1P 幣
近排計劃緊養兔仔~~唔知大家有無誠實寵物店介紹比我!
kikocheese 2010-4-17 02:10:54 PM
本身我見到呢個post,都唔係咁想再去回應,不過真係頂唔順啦........
你一開始問咁多問題,大家都好努力回答你,只係想你日後會好好對待你既兔兔,但係當回完你,俾左d忠告既說話你之後,你竟然係咁一句唔會再作任何回應,咁你即係想點???
兔兔都係生命,好希望你會唔理佢地係病定係老,你都會一樣照顧兔兔一世

仲有一個問題想問問你,如果有一日,你既朋友既兔兔老左佢地唔要佢地,咁你又會點呢???
你要怪人去話你,個個都係好心提你,想你諗清楚自己既能力,而唔係去想話你無錢,我覺得你唔使強調囉,有錢唔係大哂的,唔好覺得有錢就可以照顧到兔兔,兔兔仲好need你既愛心,希望你會明白

最後一句,你令我既感覺係--->小朋友即係小朋友,諗野唔理後果,想做就要做

但係我可以同你講,呢度我知有d兔友都係小朋友,但係佢地諗野成熟過你,就算家人反對,佢地都好努力去說服屋企人,呢個係一個好好既行為,亦好勇敢,樣樣都係以兔兔為出發點,希望你都會做得到............
sheepman 2010-4-16 08:38:30 PM
hill媽我地算啦
我希望唔會有兔兔俾樓主害到囉
俾意見佢佢又唔受,唉
smallsuishan 2010-4-16 06:55:36 PM
大家俾完咁多意見你 ..
你一句咁樣 我諗我地都冇咩想回應

我只想講

停一停 諗一諗
希望兔兔幸福 健康...
千秋王子 2010-4-16 06:19:27 PM
呢個post樓主不會在作任何回應!!!!!:031: :031:
Maggie)) 2010-4-16 04:13:39 PM
樓主……你睇完咁多人講既話,如果你都係堅持覺得自己所持既理由是對,然而你覺得我地同你講既心底話是錯的……相信大家無說話可以同你講、亦都好難同你講到我們養兔多年,對兔兔既心得既意見了﹗

咁希望,你唔係買完見佢病就棄養既人la﹗你記得要睇多d兔兔既書,唔好因為知識唔夠而養死佢地呀﹗
Maggie)) 2010-4-16 04:10:39 PM
原帖由 gado1104 於 2010-4-16 03:20 PM 發表
我隻兔兔星期日係旺角龍X樂園買,第三日已經見有問題,第四日就已經見兔兔有氣促情形同有爛便便,約
今日睇醫生。點知今朝早重大件事,D便便已經變糊狀。去到大圍睇醫生,醫生話非常嚴重,要留院,重有得5成機會救 ...

O GOOD LUCK!希望你的兔兔會健康返﹗:038:
gado1104 2010-4-16 03:20:46 PM
我隻兔兔星期日係旺角龍X樂園買,第三日已經見有問題,第四日就已經見兔兔有氣促情形同有爛便便,約
今日睇醫生。點知今朝早重大件事,D便便已經變糊狀。去到大圍睇醫生,醫生話非常嚴重,要留院,重有得5成機會救得返,但係留院就一日要千幾至二千元。話有機會可能幾日就出院,但又話要有心理準備,有可能就算入院1至2日都會拜拜。

如果係你,你會點選擇?你話錢跟本就唔問題,但我覺得你唔會睇囉,生命誠可貴,小朋友等大個小小,思想成熟D再諗喇!!!

katy)) 2010-4-16 12:09:01 PM
原帖由 燒雞。﹏。 於 2010-4-16 01:00 AM 發表
我都係覺得領養會比買好...因為兔協有好多兔兔已經比主人遺棄過一次,希望有人願意再比溫暖嘅家比佢,愛佢!!
今日我喺元朗8號個度買草草個陣,見到有兩隻bb兔,應該得一個月大..隻賓尼兔鼻仔已經黃色同埋有 ...

係唔係白色獅子兔… 我覺得佢好可憐#^56^#
我問過店員,佢話天生就爛左…… 仲話個鼻有黑色野係D ALFAFA痴到。 講真,如果佢個鼻唔濕,D A草又點會漿住哂係個鼻度呢?

