-7 10:23:03 PM
其實掂完寵物後洗手好正常既,
但你又唔好諗到兔兔咁污糟, 佢地自己本身好鐘意乾淨, 成日自己沖涼既
而且兔兔都係食草, 排泄物唔會好污糟

腰痛既問題我男朋友開頭都有, 因為佢好高(>6尺), 清籠要彎腰, 佢開頭就成日腰痛
於是就調轉由我清籠, 但之後男友又話不如再試下, 過左一排佢竟然冇左痛
可能適應左卦, 我諗你慣左就冇事架啦

你平時訓練佢去廁所係點訓練架?
又冇響廁所既墊料沾上佢既尿先?

你兔兔唔俾你抱係好正常既
因為你帶左佢返屋企只得2個禮拜就打佢, 佢梗係唔信你啦
naBboy 2010-2-7 10:34:13 PM
牠真的very曳,我已把'廁所'放在2x2呎的圍柵內(收縮了牠便/尿的size,正常有3x4呎的),我在清潔籠時,牠仍然列處尿尿和便便,還三次跳出了2.5呎高的圍柵,都唔知有沒有跌到牠,不過入籠後又吃又走,好像设事,但牠今天特別曳,牠在籠外去了很多便便呢! 点教牠好呀????:052:  

牠連2.5呎也跳過了,我想我要蓋頂了。
sheena 2010-2-7 10:43:18 PM
其實佢始終到你屋企日子唔算太長, 你係應該慢慢教, 唔好話佢曳住
根本佢都未識去廁所, 佢可能都唔知周圍shushu係錯既
你話佢今日特別曳, 好可能係因為你收細左佢個籠, 佢唔開心所以發脾氣
俾返3x4尺佢啦, 兔兔係應該有多D空間走動

教兔兔去廁所呢D野真係要慢慢黎, 你俾D耐性啦
你唔開心你炆, 佢係會feel到架, 咁佢覺得你唔錫佢, 佢就唔會信任你, 唔會聽教

兔兔既跳躍能力係好高, 你真係最好整返個頂俾佢
光之天使)) 2010-2-7 10:59:35 PM
便便呢樣野,
就算識去廁所既兔兔,都唔會100%係晒廁所架~
你都要預左兔兔出黎玩會有幾粒~十幾粒~
其實如果兔兔健康,佢既便便係乾身完整一粒粒~ 十分容易清理的

至於跳圍欄呢個問題,
如果兔兔學識左跳一次,佢就以後都會做同樣既野~
或者你係個欄頂舖一塊毛巾,蓋住圍欄既area
佢地見到有頂就唔會跳架喇~

學去廁所尿尿呢樣野,
真係要慢慢黎架~
而且廁所 < ==係我地人類整比兔兔既野,兔兔天性未必識架
佢地無錯係有去固定地方尿尿既習慣,但唔一定係我地想佢去既"廁所"~
所以你比d耐性~

其實佢唔係曳~
佢只係唔習慣人類要佢用既廁所je
不過你都要作好佢一世學唔識去廁所既準備~
諗定點樣去應變~
e.g. 係屋企地下舖d尿墊吸尿
naBboy 2010-2-7 11:01:10 PM
你平時訓練佢去廁所係點訓練架?  廁所以外的三角也放貓沙和木糠,而廁所就留一些牠的便便和尿尿,一開始已經是這樣了。

又冇響廁所既墊料沾上佢既尿先?  有呀!

我想問兔子便便和尿尿是怎樣的???

I know that he did not like to be hit.  So, please help!

快速發帖