我一直都對max採取放任政策,佢做錯野我只會抱佢作為懲罰(佢唔鐘意抱抱)

佢o係籠入面痾濕d草草,尿腳通屋踩,我只係捉住佢幫佢抹返隻腳。
佢跳上枱面,我都只係罰佢一個鐘冇得出籠玩。
但係佢而家變本加厲,上星期我已經成功教識佢唔跳上枱,但係隻兔口服心不服,最後都係o係我入廁所換衫半分鐘內跳上枱,咬爛半枝珍寶珠,跳落黎仲打爛成個玻璃水樽。今日返學遲大到就係因為要執佢d蘇州屎。
其他野都收走哂,就係個水樽,有成隻兔咁大,估唔到佢一對臭腳一踢就又爛埋。

累計佢識得跳上枱兩個月來,爛左三隻碗,兩隻杯,一個水樽。

我即刻將佢食緊果兜菜收走,第一次罰佢冇菜食。

到底要點先可以唔俾佢跳上枱呢?係咪要罰到佢冇得自由行,佢先識驚?
明明唔係次次都跳到上去,點解佢唔知危險係都要做呢?:050:
豆腐 2010-3-31 06:22:25 PM
一見佢跳....大叫話佢-3-
我係咁樣教咕仔    =[
firen_freeze)) 2010-3-31 06:25:25 PM
我都係咁教max 呀...

但係佢o係我唔望佢就會蠢蠢欲動....

今次就閃電犯案....:077:

好唔好扣佢一星期冇菜食,又或者抽走哂d草花唔俾佢食呢?
lingyan 2010-3-31 06:27:12 PM
無乜辦法 ...
都係將枱面既野收得乾乾淨淨,
如果靠椅子跳上枱就搵野放係椅子上面阻住佢...

miffy 好鐘意跳上床,
我係房個陣,佢次次都想跳,但都會望下我先,
但係又怕我鬧佢,但我一唔係房佢就即跳 =.=
firen_freeze)) 2010-3-31 06:40:00 PM
max都係知我唔俾佢跳,所以見到我o係廁所出黎就急急腳跳落地,順帶踢爛個水樽....

衰兔...

..有冇人試過罰兔兔坐監有冇用ar
syl 2010-3-31 07:02:03 PM
我覺得隻隻兔仔都唔同教法架...
有時用曬所有方式教唔到就教唔到 >< 唯有我地去就
momo 好鐘意搵垃圾, 我唯有搬走個垃圾筒
唔比佢上sofa (佢會小便), 佢就襯人睇唔度上去, 好醒架
我只好墊曬台布再加布係上面, 平時一見佢上就拍返佢落去

我諗你都係要搬走d野啦:055:
seefun 2010-3-31 07:32:22 PM
放個大既膠箱在枱面,係佢跳上黎的位置,等佢以為張枱高左佢跳唔到就唔會再跳喇.
其實係好難阻止佢地,防止佢地犯錯容易得多.始終兔兔馴養的時間比貓狗短好多,佢地不如貓狗可以訓練.
家居安全真係要好小心,兔兔特別喜歡跳上高處,登高望遠,但係唔好立即驅趕佢,
特然受驚由高處急促跳下會非常容易扭傷甚至整到脊骨架.
千千 2010-3-31 08:50:46 PM
我 會 大叫 trubi 名 "
之後 扮 要 打 佢 甘"
佢 就 會驚   即走"
但一無 人 又 會 跳 上 台

依傢 就 封 晒 上 台 既 路"#^7_002^#
但 隻 笨兔 太 聰明 la
每次 都 有新方法   上 台"#^66^#

有 次  見 佢  堆 張 "等" 仔  去 台 果 面
之後 跳上 籠 再 上 台"

嚇 都 嚇 死"#^81^#
FATO_W 2010-3-31 08:53:19 PM
我隻兔都好誇張
佢最近試過係我間房張SOFA跳上我個衣櫃再跳上我張床
PS.我張床係碌架床
真係嚇死我+激死我
睇少陣都唔得
所以我罰佢坐左幾個鐘監+鬧佢
但佢都係襯我見佢唔到個陣就好鬼祟地跳上去囉想
要我自己捉實佢先得....
我諗你要野佢坐監同大聲鬧佢
因為我覺得佢唔會記得你唔比佢食菜係因為佢跳上枱
kwankiuleung 2010-3-31 09:05:37 PM
枱有幾高呀- -?甘都跳到#^54^#
wm20472 2010-3-31 10:17:04 PM
我會嚴厲地叫 "NO NO" 並輕拍佢的頭
asuka 2010-3-31 10:42:07 PM
我會捉實佢#^41^#
TINA 2010-3-31 10:43:11 PM
我會大叫NO NO,,,
然後捉佢入回籠一陣先再放,,,,
rain7608 2010-3-31 11:13:53 PM
大聲話NO之後不停"鵝"佢
放佢響門口 推佢入籠
佢果幾日就唔會再挑戰同一樣野...
Maggie)) 2010-3-31 11:14:41 PM
罰佢坐牢...一晚咁多啦!!!!!!

快速發帖