講返正題…忠言係會逆耳ga la,但係呢d都係各位兔友經驗之談!亦都比定個心理準備你,你而家見兔兔健康並不代表永遠都係,人都會傷風啦,唔好抱住"又要馬兒好,又要馬兒不吃草"的心態。多看兔兔寶典對你和將來的兔兔有莫大益處^^
Maggie)) 2010-4-16 11:52:53 AM
你想買d咩兔﹖有血統的其實唔只係800-2000……我見過至貴的係$7800(九月份在i  love果度見到),當時我睇到都嚇親﹗

第二,你想要健康的兔好easy,去兔協果度領養係100%健康﹗

第三,兔兔是獨居的動物,雖說可以群居的,但獨居比較好﹗

第四,如果你們一班朋友去兔協領養,我相信,我們所有的兔友都會為你們的行為而感到高興的,因為見到你們是有熱誠的﹗

第五,你們若真係想去買兔兔,並不建議你們去mk度買,同埋

第六,希望你們去書店內睇好多過兩、三本有關養兔的書籍,才好諗去買兔﹗﹗﹗

第七,同上的回覆,你話錢唔係問題,如果你真係咁有錢,月入過幾十萬(學生又好,返工又好),你想買隻健康的兔,根本是不太有可能的﹗就算是有獸醫同你一齊去揀,都有好可能會內裏先天有病,要詳細check過先知的﹗相信只能買完回來發病了及帶牠到獸醫睇過先知﹗

你講到自己咁有錢的說﹕錢可以解決到既問題就唔係問題
兔兔有病咪帶佢睇醫生lor,一次都係$250-$8000左右即,你豪得起﹗
($8000果次係朋友的兔兔生了眼瘡做手術的費用)
Jessie)) 2010-4-16 01:25:33 AM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-14 06:39 PM 發表
領養nono!!因為屋企人好唔得閒邊有時間陪我去拎養....
自己想養兔兔係因為我班fd都有養一班朋友一齊玩v_v

你又不能介意人地插你, 你講得上面果句, 你都唔打算會有人認同你喇掛,
你呢句意思= 朋友有LV所以我要買LV
你想養兔仔係你自己既事, 你可以話你諗左好耐係你自己覺得你有能力養兔仔, 就係咁簡單

原帖由 千秋王子 於 2010-4-15 06:12 PM 發表
屋企人比呀-  -  只係我睇到人地話兔仔係要好多隻嫁嗎.....
咁我唔通成班fd走去拎養??同埋睇過曬d兔兔無隻岩心水!!
大家話d兔兔多數都係病兔咁姐係賣兔仔的無個可信嗎??
重有錢跟本就唔問題.....!!!!

人地話兔仔係要好多隻嫁嗎 <-----人地吹水,
如果你地一班人養, 帶d兔仔走來走去一齊玩的話, 咁其中一隻有病就保證成班兔仔奶野,
如果你地想把你們的兔兔放埋一起玩, 一定要做哂絕育手術先, 如果唔係玩一次生一次
重有錢跟本就唔問題<-----除左富2代係冇錢既煩惱之外, 一個未成年少女從事正常行業都唔會搵到足夠既$
take care動物, 咁你而家咁講 大家咪明哂, 你又好難怪人地覺得你冇$

唔係話賣兔既冇個好人, 一個兔場幾廿隻兔, 一隻有病就足夠野哂比全村兔,
人地求財既緊係有病冇病都想搵人買, 兔協員工教我一個方法去選健康的兔兔,
聘請一位相熟的獸醫跟你一起去選兔兔, 他可以即場驗證兔兔有沒有病
所以我姑媽成日同我講: 錢可以解決到既問題就唔係問題^^
mandycpi 2010-4-16 01:14:11 AM
...."買回來的兔兔"唔保證一定無病.... touch wood 講句..如果有事..你打算點呀?
已有 1 人評分P 點 收起 理由
Vinkivan -1 請善用編輯功能~!!

總評分: P 點 -1   查看全部評分

mandycpi 2010-4-16 01:02:15 AM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-15 07:03 PM 發表
但係我都唔想養d真係無得e ge兔仔如兔瘟!!!

你咁講...令人有點反感呀....
其實如果兔兔真係有病..你想領養..兔協都唔輕易交比你...
而且..唔保證一定無病.... touch wood 講句..如果有事..你打算點呀?
燒雞。﹏。)) 2010-4-16 01:00:14 AM
我都係覺得領養會比買好...因為兔協有好多兔兔已經比主人遺棄過一次,希望有人願意再比溫暖嘅家比佢,愛佢!!
今日我喺元朗8號個度買草草個陣,見到有兩隻bb兔,應該得一個月大..隻賓尼兔鼻仔已經黃色同埋有鼻水打乞嚏了T_T
Futagoza_Kaniza 2010-4-16 12:54:06 AM
原帖由 smallsuishan 於 2010-4-15 10:49 PM 發表

Betty放緊產假

返左工啦.

快速發帖