1P 幣
近排計劃緊養兔仔~~唔知大家有無誠實寵物店介紹比我!
joycecmc 2010-4-14 08:08:08 AM
不如你去兔協個度領養la, 個度咩品種都有, 咩年齡都有, 而且又確保健康同絶埋育, 又有人教埋你點照顧兔兔,最重要係可以俾d棄兔再次有個"家"
hkrchei2 2010-4-14 09:30:57 AM
再唔係spca 都得~~~ 我岩岩都係spca領養左一隻返屋企...#^27^# #^27^#

不過, 同意joycecmc講, 兔協有人教埋你點照顧兔兔; 未養過兔兔真係要做足功課...
準備好一切一切, 先好接兔兔返家~!!!
Maggie)) 2010-4-14 11:33:37 AM
領養有萬個好處,買兔有好多個擔心.......所以可以領養既就去領養丫﹗:055:
guggg 2010-4-14 11:51:55 AM
養兔其實都需要唔少時間同精神,仲有好多要注意既地方
領養前都要三思同埋做好準備^^
給兔兔一個安樂窩
#^58^#
katy)) 2010-4-14 11:55:57 AM
支持以領養代替購買!

有很多棄養的兔兔等緊一個溫暖的家ga~~^^
希望你考慮下
smallsuishan 2010-4-14 12:02:22 PM
養之前 諗清楚
自己有冇能力照顧
屋企人反唔反對
有冇足夠既時間同$
FATO_W 2010-4-14 01:23:08 PM
好難講點為之誠實
不過買左返黎點都要帶佢去body check
同埋多數寵物店既兔都有過瘦既問題
要用d時間令佢變返健康
希望你有依個準備啦
為食仔 2010-4-14 01:32:01 PM
可以先考慮去兔協領養或愛協....但如果真係唔合眼緣,可以去銅鑼灣總統商場地下d鋪頭買,個度d兔都ok,千祈唔好去旺角買....但係你養之前一定要諗清楚自己有冇時間同錢,錢唔係話幾百一千就ok,佢病起上黎用成幾千一萬都有可能~最後希望你可以揀到隻岩自己既兔兔~
kikocheese 2010-4-14 01:51:06 PM
我都希望你諗下領養,一黎可以幫助一D俾人遺棄既兔兔,重新有一個家既感覺.......
如果你去到都係搵唔岩先考慮下8 號,個度D兔兔都好健康,我而家養緊既KOBI都係係個度黎,SOFAR養左4個幾月,但係都係睇過兩次VET,一次就係岩岩番黎做BODYCHECK,一次就係絕育,講真佢仲健康過我,我一個月都睇左2,3次醫生............

另外就係上面幾位兔友所講既問題,就係時間同金錢啦,你要諗下以下幾個問題,你覺得做到先再決定吧.....

1.你屋企人有無人對兔毛敏感OR唔鍾意兔兔???你要諗下兔兔就算幾短毛,都會有換先既一日,你自己可唔可以做到?
2.當兔兔病左,你要同佢睇醫生,個D費用平則幾百,貴則可以上千萬,你又負唔負擔得起???
3,你可唔可以照顧到佢終老???當然當兔兔老既時候,佢既病痛可能亦會多D
4.你會唔會有時間陪佢玩,放佢出黎至小4個鍾???兔兔都要活動,只係籠到佢會唔開心,加上多d出黎活動出黎玩,唔單止可以令兔兔開心,亦可以令佢有所活動,健康都好d......

雖然我講左咁多,但係希望你會明明,呢度咁多兔友都對佢既兔兔訐下左終身既承諾,照顧佢地直至終老,我亦都好希望你可以做到,我知你會係鍾意兔兔既人,但係都要認真考慮下兔兔既使費同時間,你會唔會做到.............
最後希望你會搵到你自己鍾意既兔兔啦...................
anthony 2010-4-14 03:05:16 PM
千奇唔好買兔仔....如果你諗住就咁係MK買隻就算 不如你去領養 一黎D兔仔一定係健康 二黎個D兔兔都已經識去廁所 聽教聽話 你買返黎好睬你買個隻係冇事 一唔好睬 買返黎幾日就釘左 個陣就真係喊都冇謂 我養過4隻兔 死左2隻 我係好明白死兔既痛苦 希望你諗清楚 我地係想D兔仔有個家 但係唔希望有人 貪得意就去買/領養
Jessie)) 2010-4-14 03:12:51 PM
唔支持買兔仔!!! 近親繁殖好多病既~~
http://www.hkrabbit.org/adoptionList.php
俾個兔協網址你睇下, 有好多兔仔需要你帶佢返屋企=3=
千秋王子 2010-4-14 06:39:01 PM
領養nono!!因為屋企人好唔得閒邊有時間陪我去拎養....
自己想養兔兔係因為我班fd都有養一班朋友一齊玩v_v
sheepman 2010-4-14 06:46:16 PM
哇你咩心態
唔領養幫兔兔都唔緊要
但你想養兔仔個原因竟然係因為你班fd都有養,然後可以一齊玩?
玩咩呀?生命黎架
拎一條生命作為同朋友之間ge玩意
我絕對唔會認同囉
你抱住咁樣ge態度我十萬九千個希望你唔好養
唔好害死d兔仔唔該!
你考慮清楚養兔有咩要準備同改變你個心態先囉
smallsuishan 2010-4-14 06:56:33 PM
原帖由 千秋王子 於 2010-4-14 06:39 PM 發表
領養nono!!因為屋企人好唔得閒邊有時間陪我去拎養....
自己想養兔兔係因為我班fd都有養一班朋友一齊玩v_v

1. 如果去領養咁簡單既程序你都覺得麻煩
我擔心他日你拎左兔兔番去 兔兔未必得到好的對待
你知道嗎..不是準時餵糧 幫兔兔換廁所就等於盡責
除左物質上既野 兔兔都好需要心理上既支持
你除左要花時間清潔籠之外 仲要得閒放佢出黎活動 同佢傾計 同佢梳化
仲有 keep touch 兔兔病左 你付出既時間俾平日多出至少一倍
你做唔做得到

2. 如果係咁 我想問你屋企人批唔批准 or 接唔接受你養兔
有太多人一時衝動買左兔兔番去 點知屋企人唔准 兔兔就係咁俾人放棄!!!
兔兔同人一樣都係一條生命 一條值得任何人尊重 看重既生命

3. 請問你想養兔兔係為咩?
係為左同你班朋友有共同話題?
係為左好似同你班朋友一齊出去玩?
如果你抱住呢D心態 唔該你放過兔兔!!!

如果今日你班朋友人人養狗 你係咪又跟住去養狗
聽日你同第二班朋友熟 人地養魚 你又跟住養???

請你三思!!
你一時既決定 會影響兔兔既一生

可能你覺得我語氣過份左
但係我想講係呢度每一個都係愛兔之人
兔兔既生命比一切來得重要!!!

快速發帖