我有一個心願,就是希望兩個寶貝可以少些病痛,受少些苦。」由養兔到開寵物食品店的Dorothy,一直這樣為兩隻小兔的健康擔心。
Dorothy跟大部份養兔的主人一樣,最初都是因為覺得兔簡單易養,不會太麻煩而選擇養兔;結果養了之後才發現,原來兔才是最難養的動物。
她跟其兩隻寶貝的緣份,始終兩年前的二月二十六日。當日一心想養小動物的她,在寵物店看到可愛的小兔,覺得牠們得意可愛之餘,還以為跟養貓狗一樣簡單,於是就天真地點選了兩隻小兔:矇矇、薯薯,歡天喜地帶回家去了。結果,原來照顧兔兔帶來的經濟壓力委實不輕,而另一半的不諒解、養兔所需付出的精神及體力,也出乎Dorothy的意料之外。
由於生活中多了兩隻「活寶貝」,令Dorothy的生活上面起了變化。最初帶兔子回去養,自然要努力學習怎樣照顧牠們了,不過見牠們的傻氣樣子,感覺是相當開心的。但不幸地,薯薯因為過瘦、腸停,買回去短短三日,只有五個月大的小生命,竟就此撒手人寰。薯薯逝世,為彌補傷心,很快Dorothy就帶回另一隻小兔鬆鬆回家。可惜只是養了這雌兔僅十二日,鬆鬆就得了急病逝世。
短時間要面對兩次跟寵物的死別,傷心之餘,Dorothy無法像「志雲大師」般,面對生活變化時做到不驚不亂,而是開始對養兔產生恐懼,擔心無法把活下來的兔子矇矇養大。事實上,矇矇的健康狀況也不理想,天生有腸停及身體吸收營養能力差的問題。在薯薯逝世約一週後,矇矇就開始發病了。
為了不想僅存的兔子孤單,Dorothy忍著傷痛,再帶來新的小兔回家:豬肉鬆小弟弟。這也令Dorothy開始進入全天候照顧「長期病患兔」生涯之時,也漸漸令她對生命體會出現變化。 (待續)

http://www.smbleisure.com/?p=3865
ssc314 2010-4-6 10:40:14 PM
加油dorothy!!!要面對咁多野真係唔容易
其實有隻病,,好多兔兔都會有(但我唔記得左係咩病)
如果係天生有病既兔兔,,都唔可以怪主人
不過你附出既比我地都多
起碼醫療費個到都好甘.............
呢d可能係上天俾你既考驗!!其實你有冇一刻諗過放棄?
dorothy 2010-4-6 11:00:19 PM
有架, 呢個就係我會告訴大家我個故事的原因.
我不是一個好偉大, 好有愛心的人, 而且也有自私的一面, 是一個同好多人一樣的普通人.
也有過掙扎, 但最終都克服到, 所以大家也不要輕易放棄心愛的兔兔, 每個難題都總有解決方法, 只是我們願不願意想通.
baby_fire 2010-4-6 11:07:20 PM
你好呀DOROTHY,感謝你既分享=]
你講出主人既心酸,我養BUBU初期都係皮膚病差唔多好返又到癬出現,
有時自己都好自私想訓多少少唔幫佢搽藥...
不過後黎我同佢既堅持,令到佢身體越來越健康,
你說得對,堅持,對唔單止養兔既人,仲有有寵物既人,都有責任要做! :062:
Y_S_ 2010-4-6 11:38:54 PM
嗯 , 養兔兔原來真係冇當初想諗得咁簡單 ,
我係一個新手 , 養左我砵砵豬都係三個星期 , 都係係呢個網度搵到好多知識去照顧佢 ,
每一個父母最開心ge就係自己baby健健康康 ,

其實呢三個星期我都有一個好無形ge壓力 , 就係我澳門呢度冇咩寵物醫院係識醫兔仔 , 所以其實我成日都好擔心佢:050:  , 唉~~~~~~~~~
Maggie)) 2010-4-7 11:28:12 AM
原帖由 Y_S_ 於 2010-4-6 11:38 PM 發表
嗯 , 養兔兔原來真係冇當初想諗得咁簡單 ,
我係一個新手 , 養左我砵砵豬都係三個星期 , 都係係呢個網度搵到好多知識去照顧佢 ,
每一個父母最開心ge就係自己baby健健康康 ,

其實呢三個星期我都有一個好無形ge ...

例外話﹕其實我都想好問問,在澳門的你們是在那兒買兔及兔兔用品的﹖
Maggie)) 2010-4-7 11:32:18 AM
re: dorothy,

多謝你的分享!你的堅持令你的兔兔能繼續生存,你的口吻、語氣完全不是那些不負責任的人,你要加油﹗世界上多幾個像你這樣的主人,所有保護動物既機構都可能無咁大既負擔了﹗
Maggie)) 2010-4-7 11:36:58 AM

回復 2# 的帖子

點解你會咁講呢﹖

養所有東西都要辛苦的,咁想問一下,若你的parents覺得你病而唔養育你,你會點做﹖更何況,買了兔兔/飼養所有的動物 = 生了個寶寶一樣,當你選擇要的時候,就是對牠們/他們一生一世的承諾。別人不是要棄養﹗你好好想清楚吧﹗:051:
Y_S_ 2010-4-7 01:24:48 PM

回復 20# 的帖子

我地呢度有一間(亦係我唯一知道的一間)寵物店係有兔兔賣 , 佢仲有賣埋蛇,變色龍 , 青蛙.................ge寵物賣 , 用品呢 , 我就上網訂多囉!!!

快速發帖