dorothy 2010-4-3 02:07:13 AM
各位好, 我就係矇矇, 豬肉鬆的媽媽, 首先想告訴大家, 有呢編報導係好想借我的故事告訴大家   '養兔前要三思, 養兔後要堅持'

首先好多謝bonedog, pipi128, stephanie 對我們的支持!

kwankiuleung: 我承認養兔的路的確好辛苦, 我就係想告訴其他主人, 辛苦, 兔兔都是我們的責任, 是一生一世的; 更不要輕易放棄,  和不離不棄.

千千:  正如stephanie所講, 矇矇是一隻自小同同伴一起生活的兔兔, 一而再地帶兔兔回來是因為沒有同伴的矇矇好唔開心, 更失去生存意志, 才會再帶朋友給他.

ssc314: 兔兔都唔係係同一間店到買的, 至於唔識睇兔- 我承認兩年前的我的確什麼也不懂, 就正如很多其他兔兔主人一樣, 最初的我什麼都唔識, 以為養兔好簡單, 最初的時候, 我真係做錯好多事; 我也不是一個什麼好有愛心的人, 也有軟弱的時間, 但也都堅持到現在.

所以好希望講一個很真實的故事給大家一個借鏡
dorothy 2010-4-4 01:35:17 AM
第二集會於大約下星期尾登出, 到時可再看看我們發生了什麼事
dorothy 2010-4-6 10:23:35 PM
ssc314: 我都唔知點解咁多隻都病, 曾經我問過好多兔友,問過醫生, 問過自己是否我唔識養/做得唔好, 所以佢地咁多病, 但最後所有人都告訴我, 我已做得好好了, 可能真係我太黑仔?
至於點解會冇啦啦有病, 醫生話應該係天生既, 矇肓腸既神經線壞了, 所以腸胃好差, 經常腸停,在4個月大時已有, 醫生告訴我咁細隻兔兔有咁嚴重既問題, 一定是天生的.而豬肉鬆就更加係天生,因為由細到大佢食草都超好, 但卻有嚴重的牙根發炎加膿瘡.......
多謝你既支持!!!!!!!!
的確, 矇係一隻生存意志好強的兔兔, 無論有幾病, 只要有一口氣, 佢仍會努力食草, 努力痾便便, 努力生存, 就算要每天吊皮下水, 每星期進出醫院, 佢都唔肯放棄

也很多謝MWSM及波子媽的鼓勵, 好啊, 第二期出了, 我會即時POST出來的.
dorothy 2010-4-6 11:00:19 PM
有架, 呢個就係我會告訴大家我個故事的原因.
我不是一個好偉大, 好有愛心的人, 而且也有自私的一面, 是一個同好多人一樣的普通人.
也有過掙扎, 但最終都克服到, 所以大家也不要輕易放棄心愛的兔兔, 每個難題都總有解決方法, 只是我們願不願意想通.

快速發帖