我有一個心願,就是希望兩個寶貝可以少些病痛,受少些苦。」由養兔到開寵物食品店的Dorothy,一直這樣為兩隻小兔的健康擔心。
Dorothy跟大部份養兔的主人一樣,最初都是因為覺得兔簡單易養,不會太麻煩而選擇養兔;結果養了之後才發現,原來兔才是最難養的動物。
她跟其兩隻寶貝的緣份,始終兩年前的二月二十六日。當日一心想養小動物的她,在寵物店看到可愛的小兔,覺得牠們得意可愛之餘,還以為跟養貓狗一樣簡單,於是就天真地點選了兩隻小兔:矇矇、薯薯,歡天喜地帶回家去了。結果,原來照顧兔兔帶來的經濟壓力委實不輕,而另一半的不諒解、養兔所需付出的精神及體力,也出乎Dorothy的意料之外。
由於生活中多了兩隻「活寶貝」,令Dorothy的生活上面起了變化。最初帶兔子回去養,自然要努力學習怎樣照顧牠們了,不過見牠們的傻氣樣子,感覺是相當開心的。但不幸地,薯薯因為過瘦、腸停,買回去短短三日,只有五個月大的小生命,竟就此撒手人寰。薯薯逝世,為彌補傷心,很快Dorothy就帶回另一隻小兔鬆鬆回家。可惜只是養了這雌兔僅十二日,鬆鬆就得了急病逝世。
短時間要面對兩次跟寵物的死別,傷心之餘,Dorothy無法像「志雲大師」般,面對生活變化時做到不驚不亂,而是開始對養兔產生恐懼,擔心無法把活下來的兔子矇矇養大。事實上,矇矇的健康狀況也不理想,天生有腸停及身體吸收營養能力差的問題。在薯薯逝世約一週後,矇矇就開始發病了。
為了不想僅存的兔子孤單,Dorothy忍著傷痛,再帶來新的小兔回家:豬肉鬆小弟弟。這也令Dorothy開始進入全天候照顧「長期病患兔」生涯之時,也漸漸令她對生命體會出現變化。 (待續)

http://www.smbleisure.com/?p=3865
kwankiuleung 2010-4-2 08:28:41 PM
話自己養得甘辛苦不如唔好養,,#^81^#
katy)) 2010-4-2 08:36:33 PM
小兔真的要很小心照顧,有些跟本未戒奶店員又幫牠們報大年齡,加上小兔可能係寵物店已染病…
不知待續會寫主人會點對兔兔,但希望她不要放棄兔仔!#^76^#

pipi128 2010-4-2 08:49:49 PM
矇矇 及 矇矇媽加油呀!
我在fb上知道你們的努力, 所以大定一齊加油啦~~~~~
stephanielwk)) 2010-4-2 09:21:56 PM
我係Dorothy個朋友!
佢好鍚阿矇同豬肉鬆架,佢吾係一個棄兔既人!
阿矇係長期痛患,依加連豬肉鬆都要定期剪牙仔(之前有腫瘡)!
但Dorothy從來冇諗過要放棄!
千千 2010-4-2 11:05:15 PM
甘點解唔 係 養一隻呢
又要 養甘多"
一隻隻甘 養  好似好d
stephanielwk)) 2010-4-2 11:26:09 PM

回復 6# 的帖子

兩隻同伴走左,阿矇好吾開心!
所以Dorothy先會買豬肉鬆返屋企!
豬肉鬆啱啱3月開始發現牙仔有問題,所以以後要定期剪牙!
ssc314 2010-4-2 11:42:53 PM
佢仲係同一間店到買??
如果佢識睇兔兔既咪唔洗咁??
dorothy 2010-4-3 02:07:13 AM
各位好, 我就係矇矇, 豬肉鬆的媽媽, 首先想告訴大家, 有呢編報導係好想借我的故事告訴大家   '養兔前要三思, 養兔後要堅持'

首先好多謝bonedog, pipi128, stephanie 對我們的支持!

kwankiuleung: 我承認養兔的路的確好辛苦, 我就係想告訴其他主人, 辛苦, 兔兔都是我們的責任, 是一生一世的; 更不要輕易放棄,  和不離不棄.

千千:  正如stephanie所講, 矇矇是一隻自小同同伴一起生活的兔兔, 一而再地帶兔兔回來是因為沒有同伴的矇矇好唔開心, 更失去生存意志, 才會再帶朋友給他.

ssc314: 兔兔都唔係係同一間店到買的, 至於唔識睇兔- 我承認兩年前的我的確什麼也不懂, 就正如很多其他兔兔主人一樣, 最初的我什麼都唔識, 以為養兔好簡單, 最初的時候, 我真係做錯好多事; 我也不是一個什麼好有愛心的人, 也有軟弱的時間, 但也都堅持到現在.

所以好希望講一個很真實的故事給大家一個借鏡
dorothy 2010-4-4 01:35:17 AM
第二集會於大約下星期尾登出, 到時可再看看我們發生了什麼事
happygirl2009 2010-4-4 02:54:46 AM
兔仔真係好難養:006:
ssc314 2010-4-6 07:46:12 PM

回復 10# 的帖子

係呀???但點解咁多隻都病既???
唔知係未清楚晒成個故事定我理解有問題,= ="
唔係太明點解會冇啦啦有病
不過我支持你!!!!!!!!因為我感受過呢d苦痛(creami成日都多病痛咁)
見住隻兔兔就黎死但係好努力為左主人生存呢一刻真係好感覺(隻兔唔係我)
加油!!我等緊睇下一期
MWSM 該用戶已被刪除
MWSM 2010-4-6 08:51:43 PM
Vinkivan 2010-4-6 09:10:46 PM
多謝你堅強地將你嘅故事同大家分享, 亦希望未養兔兔又諗住養嘅新手同埋啱啱開始養嘅新手, 可以從你嘅故事得到啟發, 明白兔兔生命嘅寶貴, 做主人嘅責任。

PS: 既然你已經勇於站出來回應大家, 不如下集由你自己POST出嚟俾大家, 好嗎???
dorothy 2010-4-6 10:23:35 PM
ssc314: 我都唔知點解咁多隻都病, 曾經我問過好多兔友,問過醫生, 問過自己是否我唔識養/做得唔好, 所以佢地咁多病, 但最後所有人都告訴我, 我已做得好好了, 可能真係我太黑仔?
至於點解會冇啦啦有病, 醫生話應該係天生既, 矇肓腸既神經線壞了, 所以腸胃好差, 經常腸停,在4個月大時已有, 醫生告訴我咁細隻兔兔有咁嚴重既問題, 一定是天生的.而豬肉鬆就更加係天生,因為由細到大佢食草都超好, 但卻有嚴重的牙根發炎加膿瘡.......
多謝你既支持!!!!!!!!
的確, 矇係一隻生存意志好強的兔兔, 無論有幾病, 只要有一口氣, 佢仍會努力食草, 努力痾便便, 努力生存, 就算要每天吊皮下水, 每星期進出醫院, 佢都唔肯放棄

也很多謝MWSM及波子媽的鼓勵, 好啊, 第二期出了, 我會即時POST出來的.

快速發帖